2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztrájkolnak a hollywoodi forgatókönyvírók. Érdekel ez valakit?

Fülöp Noémi 2007. november 07. 15:01, utolsó frissítés: 2007. november 06. 15:58

Beszüntették a munkát a szkriptek írói – a veszteség akár #b#egymilliárd dollár#/b# is lehet. Talán most kezdenek majd el az amerikaiak #b#olvasni és beszélgetni#/b#. Netán politizálni.
Húsz év óta először léptek sztrájkba a hollywoodi forgatókönyvírók, mert képviselőiknek nem sikerült megegyezésre jutniuk a stúdiókkal az új médiumok bevételeiből követelt részesedésükről.

Magyarán: a producerek egyelőre nem hajlandók elfogadni, hogy a DVD-n kiadott
filmek vagy műsorok, az internetes showműsorok vagy a mobiltelefonra letölthető műsorok után a forgatókönyvíróknak is pénz jár.

A tárgyalások folynak, a 12 ezer tagot számláló Writers Guild of America (WGA) viszont nem hajlandó felfüggeszteni a munkabeszüntetést. Egyszer ugyanis már megszívták: 1984-ben alábecsülték a házimozis eladásokból befolyó hasznot, és belementek abba a szerződésbe, ami mindössze három centet biztosított nekik minden DVD-film eladásból.


A producerek azzal érvelnek, hogy még túl korai lenne megjósolni, mennyire jövedelmezőek az új médiumok. Hogy ki szív? A friss poénokból élő talkshow-k, szappanoperák és vicces műsorok már érzik az érvágást.

A Jay Leno, Jon Stewart és David Letterman vezette show-műsorok készítői bejelentették: az új epizódok készítése szünetel. Ellen DeGeneres, a róla elnevezett talk show vezetője a sztrájkoló írókat támogatva nem ment el műsorának felvételére. A CBS leállítja a The New Adventures of Old Christine szappanopera gyártását, az ABC elhalasztja a Cashmere Mafia sorozat premierjét.

A nagy hollywoodi filmstúdiók és televíziós programok azonban fel vannak készülve az efféle helyzetekre: annyi alapanyagot spájzolnak, ami akár egy évig is kitart. De ez nem azt jelenti, hogy a vihar elzúg a fejük fölött.

Amikor a forgatókönyvírók utoljára, 1988-ban sztrájkba léptek, 22 hét alatt mintegy 500 millió dolláros veszteséget sikerült generálni a filmiparnak, és többek között csúszott az őszi amerkai tévészezon nyitánya is. Szakértők szerint egy hasonló kaliberű sztrájk ma akár több mint egymilliárd dolláros veszteséggel is járhat.

A forgatókönyvírókat egyes színészek és népszerű tévés személyiségek is támogatják. A Paramount Pictures előtt William Baldwin kávét szolgált fel a tüntetőknek, a munka nélkül maradt Jay Leno pedig fánkot osztogatott az NBC burbanki stúdiójánál.

Ez a sztrájk amúgy előrelátható volt: október 31-én ugyanis lejárt az a matuzsálemi szerződés, amely a DVD-n árusított, vagy például iTunes-ra letöltött filmekért és műsorokért járó részesedést szabályozta. A Wikipedia is megmondta: ha a WGA (ők a forgatókönyvírók - lásd feljebb) nem tud kiegyezni az Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) nevű producer-szövetséggel, kitör a balhé.

2008 nyarára pedig még nagyobb balhé várható, hiszen akkorra lejár a Screen Actors Guild (SAG - ők a színészek), illetve a Directors Guild of America (DGA - ők meg a rendezők) szerződése is az AMPTP-vel. És hogyha az összes hárombetűs nevű szervezet összefog az ötbetűs nevű ellen, a hollywoodi filmipar megbénul.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS