2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Másodpercenként 1,4 blog: RoBloggerSurvey

F.N. 2007. november 02. 16:03, utolsó frissítés: 14:31

Kétharmad arányban férfi, egyharmad arányban nő, egyetemet végzett, 25 éven aluli. Így néz ki az #b#átlagos romániai blogger#/b#, legalábbis a Timsoft eLearning nem reprezentatív felmérése szerint.
A RoBloggersSurvey 2007 nevű felmérésre 702 blogger válaszolt szeptember 30. és október 13. között, azaz két és félszer annyi, mint tavaly. A felmérés nem reprezentatív, mivel a számos portálon és blogon belinkelt kérdőívet az töltötte ki, aki éppen akarta.Míg 2005-ben ötezerre becsülte a romániai blogok számát a Timsoft eLearning, úgy vélik, idén már több mint százezer blogról beszélhetünk. A Technorati szerint


világszerte 70 millió blog létezik,


naponta 120 ezret hoznak létre: azaz másodpercenként 1,4 blog születik. A RoBloggerSurvey 2007 résztvevőinek közel fele (47,5 százalék) teljes nevét közzéteszi a blogján, 52,4 százalékuk pedig csak keresztnevét vállalja, vagy nickje árnyékában húzódik meg.

Az adatok hasonlóak a neten megtalálható, kevés reprezentatív felmérés egyikének eredményeihez: a Pew/Internet közvélemény-kutató iroda amerikai bloggerekről készült felmérése szerint a webes naplóírók 55 százaléka álnéven publikál.A legtöbb romániai blogger fiatal, 25 év alatti (56,5 százalék), míg Amerikában valamivel idősebbek a bloggerek: 54 százalékuk a 30 év alatti korosztályhoz tartozik. Az Index szintén nem reprezentatív, idei felmérése szerint (amelyben 7689 olvasójuk vett részt) a magyarországi bloggerek jóval fiatalabbak: 35 százalékuk a 18 éven alatti korosztályból, 27 százalékuk a 19 és 25 év közöttiek közül kerül ki. A bloggerekre vonatkozó felmérések alapjában ingatják meg a


"szószátyár, pletykás nőkről" szóló


rögeszmét: Romániában a bloggerek 65 százaléka, Amerikában 54 százalékuk, Magyarországon 76 százalékuk férfi. Igaz, a romániai felmérések azt mutatják, tavaly óta 25-ről 34 százalékra emelkedett a nőnemű bloggerek aránya.

Webes naplót leginkább azok írnak, akik már megszerezték a diplomájukat (Romániában a felsőfokú végzettséggel rendelkező bloggerek aránya 53 százalék, Magyarországon 61 százalék). Az amerikai felmérés készítői viszont nem kérdezték meg, milyen végzettséggel rendelkeznek a bloggerek. Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy a bloggerek


nagy többsége a fővárosban él.


A romániai megkérdezettek 48,9 százaléka bukarestinek vallotta magát, míg a magyarországi válaszadók 56 százaléka Budapesten lakik. Meglepő viszont, hogy a román főváros után nem Kolozsvár, hanem Iaşi következik, Kolozsvár csupán a harmadik, mögötte pedig ott nyomul Temesvár.

A legtöbb romániai blogger szakmája az infotechnológiához vagy telekommunikációhoz kötődik (20,8 százalék), közel ugyanannyian (17,7 százalék) médiával vagy marketinggel foglalkoznak. Cseppet sem furcsa: elég belegondolni, hogy melyek azok a munkahelyek, ahol az ember napja nagy részét a képernyő előtt tölti.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS