2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Anti-mese a csillagszemű juhászról: Tóth Ágnes nyert

2007. november 06. 16:32, utolsó frissítés: 16:09

“Amikor a szerencsejátékokat kedvelő királylány megpillantotta a legényt, arra gondolt, hogy ha lecsapatná a hóhérral a fiú szögletes fejét, akkor olyan kocka-pókert játszhatna azzal, amilyet még soha senki a világon.”
Játékunk lényege, hogy a résztvevőknek anti-mesévé kellett átírni a csillagszemű juhász történetét. A díj egy, a Gaudeamus Könyvesbolt által felajánlott 100 RON értékű könyvutalvány.

A játék első fordulójában a Halotti Beszédből sci-fit kellett írni; az akkori nyertes írás itt olvasható.

A második fordulóban a feladat az volt, hogy egy RMDSZ-közleményt kellett “rejtő jenősíteni”. A nyertes írás itt olvasható.


Alább közöljük az újabb írást, mely szerintünk megérdemli a könyvutalványt.


A kockafejű pakulár

Volt egyszer egy kétszer akkora palota, mint amekkora egy normális királynak dukál, de nem szóltak ellene az alattvalók egy árva szót sem, egyrészt, mert attól rettegtek, hogy kegyetlen és zsarnok uralkodójuk szokása szerint kivágatná a nyelvüket, másrészt őfelsége a sok parlagfűtől, ami a szomszéd király határában nőtt, annyit tüsszögött, hogy ha kisebb lett volna az épület, minden tüsszentés után szétrepültek volna a tető cserepei meg az ablaküvegek, és kárt tettek volna a lakosokban.

Király uramnak, aki reggeltől estig egyfolytában prüsszögött, már nagyon az idegeire ment, hogy naponta hatszázszor kívánták ezt az egészségére, ezért betiltotta az egész országban, hogy tüsszentése után, azt mondják neki: „Egészségére, felséges király uram”!

Igen ám, de volt az országában egy kockafejű pakulár, aki minden reggel és este a palota mellett hajtotta el a birkáit és fittyet hányva a királyi rendeletre, mert őt az édesanyja illemre tanította, állandóan bekiabálta a palota ablakán, hogy „Egészségére, felséges király uram, egészségére!”

Meg is mérgelődött nagyon őfelsége és a pandúrjaival maga elé vezettette a birkapásztort. Amikor a szerencsejátékokat kedvelő királylány megpillantotta a legényt, arra gondolt, hogy ha lecsapatná a hóhérral a fiú szögletes fejét, akkor olyan kocka-pókert játszhatna azzal, amilyet még soha senki a világon.

A legénynek meg egy girhes macska jutott eszébe a királykisasszonyról, amolyan mama kedvence, amelyiknek rózsaszínű bársonyszalagot kötnek a nyakába. De mielőtt tovább morfondírozott volna, rákiáltott a király:

– No, te istenverte kockafejű pakulár – üvöltötte – én most megparancsolom neked, hogy soha többet ne mondd nekem azt, hogy „Egészégére felséges király uram!”, mert ha még egyszer kimondod, magam sem tudom milyen szörnyűség fog történni! – és akkorát tüsszentett, hogy összetörtek a kristálypoharak az almáriumban és megrepedt a márványpadozat a talpuk alatt.

– Egészségére, felséges király uram! – kiáltotta a legény, megszegve a parancsot, mire őfelsége akkorát ordított, mint egy oroszlán és szakállát tépve, mint aki se lát, se hall, kirohant a teremből, be egyenesen a nagy, fekete medve barlangjába, miközben az őrök földbegyökerezett lábbal, dermedten bámultak utána.

– Apám, várjon meg! – sikította hisztérikusan a királylány és ruhája alját felkapva, az apja után száguldott, akit utol is ért. A kiéhezett medve nem tétovázott, egykettőre befalta őket, csak a koronát hagyta meg emlékbe.

Amikor a nép hírét vette a zsarnok uralkodó halálának, akkorát kiáltott örömében, hogy összedőlt tőle a hatalmas palota. De nem is volt rá többet szükség. A pakulárt ugyanis nem tudták megválasztani királyuknak, mert olyan kockafeje volt, hogy sehogy sem bírt megállni rajta a korona. Így aztán visszament birkákat terelgetni. A királyi fejdísz a múzeumba került, az emberek pedig boldogan éltek, míg a parlagfűtől mindannyian tüsszögni nem kezdtek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS