2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Végigfotóztuk az ország legnagyobb plázáját

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. november 09. 17:29, utolsó frissítés: 16:35

Ahogy kinyitom a lakásajtót, a lábam elé esik egy szórólap. Holnap nem leszek itthon, nyílik a Iulius Mall – írja rajta. Indulok a kolozsvári plázamonstrum nyitását bejelentő sajtótájékoztatóra.

A lépcsőház előtt rágyújtok, s mire a cigaretta elfogy, már ott is vagyok. A város egyetlen mallja – így is hirdették a kolozsvári Iuliust, és valahol igazuk is van: a Györgyfalvi negyed buszvégállomásának közelében levő épületük jóval könnyebben megközelíthető, mint a Polus Center, amelyhez autó nélkül meglehetősen körülményes eljutni.

tudósításunk a Pólus Center megnyitójáról:
>> Jobbra nézek, pláza, balra nézek, pláza >>
Az első benyomás a Iulius Mallban abszolút pozitív: a pláza nem hivalkodóan impozáns kívülről, és a főbejáraton belépve sem esünk kétségbe: az egész elég kicsinek tűnik ahhoz, hogy otthonosan érezzük magunkat benne.

Persze ez a kicsiség nagyon idézőjeles, de a tér formája keveset árul el abból, mekkora ez az egész. Az útmutatást követve végigmegyünk a bal szárnyon, többperces séta, és máris túl bonyolultnak tűnik az épület szerkezete, nehezen tudom betájolni, hol is járok.


A sajtótájékoztató helyszínén tömeg, a média több mint száz képviselője gyűlt be – nem mintha annyira érdekes lenne, amit mondani fognak, hanem mert mindenki tudja: ilyenkor érdemes ott lenni. Mindenki bőséges ajándékocsmagot kap, amelyben egy 1 GB-os iPod shuffle a legértékesebb.


A sajtótájékoztatón a Iulius Group elnöke, Iulian Dascălu mellett Marius Nicoară megyei tanácselnök, valamint az Auchan és az Altex – a két legnagyobb bérlő – vezetői vannak jelen. A reklámfilmek, szpotok bemutatása után adatfelsorolás következik: 75 millió eurós befektetés, 155 ezer négyzetméter, 10 mozi 1750 férőhellyel, 15 étkezde, uszoda és fitnesszterem – sorolja büszkén Dascălu. Évi százmillió eurós forgalommal és tízmillió ügyféllel számolnak - teszi hozzá.


Az épületben lévő üzletek 70%-a nemzetközi cégeké, kolozsvári cégek a bérelhető felület 7%-át foglalják el. Holnap, amikor 10 órakor megnyitják a központot a nagyközönség előtt, csak 3 üzlet lesz zárva – igaz, ezek egyike a multiplex, a másik pedig az első vidéki Starbucks Coffee, amely csak jövő tavaszra ígéri a nyitást.


A sajtótájékoztató után a bejárathoz tódulunk, szalagvágásra. Rá háromnegyed órára be is robog a pópa, gyors szentelés, sikerül Dascălu helyett Diaconut mondania, mindenki pisolyog, el van nézve neki.


Marius Nicoară emlékeztet: az ő választási ígérete volt a pláza felépítése, Emil Boc polgármester pedig úgy beszél a Iuliusról, mintha teljesen elfelejtette volna, hogy két hete már felavatott egy plázát. Aztán enyhe taps és gyönyörű lányok mellett a főmuftik elvágják a szalagot, és már mindenki a szombati tömegre készül.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS