2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Napszemüveges, egyenöltönyös cigányzenekar

Fülöp Noémi 2007. november 26. 17:53, utolsó frissítés: 15:53

Három szemszögből akarták megmutatni a Küküllőmente népi kultúráját, de #b#több lett belőle#/b#. A IV. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozón egymás mellett állt a színpadon a hagyomány és a globalizáció. #b#[fotóriport]#/b#
A szombati néptánctalálkozó programját játszóház nyitotta a Diákművelődési Ház földszintjén. Az apróbbak inkább nemezeltek, gyertyát öntöttek vagy csuhéangyalkát készítettek, a nagyobbak szívesebben választották a körmönfonást.

Az elkészült nemezlabda és gyertya végül persze az anyukákhoz került megőrzésre, miközben a kicsik elmajszoltak egy szendvicset vagy kergetőztek egyet. Nagy népszerűségnek örvendett a rajzfilmeket, gyerekfilmeket kínáló DVD-stand is.Néhány délelőttről ismerős gyerekarc felbukkant az esti gálaműsoron is. “Anyukáék mindjárt táncolnak majd ott a színpadon, mi meg innen nézzük” - magyarázta nagymamamája az egyik csöppségnek. Fellépett a Zurboló, Szarkaláb és a házigazda Ördögtérgye néptáncegyüttes is.Küküllőmenti román táncokat is jártakKüküllőmenti román táncokat is jártak
Zajos tetszésnyilvánítás fogadta a küküllőmenti falvakból érkező idős adatközlőket. A ládafiából előkerült szoknyát, mellényt, vasalt inget, vagy “civil” ruhát viselő párok arca tánc közben is ünnepélyesen komoly maradt, csak meghajlás közben mosolyodott el egyik-másikuk.

A Háromszék Táncegyüttes fellépése előtt szünetet tartottak, mégis érezhető volt a kontraszt . Beletellett kis időbe az adatközlők spontán, “magától jövő” táncai után áthangolódni a Csávási Ballada olajozottan működő koreográfiájára.

Magyar lakodalomMagyar lakodalom


Párta helyett kendő kerül a fiatalasszony fejérePárta helyett kendő kerül a fiatalasszony fejére


Román keresztelőRomán keresztelő


Előadásuk a szászcsávási cigányzenekarról szólt: akik az imént a talpalávalót húzták, azok szerepét most eljátszották ugyanazon a színpadon. A zenészdinasztia tagjai először magyar lakodalomban, majd román keresztelőn, cigány mulatságon muzsikáltak. A színpadon végül megjelentek napjaink táncházasai, akik magnóra vették a szászcsávásiak muzsikáját.

Cigány mulatságCigány mulatság
A táncházasoktól nyakkendőt kaptak a muzsikusokA táncházasoktól nyakkendőt kaptak a muzsikusok
Ám a történet nem maradt abba, a Háromszék cigányzenészeket alakító muzsikusai az utolsó jelenetben napszemüvegben, fekete egyenöltönyben jelentek meg az angolul beszélő konferanszié hívására. A Blues Brothers-filmekre emlékeztető látványt fülsüketítő ovációval fogadta a közönség – akinek pedig megjött a kedve a mulatáshoz, az emeleten tartott táncházban hajnalig rophatta.

Az adatközlők perdültek leghamarább táncra a szászcsávásiak muzsikájáraAz adatközlők perdültek leghamarább táncra a szászcsávásiak muzsikájára


A kezdőkre is figyeltek az esti táncházbanA kezdőkre is figyeltek az esti táncházban
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS