2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kettétört egy olajszállító a Fekete-tengeren

B. D. T. B. D. T. 2007. november 12. 15:18, utolsó frissítés: 14:05

Közel tíz hajó süllyedt el vagy futott zátonyra, egyikük fedélzetén kén, másikén pakura volt. Bár #b#az olajfoltnak nem kell vízum#/b#, a természeti katasztrófa nem érinti Románia felségvizeit.

Kettétört vasárnap hajnalban egy viharba került orosz olajszállító hajó a Fekete-tengeren, a fedélzetén lévő pakura jelentős része a Kercsi-szoros vizébe ömlött. A viharos időjárásban vasárnap a térségben öt teherhajó süllyedt el, és több zátonyra futott, illetve néhányat leszakítottak a horgonyról és partra vetettek a hullámok. A mentőalakulatok hétfőn hozzákezdtek a Volga-Nyeft nevű, kettétört hajóból a tengerbe folyt sűrű, fekete, ragacsos kőolajszármazék összegyűjtéséhez – számol be az MTI az AFP hírügynökségre hivatkozva.

A hajó az Oroszországhoz tartozó Kavkaz kikötőjébe tartva tört ketté az ötméteres hullámok és az erős szél következtében, és rakományából


több mint ezer tonna pakura ömlött a tengerbe.


A hajó orr felőli része a felszínen maradt, s arra menekült a 13 főnyi legénység. Két kikötőből is a mentésükre indultak, de a helyszínre érkezett vontatóhajók a 4-5 méteres hullámokat keltő vihar miatt sokáig nem tudták megközelíteni. Öt tengerészt még keresnek, hármat holtan találtak meg, a többiek biztonságban vannak.A pakura kiömlését szakértők hatalmas környezeti katasztrófának minősítették. A pakura összegyűjtését egy különleges berendezésekkel felszerelt hajó kezdte meg hétfőn hajnalban, s a helyszínre katonák, tűzoltók, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának egységei érkeztek, valamint egy különlegesen képzett osztag, hogy részt vegyenek a víz és a part megtisztításában.

A kikötőben létrehozott válságstáb egyik tagja úgy nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek, hogy a hajók vesztét a kapitányaik helytelen döntése okozta. A rendkívüli helyzetek minisztériuma ugyanis szombaton egy közleményében arra figyelmeztetett, hogy erős vihar készül a térségben.

Ennek nyomán harmincnál is több hajó kapitánya döntött úgy, hogy elhagyja a vihar övezetét, és az Azovi-tengeren keresett menedéket: ott nem érte baj a hajókat. Az illetékes ügyészség több teherhajó elsüllyedésének ügyében már vasárnap büntetőeljárást és nyomozást indított a lehetséges felelősök kilétének megállapítására.


Súlyosbítja a helyzetet,

hogy Kavkaz kikötőjében elsüllyedt a Volnogorszk teherhajó, fedélzetén 2000 tonna kénnel. A személyzet 9 tagja sértetlen. Délben Kavkaz közelében elsüllyedt a Nahicsevan teherszállító hajó is. A 11 főnyi személyzet a nyílt tengeren a vízbe esett. Két fiatal matróz partra úszott – őket erős lehűlés miatt kórházban kezelik –, öt főt a fedélzetére vett egy vontatóhajó, a többieket este még keresték.

Kora délután zátonyra futott még egy török és egy grúz zászló alatt közlekedő hajó Novorosszijszk kikötője közelében; később a Demetra nevő hajó szakadt le a horgonyról, és sodródni kezdett, rakterében 3000 tonna pakurával. A Vera Volosina nevű, mezőgazdasági gépeket szállító hajót a vihar partra dobta, és elsüllyedt a fémhulladékot szállító Izmail is.

A tomboló vihar miatt az illetékes hatóságok mintegy 50 hajót a Kercsi-szorosból és környékéről biztonságosabb vizekre vezényeltek. A helyszíni jelentések szerint hétfő reggelre elült a közel tíz hajó vesztét okozó vihar, az időjárás jelentősen javult, s már helikopterek is részt vettek a keresésben.


Bár az olajfoltnak nem kell vízum,

Románia felségvizeit a jelek szerint nem éri el a szennyeződés. “Amint értesültünk az olajszennyezésről, azonnal felvettük a kapcsolatot a Tengeri Kutatóintézettel, amely a környezetvédelmi minisztériumnak alárendelt intézmény, és szerintük a Krím-félszigetnél történt szennyeződés nem lesz kihatással Romániára” – nyilatkozta kérdésünkre Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. Elmondta, a tengeri szennyeződések esetében a Román Hajózási Hatóság illetékes eljárni, ők pedig még nem kértek segítséget a minisztériumtól ez ügyben, de folyamatosan figyelemmel követik a történéseket.

A Fekete-tenger és a Duna szennyezettségének egyik legnagyobb felelőse a szennyvíztisztítás hiánya, mint ahogy ezt egy nemzetközi kutatócsoport is megállapította, amely végighajózta a folyamot – mondta el a környezetvédelmi miniszter. Mindaddig, amíg Romániában, és főleg a Duna felső szakaszának vízgyűjtőiben nincsenek megfelelő tisztítóállomások, addig nem változik radikálisan a víz minősége, ez pedig még legalább hétéves beruházási ciklust feltételez.

A környezetszennyezéstől egyáltalán nem függetlenül szakértők szerint egyre több, a hétvégihez hasonló viharszerű jelenséggel kell számolni az elkövetkezőkben Romániában is. És készen is van a globális mókuskerék újabb verziója:


a viharok a hasonló hajóbalesetek miatt hozzájárulnak a környezetszennyezés növekedéséhez,

és így tovább. Fokion Vosniakos professzor, a Balkáni Környezetvédelmi Társaság (B.EN.A) elnöke nemrég azt nyilatkozta, drámai mértékű klímaváltozásra lehet számítani az elkövetkező 15 évben. A viharjelenségek szaporodni fognak – állította a szakember.

Az 1998-ban alapított nemzetközi civil szervezet elnöke Romániára vonatkozóan akut problémának nevezte a Fekete-tenger szennyezettségét: az utóbbi években ugyanis a heves esőzéseknek köszönhetően nagy mennyiségű hordalékföld halmozódott fel, a Duna áradása következtében pedig fertőtlenítőszerek és növényvédő szerek kerültek a vizébe. A Duna mentén és a tenger partján elhagyott hajók pedig állandó forrásai a nehézfém-szennyezésnek.

A szennyezettség a tenger élővilágát is megviselte: 1950-ben még egymillió delfin élt a Fekete-tengerben, jelenleg a számuk nem több két-háromezernél.

A környezetszennyezés gazdasági következményekkel is járt: Bulgária kivételével a Fekete-tenger partján mindenhol visszaesett a turizmus. Persze, a szennyezés mellett erre a nem megfelelő turisztikai szolgáltatások is rátettek egy lapáttal – idézte a prezentonline.ro Vosniakos szavait.

A helyzet annál is veszélyesebb, mert a Fekete-tengerből az Égei-tengeren keresztül “importálódik” a szennyezés a mediterrán vizekre is. Évente 580 köbkilométer mennyiségű víz érkezik a Földközi-tenger térségébe a Fekete-tengerből, ami nagyon soknak számít – magyarázta a professzor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS