2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Illegális fotók egy új cuccokat áruló ócskapiacról

S. G. 2007. november 28. 17:56, utolsó frissítés: 17:00

Összecsukható szuperbicikli és #b#kásahegy-szerű#/b# használtruha-halmok az egyik temesvári ócskapiacon, ahol plázacicák outlet-holmikat vásárolnak, és az árusoknak irtó jól megy. #b#[piaci körkép]#/b#

Az egyik árus házaspár pózolAz egyik árus házaspár pózol

Utólag jövök rá, miért lehet hasznos, ha valaki sportosra felspécizett autóval vagy rakteres mikrobusszal áll ki a temesvári Flavia piacra szombat-vasárnaponként árulni.

Ha jönnek az ellenőrök, nem árt egy jó kocsi a meneküléshez. A hírek szerint utoljára májusban volt nagyszabású rendőrségi-városházi razzia a Dâmbovita út környéki (józsefvárosi negyed, a 7-es villamos vonalához közel) bolhapiacon – az árusok azzal menekültek, amivel csak tudtak.

A kapura festett szabályzatA kapura festett szabályzat

A korrrekt kereskedésre buzdító tanácsok minden pultsor
<br />
fölé ki vannak függesztve – ennyi maradt a diktatúra
<br />
köztéri jelszófestő mániájábólA korrrekt kereskedésre buzdító tanácsok minden pultsor
fölé ki vannak függesztve – ennyi maradt a diktatúra
köztéri jelszófestő mániájából

A környéken két ócskapiac is működik egymás közelében, a Flavia és az Aurora, mindkettő a legalitás határán – a hétvégén az előbbit vettem alaposabban szemügyre.

A Flaviát működtető kft. perben áll a temesvári városházával, mert értelmezése szerint sem a rendőrségnek, sem a városházi ellenőröknek nincs semmi beleszólásuk abba, hogy a piacon az árusok jelentős része teljesen illegálisan, vagy részben törvénytelenül árul. A cég szerint


"magánpiacról" van szó,

és ezzel az ügy el van intézve. A városháza viszont a jelek szerint nem hagyja annyiban, s a papírok hiánya mellett az is zavarja, hogy a cég nem alakított ki a piac környékén elegendő számú parkolóhelyet. De a fő kifogás az, hogy a Flavián "ócskapiacolunk" jelszóval boldog-boldogtalan új ruhát, cipőt és tartós élelmiszert árul.


Ez a gyerek pont egy gyermekruha-halmon alszikEz a gyerek pont egy gyermekruha-halmon alszik


Ami persze egy cseppet sem zavarja a főleg huszon-harmincévesekből és diákokból álló vásárlóközönséget. A Flavia az a hely, ahol a sültbarnára szolizott, egyébként a Julius Mall-ba járó, plázacicásan öltözött lányok márkás – Armani, Christian Dior, Chanel stb. – miniparfümöket vásárolnak 15 lejért a sokat látott házmesternek kinéző nénikétől vagy a jordániai származású kereskedőtől.

A brassói helyzethez képest a különbség az, hogy ezek valószínűleg kevésbé illegális holmik – abból következtetek erre, hogy nyíltan, nem napszemüvegek alá dugva árusítják.

CipőrészlegCipőrészleg

A napra lehet nézniA napra lehet nézni

Az árusok autóit elnézve viszont kerek profit származhat az előírások kreatív kezeléséből: Daciából egyetlen darabot, egy spécizett változatot lehet látni csak, a többi új vagy alig használt járgány, Audi, BMW, Citroën, Reanult, Volkswagen és társaik.

Ezen a piacon négy fő rendszabály van: meg kell fizetni a 2 lejes belépőt, nem szabad élelmiszert árulni – ezt a pultok fele esetében megsértik – és tilos fotózni, filmezni. (A cikkben látható mms-fotók suttyomban készültek). A bejáratra felszögezett kiírás negyedik pontja szerint a Flavia a használt holmik piaca – de ez aztán tényleg csak a hatóságoknak való fügefalevél,


amivel senki se törődik.

Erre a legjobb példa az a pult, ahol ládaszámra álltak a Dockyard, Fishbone és hasonlóan márkás, vadonatúj bársonynadrágok, a címkéből ítélve valamelyik ausztriai vagy németországi outlet-áruházból vagy egy monstre kiárusításból származhatnak. Darabjuk 50 lej; elég keservesen lehet rájuk alkudni, az árat 40 lejre lehet leszorítani, vagy ha többet veszel, 35-re.

A használtgumi- és motorolaj-részlegA használtgumi- és motorolaj-részleg

Élelmiszerbolt (1)Élelmiszerbolt (1)

Élelmiszerbolt (2)Élelmiszerbolt (2)

A németországi kapcsolat különben nem véletlen. A Flavián az árusok jelentős része a széles karimájú, fekete kalapjukról közismert gábor cigánycsaládok tagja. E határozottan jómódú réteg fő foglalkozása a kereskedelem – rengeteget utaznak, Ausztriába, Németországba, Svájcba, de Franciaországba is járnak. Valószínűleg emiatt köt ki a fél évvel ezelőtti outlet-divat a temesvári bolhapiacokon és a környékbeli hetivásárok helyszínein is. (A gáborok egyaránt beszélnek magyarul, románul és németül a cigány mellett.)


Ők azok, akik hihetetlen mennyiségben árulnak

inget, pólót, kabátot, pulóvert. Jó egyméteres ruhahalmokon kell keresztültúrnia magát annak, aki valamilyen különlegesebb vagy tényleg kifogástalan állapotban levő darabra vágyik.

Ezen a telken még egy piac is elférneEzen a telken még egy piac is elférne

A gáborcigány-asszonyságot alig lehet megkülönböztetni
<br />
a ruhahalomtólA gáborcigány-asszonyságot alig lehet megkülönböztetni
a ruhahalomtól

De megéri, mert itt is az a szabály, mint a többi hasonló piacon: aminek egy-két lejnél nagyobb az ára, az már "drágának" számít, és lehet rá alkudozni, bár az érzékenyebb lelkületű vevő ezt szinte szégyelli, arra gondolva, hogy a belvárosi turkálókban sokszor rosszabb minőségű, divatjamúlt cuccokért ötször annyit kérnek. A ruhahalmokban leginkább a színes-alteros egyetemisták kutakodnak.

Ami élelmiszer, az is mind németországi bevásárlóközpontokból származik: csokoládé, rágó, cukorkák, zab- és egyéb pelyhek, müzlik mázsaszám. És még egy németországi érdekesség: az összecsukható, alig feles kerekű, de felnőtteknek szánt bicikli, direkt azért tervezték ilyenre, hogy könnyen bepakolhasd az autó csomagtartójába (én sajnálnám), a kerékagyba épített dinamóval, váltóval és halogén égőkkel.

Strapabíró járgány, ki is lehet próbálni – gyorsul rendesen, az ellenőrök elől ezzel is meg lehet lógni. Csak 200 lej – mondják. Inkább hagyom. Már tudom ugyanis, hol van az a bicikli-"ócska" piac, ahol hasonló állapotban levő gépeket 50-80 lejért lehet beszerezni.

Az újruha-részlegAz újruha-részleg

Szőnyeget is lehet kapniSzőnyeget is lehet kapni

Az összecsukható kerékpárAz összecsukható kerékpár

A Flaviára vezető út. A 7-es villamos vonala 
<br />
a piac közelébenA Flaviára vezető út. A 7-es villamos vonala
a piac közelében

...és a 2. világháborúban elesett katonák emlékműve
<br />
a Sági úton...és a 2. világháborúban elesett katonák emlékműve
a Sági úton

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS