2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rudolfnak elnézik a gyorshajtást

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. december 05. 16:51, utolsó frissítés: 15:47

Lázasan bizonygatják, hol lakik, mivel foglalkozik év közben a Mikulás. Egyesek Rudolf száguldási sebességét számolgatják, mások álmikulásoknak dobják be a kesztyűt. Pedig rég nem járnak gyerekcipőben.
Az egész nyugati világ türelmetlenül várja már a Mikulás eljöttét, de be kell látni: idén a kicsikén a felnőttek lelkesedése messzemenően túltesz.

Világszerte arról folyik a vita, hogy vajon a bolygó melyik részén kellene laknia a Mikulásnak, vagy hogy milyen sebességgel kellene Rudolfnak száguldania annak érdekében, hogy minden gyerek idejében megkapja ajándékát.


Eközben csendesen háttérbe szorul az ünnep valódi értelme, a piros ruhát viselő, pocakos-puttonyos ho-ho-hozgató deres szakállú apó teljesen elfeledteti a szentet, Miklós püspökről és jótéteményeiről legfennebb a templomokban emlékeznek meg a hívek.Ha a Mikulásról van szó, a finnek önérzete előötlik: foggal-körömmel ragaszkodnak a Mikulás és legendája fölött élvezett exkluzivitásét.

Nem elég az, hogy Finnország évek óta bojkottálja a Mikulások minden nyáron Koppenhágában ülésező kongresszusát, mert ragaszkodik Rovaniemi Mikulás-parkjának egyedüliségéhez, jelen pillanatban egy új fegyvert vetett be a harcban, amelyet a Mikulás kizárólagos képviseletéért folytat: a Mikulás gyermekkoráról szóló filmet forgattak.

A Joulutarina (Karácsonyi történet) című film november közepén került a finn mozikba. A Juha Wuolijoki producer és rendező alkotásában a "kis" Mikulás szülei és húga tragikus halála miatt traumába esik, s magányos, de jóságos szívű Mikulás lesz belőle, mire felnő.


A filmből megtudjuk például, hogy miért visel a Mikulás vörös sapkát és köpönyeget, és miért használ szarvas vontatta szánkót. A film szereplői egytől egyig neves finn színészek.

Jelenleg egyébként az osztrák mozikban is vetítenek egy vadonatúj és szintén rendhagyó Mikulás-filmet, abban fivére van a Mikulásnak, Fred a neve.

A svédek is beszállnak a Mikulás lakhelyéről szóló vitába, azonban valamelyest objektívebb szempontokat vetnek latba: egy tanácsadó cég sem Grönlandot, sem pedig pedig Finnországot nem találja megfelelő otthonnak, a jó öreget egyenesen Kirgizisztánba költöztetné.

A számítások szerint optimálisan a közép-ázsiai ország északi részén fekvő hegységben kellene lennie annak a logisztikai helyszínnek, ahonnan szétosztják a gyerekeknek szánt ajándékokat.

A Mikulás ideális bázisának kiszámításánál a cég demográfiai és fizikai paramétereket vett figyelembe, mint például a kiskorúak számának eloszlása a világ lakosságában, vagy a Föld forgásának sebessége.

A Mikulás otthona márpedig Lappföld

– vágnak vissza a finnek. Anders Larsson mérnök nem költöztetné el az öreget Lappföldről, inkább azon gondolkozott el, hogyan hosszabbíthatná meg a Mikulás ajándékok kiosztására fordítandó idejét.

Kitalálta ugyanis, hogy Rudolfnak a föld forgásával ellentétes irányban kell repülnie, így nyerhet a Mikulás egy extra napot a 2,5 milliárd gyermek megajándékozási akciójához. Azonban még így is iparkodnia kell a szánhúzó rénszarvasoknak: nem kevesebb, mint óránkénti 5800 kilométeres sebességgel kell szállniuk.

A finnek nem győzik elhalmozni a világot a Mikulás finn állampolgárságát igazoló bizonyítékokkal. Nemrég jelent meg magyar fordításban Pekka Vuori A Mikulás otthona, Korvatunturi című könyve, amely azt mutatja be, hogyan telik el egy év a Mikulás lakóhelyén, a lappföldi Korvatunturi hegyen.


A mesekönyvben Joulupukki mellett az olvasók a szorgos kis manókkal is megismerkedhetnek, akik segítenek az ajándékok előkészítésében és csomagolásában, év közben pedig számon tartják a gyerekeknek a világ minden részéről érkező leveleit, illetve az azokban olvasható kívánságokat – adta hírül a Finnagora, a budapesti finn kereskedelmi és kulturális központ. Ugyancsak Magyarországon történt, hogy a

Mikulás-hasonmások ellen lépett fel

egy magát hivatásos Mikulásnak valló csoport. Megelégelték ugyanis, hogy december 6.-tól egészen a szentestéig álmikulások tucatjai lepik el az országot.

Idén álmikulás-özönt megelőzendő, minősítő rendszer létrehozásáról írtak alá szerződést a magyar Mikulások és egyben bejelentették a Magyar Mikulás Szövetség megalakulását is.

A hivatásos Mikulások sajtótájékoztatót is tartottak, ahol elmondták: Mikulásnak lenni hivatás, de egyben üzlet is. Olyannyira, hogy az utóbbi években felhígult a "szakma", ezért az ország legrégebbi Mikulásai küzdenek az alattomos álmikulások és az üzleti tisztességtelenség ellen – hangoztatta Bálint György, az ügyet felvállaló produkciós iroda vezetője.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a régi legenda eredete ma már a homályba vész és félő, hogy egyre inkább elüzletesedik a dolog. A magyarországi bevásárlóközpontokban – amerikai mintára – akár december 24-ig is körbesétálnak a magyar Santa Claus-ok, amire a szövetség tagjai szerint nincs szükség, hiszen így elvész december 6. varázsa.

December elején Romániában is igen nagy érdeklődést tanúsítanak a Mikulás iránt. Egyesek már annyira nem bírták kivárni, hogy eljöjjön hozzuk a puttonyos bácsi, hogy be kellett szerezniük egyet: a Szilágy megyei Dobrinban egy szertartás közben az ortodox hívek arra lettek figyelmesek, hogy egy 17. századbeli szent Miklóst ábrázoló szentképnek lába kelt.

A szentet ábrázoló ikonok nemcsak a tolvajokat ihletik meg: a brit kutatók egy csoportja látástól mikulásig dolgozva, fáradtságos munkával rekonstruálta a Mikulásként ismert Szent Miklós arcképét.

A Manchesteri Egyetem kutatócsoportjának tagjai a szent életében keletkezett, harmadik századbeli iratokat és rajzokat gyűjtöttek össze, majd az ötvenes években, az olaszországi Baliban őrzött ereklyékről készült röntgenfelvételeket is feldolgozva rekonstruálták a „Mikulás” ábrázatát.

A művelethez az eltorzult arcú áldozatok képmásának a rekonstruálására használatos rendőrségi technológiát vették igénybe. Az eredmény: Szent Miklós szúrós nézésű, erős állkapcsú és törött orrú képmásáról nemigen juthat eszünkbe a gyerekkönyvek lapjain megjelenő, meleg pillantású, bohókás öreg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS