2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csodaszer vagy kamu? Ötven éves a Gerovital

F. N. 2007. október 31. 09:33, utolsó frissítés: 2007. október 30. 15:29

Charlie Chaplin, Somerset Maugham, Marlene Dietrich, Pablo Neruda, Salvador Dali. Mi a közös bennük? Egykor mindannyian #b#Gerovital fiatalítókúrán#/b# vettek részt az Otopeni-i kezelőközpontban.
Azt mondják, a Gerovital világhírű márka. Viszont manapság sem Britney Spears, sem Sharon Stone, sem Danny DeVito nem szépül Otopeni-ben. Talán fogalmazzuk át: a Gerovital világhírű márka volt. Persze ez eleve maga után vonja a kérdést:


ma már miért nem az?

A válaszokhoz mélyre kell ásni. A történet fél évszázada kezdődött – talán néhányan ismerik Ana Aslan nevét, aki akkoriban a Temesvári Orvosi Egyetem tanára volt. Egy prokain nevű érzéstelenítővel kísérletezett, amelyikről időközben kiderült, csökkenti az öregedés különböző tüneteit. Segítségével sikerült talpra állítani egy fiatalembert is, aki súlyos artrózisa (ízületi kopás) miatt képtelen volt járni.Ana AslanAna Aslan
A bibliai csoda hatására Ana Aslan a prokain tanulmányozásának szentelte a karrierjét, és néhány év múlva megszületett a GerovitalH3 – egyelőre vitaminkészítményként. A szert 1957-ben kezdték el fiolák formájában gyártani, öt évvel később már drazsé, krém és hajkenőcs is készült belőle. 1980-ban megszületett az Aslavital kozmetikai termékcsalád első terméke. A Gerovitalra külföldön


elsősorban nem az orvosok buktak


– sokkal jobban érdekelte a kozmetikusokat. És persze az örökifjúságra vágyó hírességeket. 1972-ben az Öregedéssel Foglalkozó Intézet már nem bírt a fiatalodni vágyókkal, úgyhogy átalakították klinikává az Otopeni-i szanatóriumot. Valódi luxusintézményt teremtettek, ahol a vendégek 90 százaléka külföldi volt.

Persze a diktatúra Ana Aslant sem kímélte: Elena Ceauşescu szemét szúrta a professzor, a klinikán pedig (akár az ország többi részében) nem volt melegvíz és az élelemellátás is csapnivaló lett. A párt eljárást indított Ana Aslan ellen amiatt, hogy idős és rászoruló vendégeitől nem kért kezelési díjat. A per néhány hónap híján a kutató haláláig tartott, ám végül Aslan nyert. Időközben talpra állt az Otopeni-i kezelőközpont is, ahová azonban


manapság romániai vendégek járnak.

A Gerovital termékeket a Farmec kolozsvári, valamint a Gerovital Cosmetics nevű bukaresti cég állítja elő – időnként pereskedve a gyártási jogok fölött. Furcsa viszont az, hogy ha már a külföldi sztárok nem jönnek Romániába fiatalodni, miért nem juttatják el hozzájuk a Gerovital termékeket?

A csodatevő szérumA csodatevő szérum


Amerikában a hatvanas években többek között depresszió elleni gyógyszerként is akarták alkalmazni a Gerovitalt, ám pénzhiány miatt leállították a kísérleteket. Az óceánon túl kétes hírnévnek örvend az öregedés elleni szer: a szakértői vélemények szerint hatástalan, és 1982 óta az FDA (Federal Food and Drug Administration, az USA szövetségi élelmiszer- és gyógyszerhivatala) nem engedélyezett gyógyszerként megtiltotta az Egyesült Államokba való behozatalát.

Az EU-nak a Gerovital egyik alkotóelemével gyűlt meg a baja: a szer kálium-metabiszulfitot tartalmaz, amelynek használatát


az uniós hatóságok nemkívánatosnak tartják.

A kálium-metabiszulfit az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. A szulfitra érzékeny embereknél azonban fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő.

Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is. Metabiszulfit nélkül azonban a Gerovital „nem működik”, szerkezete instabillá válik. Helyettesítőjét tíz éve keresik, ám máig nem sikerült megoldást találni.

A Gerovital azonban ettől függetlenül jó üzlet. És nemcsak Romániában: létezik brit, olasz, szlovén, spanyol, meg persze magyar honlapja is.

Japán Gerovital-reklámJapán Gerovital-reklám
ÖRÖKIFJÚSÁG – KI HOL KERESI?


Iza, 27 éves: Nos igen, használok 25 éves kor fölött ajánlott ránctalanítót – az Avon Anew 25+-ot vagy az Aslavitaltól az algakivonatosat, azért, mert a mimikai ráncok 27 évesen már kezdenek jócskán látszani.Kriszta, 31 éves: Az öregedés elleni szerek közül csak szemránckrémet használok, viszont ezt sem minden nap. Többnyire olyankor, ha száraz a bőröm, vagy kifújja a szél. Komoly fenntartásaim vannak a szépítőszerekkel kapcsolatban, példul az, hogy állatokon tesztelik őket. Ezek a kísérletek gyakran rengeteg szenvedést okoznak az alanyoknak.

Rettenetesen felháborodtam, amikor egy dokumentumfilmben láttam, ahogy nyulakon tesztelték azt, hogy az illető termék csípi-e a szemet? Az állatokat kikötözték, és a szemükbe csepegtették a sampont, majd próbálták megállapítani, mennyire fáj nekik.

Úgy gondolom, az öregedés természetes folyamat, bár elég nagy traumát okozott számomra, amikor az első szarkalábakat felfedeztem a szemem alatt. Szerintem bele nyugodnunk, mint minden olyan dologba, amit nem tudunk befolyásolni.Szépítőszereket szinte egyáltalán nem használok, csak néhány bőrápoló terméket – gyógynövény alapú hidratáló krémet, illetve az említett szemránc-gélt. Ilyenkor többnyire a Gerovital termékeit keresem, mert – bár eléggé drágák – azt tapasztaltam, hogy jók, és tudomásom szerint valóban gyógynövényekből készítik őket.

Zsóka, 22 éves: Egyelőre nem is gondolok öregedésre – úgy hiszem, majd ha megijedek az első ráncaimtól, elérek tenni valamit ellenük. Vagy nem. Szeretném, ha idősebb koromban nem érne utol a pánik, és akkor is szépnek látnám magamat.

Persze ez nagyon idealista megközelítés, elsősorban azon múlik szerintem, hogy mennyire tudok majd megbékélni önmagammal. Gerovital terméket nem próbáltam még ki, ám a Farmec arckrémekről és sminklemosókról teljes meggyőződéssel állítom, hogy felérnek bármelyik Avon vagy Oriflame termékkel.Lujza, 46 éves: Az öregedés egy természetes élettani folyamat – talán induljunk ki ebből. Mint ilyen feltartózhatatlan és megfékezhetetlen. Aki ebben kételkedik, vagy azt hiszi, hogy bármilyen kozmetikai készítménnyel, ne adj’Isten gyógyszerrel vagy műtéttel megfékezhető, az csupán ámítja magát, vagy bedőlt valami jólkitalált reklámstratégiának.

Persze a kozmetikai ipar termelte „álcázó szerek” néha jól jönnek, de nem föltétlenül azért, hogy fiatalabbat mutasson az ember. Például hajfesték az egyre szaporodó fehér hajszálak elfedésére, vagy egy kis smink, stb. mind a jobb közérzetet szolgálja. Ez viszont nem föltétlenül jelenti azt, hogy az illető fiatalabbnak mutat általuk, sokkal inkább a saját esztétikai igényét elégíti ki.

A fiatalság megőrzésének titkát sokkal inkább az ember bensőjében lezajló lelki folyamatokban kell keresni. Először is, nem kell pánikba esni attól, hogy jé, már harminc éves lettem. Örülni kell neki: lám milyen nagyszerű dolog, hogy ezt is megértem, és még mindig nem érzem magam öregnek.

Gerovital, a fiatalság művészeteGerovital, a fiatalság művészete


Személy szerint 46 évesen is fiatalnak érzem magam, mert az élethez való hozzáállásomat igyekszem ehhez igazítani. Nem ítélem el a korban nálam fiatalabbakat azért, mert bizonyos dolgokért jobban rajonganak, mint én.

Tisztelem a lendületüket, munkabírásukat, rugalmasságukat, életkedvüket, és elismerem, hogy bizonyos szempontokból lényegesen tájékozottabbak, mint én. Igyekszem tanulni tőlük, és lehetőleg soha nem sértem meg őket a „bezzeg a mi időnkben” kezdetű kioktatással.

De ennél is lényegesebb, hogy szeretettel és nyitottsággal viszonyulok hozzájuk. Talán ennek köszönhető, hogy számos alkalommal részt vehettem a 24 éves fiam szervezte bulikon, és soha senki nem kifogásolta, mit keres ott egy „vénasszony”. Szeretni kell a fiatalokat és nem irigykedni rájuk. Ez az, ami igazán formában tart.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS