2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mexikó Katrinája: több mint egymillió embert sújt az árvíz

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2007. november 02. 12:53, utolsó frissítés: 12:41

Egy szövetségi állam háromnegyedét víz borítja, az egész termés elpusztult, 300 ezren várják, hogy csónak vagy helikopter mentse ki őket a szárazra.


Több mint egymillió embert sújt az árvíz a Mexikó déli részén fekvő Tabasco szövetségi államban, amelynek


területe 70 százalékban víz alatt áll


– közölték a helyi hatóságok. A szövetségi állam kormányának csütörtöki közleménye szerint 30 ezer embert már biztonságos helyre menekítettek, ám több mint 300 ezren még vízzel elárasztott otthonaikban várják, hogy a hadsereg helikopterekkel vagy mentőcsónakokkal a segítségükre siessen.

Az árvíz következtében az egész termés elpusztult, a vízszint pedig továbbra is emelkedik. Péntek hajnal óta folyik a mentés, ám az áldozatok nagy számához viszonyítva roppant kevés erőforrás áll a mentőcsapatok rendelkezésére. A hatóságok mindenkit arra kértek, akinek csónakja van, hogy kapcsolódjon be az akcióba.

Az árvizet az egész héten zuhogó eső okozta. Gyakorlatilag az összes folyó kiáradt. Az eső csütörtökön elállt ugyan, de az elkövetkező napokra


újabb esőzéseket jósolnak a meteorológusok.Szakértők megerősítették, a katasztrófának nincs köze a Karib-tenger felől érkező, időközben hurrikánná növekedett Noel trópusi viharnak, amely már Kubán végigsöpört, és több áldozatot szedett Haitin és a Dominikai Köztársaságban. Előrejelzések szerint ugyan elkerüli az Egyesült Államok partvidékét, de az észak-karolinaiaknak és kanadaiaknak készültségben kell állniuk.


Tabasco állam 80%-ban víz alá került fővárosában,

Villahermosában minden közszolgáltatást felfüggesztettek, a károsultaknak nincs ivóvizük. Felipe Calderon mexikói szövetségi elnök a mexikói történelem egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájának nevezte az árvizet. Felkérte az állampolgárokat, adományozzanak a rászorulóknak palackozott vizet, konzerveket és pokrócokat.

700 ezerre becsülik azok számát, akiknek otthonát elöntötte a víz, közülük 300 ezren még mindig várják a mentőcsapatokat. A megmenekült “szerencsések” – akik gyakorlatilag minden vagyonukat elvesztették – hozzátartozóik, barátaik miatt aggódnak; a fővárosban a kormányhivatal előtt kétségbeesett emberek tömege vár valamiféle segítséget.

Chiapas szövetségi államban – amely határos Tabascóval – több mint 100 ezer embert érintett az árvíz. "Senki nem állhat ölbe tett kézzel. Nem hagyjuk, nem hagyhatjuk ottpusztulni fivéreinket és nővéreinket Tabascóban” – mondta az elnök televíziós nyilatkozatában, amelyet a Chicago Tribune idézett.

Villahermosa: katonák építik a védőgátatVillahermosa: katonák építik a védőgátat


Tabasco kormányzója, Andres Granier a BBC-nek a New Orleans-i katasztrófához hasonlította a helyzetet. Mivel alacsonyan fekvő területről van szó, az összes vizet pumpákkal kell kiszivattyúzni. A főváros utcáin homokzsákok sorakoznak: így próbálnak védekezni az emelkedő vízszint ellen.


Eddig egyetlen halálos áldozatról érkezett bejelentés.

A Vöröskereszt mexikóvárosi munkatársa, Gustave Medinas arról számolt be a BBC-nek: már számos adomány gyűlt össze a segélyszervezet székhelyén az élelmiszertől a higiéniai eszközöikg. A segélycsomagokat helikopterrel juttatják el a bajba jutottaknak.

Forrás: Chicago Tribune, BBC, CNN, MTI/AFP

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS