2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Körbepisiltük Kolozsvár közvécéit

F. N. – S. G. 2007. november 13. 13:33, utolsó frissítés: 2007. november 12. 16:34

Felkészültünk a legrosszabbra, ehelyett kellemes meglepetésben volt részünk. A toalettek nagyjából rendben vannak, bár a WC-papír #b#darabkákban érkezik#/b#, és 17 óra után: irány a bokrok vagy a McDonald's. #b#[kommentekkel]#/b#

Főtér: a papírspórolósA főtéri közvécé méltán viselhetné a Kolozsvár legtágasabb illemhelye címet – ha lenne ilyen. A nemrég felújított létesítményben tíz-tíz fülkét alakítottak ki a hölgyek/urak részére, viszont mozgáskorlátozottaknak való fülke nincs – a többiben sincs, a sétatéri létesítményt leszámítva.További pozitívum, hogy van fűtés – vagy legalábbis melegebb van, ugyanis ez gyakorlatilag pincehelyiség. A beugró 50 bani (fél lej); ám a létesítmény 17 órakor bezár.
Tisztaság: semmi gyanúsat nem láttunk a padlón, pedig még a vécékagyó háta mögé is betapogattunk, de takarító, akárki is legyen, alapos volt. Nincs vizelet- és ammóniabűz, a mosdókagyló, a folyékony szappan és a kézszárító is rendben.

Egyedüli kellemetlenség: a városháza itt spórol a budipapírral, merthogy egy darabka jár csak mindenkinek, amellyekkel a vécésnéni fülkéje mellől önkiszolgálod magad. A fülkékben papírtartó sincs, de van egy árva akasztó a kabátodnak.
Sétatér: a rózsácskás-tükrös
Aki úgy dönt, a parkban kortyolja el a sörét (pedig ugye tudod, közterületen alkoholt fogyasztani tilos), előbb-utóbb garantáltan szüksége lesz a sétatéri illemhelyre.

Az ízléses külsejű házikóhoz még a gyerekes családok is bizalommal fordulhatnak: a tisztaság makulátlan, szag nincs, vécépapír, szappan (csak folyékony), kézszárító viszont van. A helyiség nem túl tágas, de általában nem kell sorban állni. A tükröt műrózsák övezik, amitől az egész egy kisebb (nagyon kisebb) családi panzióra emlékeztet. Hátrány: az épületben alig érezni, hogy működött-e valaha is a fűtés.Egy pisilés 50 bani, úgy látszik, ez az egyenár, amin csak a legelvetemültebbek mernek változtatni. A néni kissé aggodalmas arcot vág, amikor észreveszi a fényképezőgépet (állítólag egyszer rászóltak illetékesék, hogy tilos megörökíteni a közvécéket – vajon miért?). Aztán amikor meghallja, hogy csupa szépet fogunk írni, láthatóan megnyugszik. És még csak nem is lódítottunk: valóban ez a legszebb közvécé Kolozsváron.Nemzeti Színház – Hunyadi/Ştefan cel Mare tér: a street-artos
A színház háta mögötti parkban lévő közvécé elborítja a street-art: a rögtönzött tárlaton graffitik, illetve egy plakát létható, amiről közelebbről kiderül, hogy az Eiffel-tornyot variálja tovább.

Az amúgy kopott, szürke épület bejáratát rejtő paraván mögé lépve kiderül, hogy a közvécében valódi dzsungel rejtőzik. Az ajtókon piros függönyöcskék, a falakon tájképeket ábrázoló plakátok, és egy futónövény, ami szemmel láthatóan évek óta terjeszkedik, már egészen benőtte a helyiséget.Maga a vécéfülke talán a leglepukkantabb az összes közül: bár első látásra nem tűnik piszkosnak, meglehetős szaga van, és a budipapírt is darabolva adja a néni. Az ajtón fogas helyett szegek – csöves megoldás, de a semminél jobb. A szappan ugyan nem folyékony, de van, kezet viszont nincs, mibe törülni. Az ára ennek is 50 bani.


Logikusan gondolkodva a Széchenyi téren is lennie kellene egy közvécének, már csak a piaci árusok, illetve a rengeteg buszmegállóban fel- és leszállók kedvéért is. De hiába szaglásszuk körbe a környéket, sehol egy WC-tábla. Aki az árusok alapvető higiénés körülményeiért aggódna: megkérdeztük az egyik nénit, és állítólag van egy vécé valahol, csak nekünk nem sikerült rábukkanni.


Vasútállomás: az elegáns és drága
A vasúti vécé nemrég még zárva volt az épület másodszori felújítása miatt, de mostanra elkészült. A bejáratnál lényeges változás nem tűnik fel: a vécépapírt ugyanúgy csíkban lobogtatja magával az ember. Odabent viszont elegáns, sötétzöld csempe fogad, óriási tükrök, szappan, kézszárító, és látogatásunk idején éppen takarítanak.A fülkében már nem ennyire rózsás a helyzet, a vécéülőke csálé, a szemetesvödröt meg nagyon ideje volna már kiüríteni. A helyiségben valami tisztítószer átható, molyirtóra emlékeztető szaga terjeng. Büdösnek büdös, de legalább higiénikus. Összességében nincs baj az állomási illemhellyel, kivéve azt, hogy arcátlanul kihasználják monopolhelyzetüket, és 1 egész lejt kérnek egy pisilésért.


Ami viszont az állomásin kívül az összes közvécé hátránya, az a nyitvatartási idő: reggel nyolctól délután ötig várják a kedves ügyfeleket, hétvégén pedig még korábban zárnak. Akinek mondjuk délután hatkor támad pisilhetnékje, annak maradnak a bokrok. Pedig az alapvető szükségletek kielégítése tuti üzlet – ha már a témához közelítünk, lásd a pornót.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS