2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Küküllőmente háromszor

F. N. 2007. november 21. 16:48, utolsó frissítés: 16:11

Reggeltől hajnalig tartó programot szervez az Ördögtérgye néptáncegyüttes szombaton Kolozsváron. Nem csak a táncolni tudókat, #b#a kezdőket is várják#/b#. Sztárvendég a Szászcsávási Cigányzenekar.
A Küküllőmente gazdag és élő népi kultúrája lesz a IV. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó középpontjában: az esti gálaműsor minden fellépője ennek a tájegységnek a dalaiból, táncaiból válogatott.

A sztárvendégek a Háromszék Táncegyüttes és a Szászcsávási Cigányzenekar lesznek, akik a remények szerint hajnalig tartó táncházban is muzsikálnak majd. A helyszín a hagyományokhoz hűen a Diákművelődési Ház.


>>


A IV. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó programjaEljönnek majd az adatközlők is, akikkel az ördögtérgyések néhány év alatt összebarátkoztak a számos látogatás, illetve a két, Haranglábon megszervezett nyári edzőtábor alatt. Ebben a faluban szolgál ugyanis Tőkés Lóránt unitárius lelkész, aki aktív ördögtérgyés is.

Tőkés Lóránt, Both József és Stanik BenceTőkés Lóránt, Both József és Stanik Bence


Harangláb tőszomszédságában pedig ott van Szászcsávás, ahol számos archaikus táncrendet ismernek. A gálaműsoron egyébként a szászcsávásiak cigánytáncokkal is fellépnek.

"Három megközelítésből szeretnénk megmutatni a Küküllőmentét: az amatőr táncosok, maguk az adatközlő mesterek és a hivatásos tánccsoport szemszögéből" – magyarázza Both József, az Ördögtérgye néptáncegyüttes vezetője.

A rendezvényre nem csak a régi táncházasokat, hanem a kezdőket is várják, illetve azokat is, akik általában a színház és a tánc iránt érdeklődnek – számukra csemegét jelenthet a Háromszék Táncegyüttes Csávási Ballada című előadása.Az újoncok a délutáni tánc- és népdaltanításon kóstolhatnak bele a tájegység népi kultúrájába, a legkisebbeket pedig délelőtt hagyományos népi mesterségekre oktatják majd. A nemezelés, csuhézás, körmönfonás, szövés, gyertyaöntés és kötélverés után Tálas Ágnes táncpedagógus tart majd gyermektáncházat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS