2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szép könyvek karácsonyra – második rész

K. R. 2007. december 10. 10:53, utolsó frissítés: 2007. december 07. 16:01

Fodor Sándor, KAF és a kúriák földje. Tíz könyv, amit nemcsak olvasni, de kézbe venni, lapozgatni, nézegetni, sőt #b#megszagolni is élvezet. #/b#

Fodor Sándor: Fülöpke beszámolóiA legszebb gyerekkönyv, amit az utóbbi időben láttam. Căbuţ Andrea illusztrációi a pajkos, csínytevő gyerekszereplőket eredeti, nagyon szeretnivaló módon jelenítik meg. Mi minden történik egy gyerektáborban? Hogyan látja egy gyerek a felnőtteket? A könyv minden korosztályt derűre hangol. Megjelent a Mentor kiadásában.Lóránth László – Sümegi György: Nagy István
Az album második helyezett lett a marosvásárhelyi könyvfesztivál "Az év legszebb könyve" díjazásán. Életrajzi jegyzetek, Nagy Istvánról szóló cikkek, beszélgetések, kritikák és képek gyűjteménye. A hátlapon a festő pasztellgyűjteménye látható. Kiadta a Pallas Akadémia Könyvkiadó.

>> Az év legszebb könyvéről, a Kincses Kolozsvárról készült interjúnkat itt olvashatod >>Kovács András Ferenc: Időmadárkönyv
A haiku-gyűjtemény életképeit még hangulatosabbá teszik a Kohsei-illusztrációk. Igényes kiadvány keménykötésű borítóval, hófehér lapokkal, szépen szerkesztve. Megjelent a Koinónia kiadó gondozásában.


A Lázár utcától a Postakert utcáig – Szabédi László naplófeljegyzéseiA visszafogott színvilágú kötetet Bartha Katalin-Ágnes szerkesztette. Naplójegyzeteket, életrajzi jegyzeteket tartalmaz, valamint egy válogatást Szabédi László levelezéseiből. A borítóterv és tipográfia Könczey Elemér munkája, a könyvet válogatott illusztrációk is gazdagítják. Kiadója a Korunk Komp-Press.


Borbély Szilárd: Fény a magasból
A nagyobb gyerekeknek szóló könyv a Heródes idejében élő Zakariás és Erzsébet történetét meséli el. A szöveget Kees de Kort kellemes színvilágú rajzai egészítik ki, a dizájn Tordai S. Attila munkája. Első látásra és hosszas böngészés után is figyelemreméltó. Megjelentette a Koinónia kiadó.


Péter I. Zoltán: Ady Erdélyben
A vaskos könyv vizuális szempontból igazi csemege. A címlapon a váradi EMKE kávéház szecessziós stílusú belső tere, a hátsó borítón Ady érmindszenti filagóriában készült képe látható. A kemény, matt lapok nemcsak a frissen nyomtatott könyv illatát, hanem egy kor hangulatát is hordozzák a képek és a grafikai szerkesztés által, mely Faragó Ágnes munkája. A könyv 8 ajándék képeslapot is tartalmaz. Megjelent a Noran kiadásában.


Altató – Versek, mondókák, dalokA legkisebbeknek szóló gyűjtemény Gazdag Erzsi, Gyulai Pál, Kosztolányi Dezső, Zelk Zoltán, Weöres Sándor mellett más magyarországi és határon túli szerzők munkáit, valamint sok-sok képet és a dalok mellé kottát is tartalmaz. Győrfi András karakteres, kedves rajzainak világa összhangban van az egész könyv grafikájával, a betűtípust is beleértve. A szövegeket válogatta Havas Katalin, a könyvet kiadta a Holnap kiadó.


Kúriák földje – HáromszékEgy újabb kötet, melyet nemcsak olvasni lehet élvezetes, hanem lapozgatni is. Csillogó fehér oldalakon Hlavathy Károly, Kolumbán Hanna és Nagy Balázs fotói, illetve vázlatok, alaprajzok, térképek segítségével mutatja be az alig ismert épített örökséget, a háromszéki kisnemesi udvarházakat, melyek közül majdnem félszáz tűnt el a huszadik században.

A könyv ornamentikájához tartozik a népi díszítő motívumokat idéző, talán kissé túlságosan is kalligrafikus írás, mely alcímekben és az egyes fejezetek tartalomjegyzékében is megjelenik. A grafika Kolumbán Hanna munkája.


Szőcs Géza: Limpopo
Egy strucckisasszony naplója arról, hogy mit keresnek Kelet-Európában egy struccfarm jól fűtött ketrecében a fergeteges humorú állatok, akik rendkívül érzékenyek a társadalmi elnyomásra, az igazságtalanságra, valamint a metafizikai kérdésekre. A könyvet Egyed Tibor litográfiái díszítik, képek és sordíszek formájában. A belső borító is hangulatos, a címlapon Lustig Valentin Belvedere című festménye látható. Megjelent a Magvető kiadó gondozásában.


Kiemelés tőlem – Emlékkönyv Kántor Lajos hetvenedik születésnapjáraEzzel a kötettel köszöntik Kántor Lajost barátai és munkatársai, akik egyben a Korunk szerzői és barátai. A hozzá címzett és róla szóló írásokban szó esik irodalomról, történelemről, a Korunkról, Kolozsvárról és Erdélyről. A borítót Könczey Elemér készítette Nagy Albert festményének felhasználásával. Kiadta a Korunk Komp-Press.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS