2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mesék karácsonyra a beteg gyerekeknek

Fülöp Noémi 2007. november 30. 10:06, utolsó frissítés: 2007. november 29. 16:27

Mozgókönyvtárak a kórházaknak, hangos könyvek a vakoknak, és sok-sok felolvasás. A Libri könyvesbolt és a #i#Little People Alapítvány#/i# a kórházakban fekvő vagy speciális iskolákba járó kicsiket lepi meg.
Nyolcvan önkéntes több mint ezer könyvet oszt majd szét a következő hetekben Kolozsváron és környékén. A Libri és a Little People Alapítvány – amely a kórházban kezelt gyerekek rehabilitálását, felvidítását tűzte ki célul – tíz iskolát és hat állami intézményt vontak be közös, Tizenkét Libri ajándék című akciójukba.

Az első két “ajándék”: a Harry Potter és a A Halál ereklyéi román nyelvű fordításának bemutatója, illetve Radu Paraschivescu Mi-e rău la cap, mă doare mintea (Rosszul van a fejem, fáj az agyam) című kötetének bemutatója elsősorban a román anyanyelvű olvasóközönséget célozza meg.

Az utolsó Harry Potter-kötetet este tíz órakor kezdődő, éjfélig tartó bulival ünneplik, a könyvesbolt romániai igazgatója, John Holm pedig megígérte: hasonló parádét szerveznek a magyar fordítás februári bemutatójára is.
A szó szoros értelmében vett ajándékozás


Mikulás előtt egy nappal, december 5-én kezdődik. Elsőként a Báthory István Elméleti Líceum tanulási gondokkal küszködő 5-8 osztályosait látogatják meg. A diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás gyerekeknek meséket olvasnak fel, és a magyarországi Ulpius kiadó ajándékaival lepik meg őket.

Még aznap elmennek a 2. számú Különleges Óvodába is, miközben a könyvesboltban Mikulás mesél majd a kicsiknek. Mikulásjárás napján pedig a Happy Kids angol tannyelvű iskola diákjai hallgathatják meg a világirodalom egy híres meséjét, természetesen angolul.

Rizviné Lehoczky Katalin, a Little People Alapítvány kolozsvári kirendeltségnek vezetője a rendezvénysorozat fénypontjának az I. Chiricuţă kórház onkológiai osztályán tervezett látogatást nevezte. A december 7-i akció főszereplője a Bee Movie című film alapján készült könyvsorozat.

A rákkezelésben részesülő gyerekek a mesehallgatás után megalkothatják saját Bee Movie-figuráikat, a nyersanyagot pedig a Kreatív Hobby bolt biztosítja, amely egyébként a Libri könyvesbolt mellett működik a Polus Centerben. “Meg szeretnénk erősíteni a gyereket abban, hogy


történhetnek velük jó dolgok”

– magyarázta Rizviné Katalin. December 10-én a 63. számú óvodába járó magyar gyerekek kerülnek sorra, akiknek a Móra Ferenc kiadó küld ajándékot. Egy nappal később pedig Válaszútra látogat az önkéntescsapat, ahol a Kallós Zoltán Alapítvány iskolájába járó gyerekeknek szereznek örömet.


“Az alapítvány sofőrje hetente több száz kilométert tesz meg, hogy az iskolába szállítsa a nagyon rossz anyagi körülmények között élő gyerekeket, akik másként talán nem is részesülhetnének megfelelő oktatásban” – áll az akció ismertetőjében. A gyerekek először olvashatják a Pro Editura kiadó első magyar nyelvű meséskönyvét, a Szent Miklós történetét.

A vak és látássérült gyerekek számára ritkán szerveznek meseolvasást vagy könyvbemutatót, ezért december 13-án a látási nehézségekkel küszködők iskolájába járókat, illetve a Gyerekekért, Közösségért és Családért Alapítvány délutáni foglalkozásain részt vevő kicsiket ajándékozzák meg.


A látássérültek számára hangos könyveket

biztosítanak, mesehallgatás közben pedig a gyerekek – plüssjátékok formájában – kezükben tarthatják majd a történetek főszereplőit. December 15-én a Vakmerők (Temerarii) klubjának tagjai tartanak főződélutánt Jamie Oliver receptjeit felhasználva.


Az idei év elején alakult klub tagjai moziba, tekézni, vacsorázni járnak, ám a mindennaposnak tűnő időtöltés számukra különleges alkalmat jelent. A Vakmerők ugyanis olyan gyerekek, kamaszok, akik több évet kórházban töltöttek rákkezelésen, emiatt pedig elveszítették baráti körüket, nehezen illeszkednek be.

Az akciósorozat utolsó eseménye a mozgókönyvtárak átadása lesz: a pszichiátria, szívgyógyászat, gyerekgyógyászat és az onkológiai osztály kis betegei egy-egy bőröndnyi könyvet kapnak ajándékba. Az olvasnivaló mellett pedig három kolozsvári líceum 120 diákjának üzenetei, jókívánságai rejtőznek majd a bőröndökben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS