2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Országos egészségteszt: a frászt hozzák rád?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. november 13. 10:07, utolsó frissítés: 2007. november 12. 17:28

Kedves az egészségügyi minisztérium, hogy #b#kifizet helyettünk#/b# egy rend orvosi- és laborvizsgálatot. De mi derülhet ki ebből, a májcirózison és a cukorbajon kívül – ahogy velem történt.

Az embernek mindig frásza van, ha orvoshoz kell mennie. Ha beteg, akkor azért, nehogy komoly legyen a baj, ha meg egészséges, akkor azért, nehogy kiderüljön, mégsem az. Épp ezért nem mindenki örvend az egyszercsak az állandó lakhelyére érkező születésnapi ajándékcsomagnak, amely két kupont és egy, a miniszter által jegyzett levelet tartalmaz, amelyben a liberális Eugen Nicolaescu szépen megírja, milyen profi kezdeményezésről van szó.

A kuponok közül az egyik a családorvosnak nyújtható be, a másikkal pedig ő küld a laborba a tesztek elvégzésére. Az egész úgy kezdődik, hogy az asszisztens kérdéseire válaszolgatsz. Azaz dehogyis. Az egész úgy kezdődik, hogy


jól beállsz a sorba,

türelmesen kivárod a végét, aztán azt is kivárod, hogy még vagy hárman bevágódjanak pont előtted, és végre bent vagy.


Vérnyomás, tüdőhang, szívritmus, közben meg válaszolsz a szokásos kérdésekre: magasság, súly, műtét, járványok, hozzátartozók örökletes betegségei, sport, cigi, pia. A kérdőívben szerepel néhány kényesebb pont is.

Van olyan kérdés, amelyet diszkriminatív módon csak a nőknek kell feltennünk – magyarázza a Transindexnek Irimiás Erika marosvásárhelyi családorvos. A méhnyakrák veszélyének kiszűrése miatt a nőknek szóló kérdőívben szerepel az a kérdés, hogy hatnál több partnerrel volt-e szexuális kapcsolata.

Irimiás doktor női páciensei körülbelül 85%-ának teszi fel ezt a kérdést, és úgy tapasztalta, páciensei többsége


nem jön zavarba

a kérdés hallatán. A családorvos a vizsgálatokért, illetve a teszteredmények kiértékeléséért 15 lejt kap páciensenként az egészségbiztosító pénztártól.Aztán az orvos eldönti, milyen további vizsgálatokra van szükség, és elküld a laborba. Ismét sorbanállás, de itt legalább nem kérdezősködnek, amikor sorra kerülsz. Vért vesznek, közben felírják egy kis műanyag dobozra a neved, és elküldenek a fürdőbe vizeletmintát beszolgáltatni.

A minisztérium pontosan meghatározta, milyen vizsgálatok elvégzését finanszírozzák az erre elkülönített keretből. A laborvizsgálatok májbetegségek, cukorbetegség, magas vérzsírszint, nem megfelelő veseműködés és húgyúti fertőzések kimutatására alkalmasak. Ha szükségesnek tartom más vizsgálatok elvégzését is, akkor azt is kérem, de azt már nem ebből a programból finanszírozzák – fejti ki Irimiás Erika.


A laborvizsgálatok értéke 45-50 lej.

A családi orvos szerint nem jellemző, hogy a laboreredmények tévesek legyenek. Ennek ellenére nekem cukorbetegség mellett olyan fokú májelégtelenséget mutattak ki a csíkszeredai intézetben, ami elvileg csak májcirózis vagy májrák tünete lehet. A Kolozsváron – ezúttal már pénzért – megismételt vizsgálat eredményei azonban teljesen normális értékeket mutattak.

Persze egy történet alapján nem lehet általánosítani, de senkinek sem kívánom azt a több napnyi aggódást, amit a családom átélt. Irimiás Erika tapasztalata szerint


pácienseinek 65-70 százaléka él a lehetőséggel,

hogy ingyenesen elvégeztesse ezt a vizsgálatsort. Érdemes volt elkezdeni ezt a programot, mert sokan eljönnek, és kiszűrődnek a betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbaj vagy a melldaganatok – mondja.Kérdésünkre, hogy a páciensek közel egyharmada miért nem végezteti el a vizsgálatokat, az orvos szerint az akció gyenge promoválása, a közérdekű hirdetések nem hatékony elhelyezése és az egészségkultúra szintje adja meg a választ. Vannak azonban olyanok is, akik még meg sem kapták a születési hónapjukban postázott kuponjaikat, és máris érdeklődnek a háziorvosuknál.

Aki mégsem menne el időben – azaz abban a hónapban, melyben született – a vizsgálatokra, azt általában még a következő hónapban is fogadják a családi orvosok; ezután már a biztosító nem térítené meg a vizsgálatok költségeit, így csak jövő év július-augusztusában pótolható a mulasztásuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS