2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Temesvár: a 700-as piac legendája

Sipos Géza 2007. november 21. 16:10, utolsó frissítés: 14:58

A #b#töksütés titkai#/b# Temesvár legkellemesebb, belvárosi piacterén. Nem kizárt viszont, hogy a zöldségárus nénikék ugyanarra a sorsra jutnak, mint Kolozsváron: egy parkolóház földszintjén fognak toporogni.


– Hogy miért 700-as piac? Nekem azt mesélték, hogy azért, mert itt már 700 évvel ezelőtt is piac volt. De ne hidd el, lehet, hogy ez csak népetimológia – mondja egy temesvári barátom, miközben almára alkudozik az egyik standnál.

Temesvár kellős közepén vagyunk, tíz percre a történelmi városmagtól, a római katolikus Dómtól és a Barokk palotától, és szintén tíz percnyi járásra az 1989. decemberi tévéfelvételeken világhírűvé vált Operától. A város 300 évvel ezelőtt osztrák katonai helyőrségként működött: a Vauban-rendszerű, csillag alaprajzú, 1723 és 1756 között épült téglavár falai itt-ott még állnak. A Jenő-bástya maradványai mellett – és részben a lebontott erősség helyén – működikTemesvár egyik legkellemesebb piactere.


A 700-as piac környékén már csak a kolozsvári piac-mizéria apropóján is érdemes körülnézni.

De vissza a bástyáig. Az évszázados téglaboltívek alatt többek között minipékség működik: hajnaltól késő délutánig kenyér- és kifliillat szállingózik a téren, és az így kialakuló Grimm-mesei hangulat még a legföldhözragadtabb turistákat/vásárlókat is megkörnyékezi.

Külön erőfeszítésbe kerül tehát nem bemenni a pékségbe és nem bevásárolni a túrós táskákból – az ember álságosan legyint, és azzal próbálja elnyomni a gyomorkorgását, hogy majd bevásárol az olasz kenyérboltból (a Continental szállóval szemben), ahol 15 féle cipó és kenyér kapható. (Viszont a 700-as piacon ez is olcsóbb, oké, akkor veszek egy kiflit. De csak egyet. Mert nem is vagyok tulajdonképp éhes. Csak ez az illat. Sűrű csámcsogás.)A tér másik nevezetessége a temesvári punk- és underground zene volt székhelye, ami szintén a Jenő-bástya földszintjén működött; jelenleg a helyiséget tatarozzák. Zöldségárus nénikék és mondjuk a minden tavasszal megrendezett punkfesztivál – kívánni sem lehet mélyebb társadalmi szakadékot.


Ez is a 700-as piac miliője.

Minthogy az is az összképhez tartozik, hogy az egész teret Radian Belici tűzoltóról nevezték el, akit itt lőttek le 25 éves korában 1989 december 17-én.

A piacon két helyszínen folyik a kereskedelem: a hátsó traktusban a zöldség- és gyümölcsárusok, az elsőben a tejtermék- és virágárusok kaptak helyet. A pultok sora áttekinthető, a tolongás még az őszi befőzési szezonban is elviselhető.

Nem csorog a nyakadba az eső, nincsenek házilagosan improvizált megoldások az árusok feje fölött. A tisztaság tűrhető; bár a piacot működtető céget szeptemberben jól megbüntették a közegészségügyi hatóságok a kosz miatt, de ez azt hiszem, bármely romániai piacról elmondható.
Az árusok többsége irtó kedves, és akkor sem lepődik meg, ha a lapos pénztárcájú vevő történetesen mindössze öt szál murkot akar vásárolni. Az egyik, döblecet (sütőtököt) árusító hölgy például kétszer is elmagyarázza, hogy vaníliáscukrot kell szórni a tökszeletekre, és úgy kell kisütni. – Mikróban is működik? – Persze – mondja, és levágja az irdatlan nagyságú döblec-szelet felét,


majd leméri nekünk a maradékot.

Mind a kilenc temesvári piacteret a városháza adminisztrációval megbízott cége, a Pieţe SA működteti, egyelőre szó sincs arról, hogy koncesszióba adnák a vállalkozást.

Temesváron ugyan már nem örvend töretlen népszerűségnek a várost 1994-től irányító Gheorghe Ciuhandu, de az tagadhatatlan, hogy vezetése alatt egyáltalán nem hanyagolták el a városfejlesztést, és rendszerint az urbanisztikai szempontok is érvényesülni tudtak.


Piac-témában a tavalyi fejlemény a 2006 agusztusában átadott nagybani piac, melyhez a németországi szövetségi gazdaságfejlesztési minisztérium nyújtott szakmai és anyagi támogatást (a német és a román kormány 2002-ben állapodott meg arról, hogy Temesvár 2,556 millió euró vissza nem térítendő támogatást kap a nagybani piac felépítésére). A beruházás haszna az, hogy a többi kilenc piacteret nem lepik el a nagybani kereskedők.

Amúgy a temesvári városháza évtizedes felújítási programja részeként a 700-as piac környékét is rendbe tették. A forgalom átszervezése, a téren áthaladó villamosvonalak felújítása, a csatornázás cseréje, az aszfaltozás több százezer euróba került. A befektetés járulékos haszna, hogy a csatornázási munkálatok miatt előkerült a régi Temesvár téglából kiépített csatornarendszerének egy része.

Természetesen a 700-as piac és környéke is legalább olyan értékes az ingatlanbefektetők szemében, mint Kolozsváron a Széchenyi téri telkek. A módszer és az elképzelés kísértetiesen hasonló, csak annyi a különbség, hogy itt egyelőre nem a piac helyére épült valami, hanem a mellette levő telekre, ahonnan egy konfekcióüzem a város szélére költözött ki.


A felszabadult telken nyolcmillió eurós beruházással

első lépésben A kategóriás irodaházat húztak fel. Az épület újdonsága az, hogy az intelligens árnyékolástechnika miatt valamivel "zöldebb" épület, mint a hasonlók: a tervező és a kivitelező állítása szerint a 34,5 m magas épület 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a szokásosnál.

Az építtető, a ModaTim Investment különben három és fél év leforgása alatt még négy irodaházat tervez az első mellé: csak az idén októberben felavatott létesítményben 7700 négyzetméternyi irodát lehet bérelni (az első ügyfelek: a Carpatair, az IBM, az Investkredit Bank, a svéd konzulátus és a Vodafone).
Ha az egész City Business Center felépül, óhatatlanul szükség lesz parkolóházra. A terv pedig hasonló, mint Kolozsváron: az élelmiszerpiac az emeletes parkolóház földszintjére költözik be.

És még akkor is, ha a bérleti árak maradnak – nem úgy, mint Kolozsváron – az már valószínűleg nem lesz az igazi. Nem mindegy, hol vásárolod a nénikétől-bácsikától a paszulyt, a mézet, a krumplit, a diót, a sült gesztenyét, satöbbit: egy eleve piacolásra szánt téren, vagy egy alapjában véve más célokra épült ingatlanban (parkolóházban, vagy egy bevásárlóközpont oldalán, mint a pesti Mammutban), ahol úgy érzed, nem szívesen szóval tartott vevő vagy már, hanem csak egy kényszerből felvállalt funkció igénybevevője.

Ja, és valójában miért 700-as a 700-as piac? Mert a temesvári vár első írásos említésének (1212, II. András király egyik rendelete) hétszázadik évfordulójára létesült.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS