2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bedöglött a Föld: 10 + 1 animáció a klímaváltozásról

B. D. T. B. D. T. 2007. október 27. 14:57, utolsó frissítés: 2007. október 26. 18:19

A jegesmedve is takarékoskodik az árammal, zöld borsószemek nyüzsögnek egyre kedveszegettebben a leengedett hűtőben.

A Toon Boom Animation Inc. nemzetközi animációversenyének témaválasztása természetesen nem volt esetleges. A globális felmelegedés már régóta nem csupán az akadémiai közbeszéd tárgya, sőt: környezetvédelmi szervezetek és a sajtó révén közszereplőket és választópolgárokat, házaspárokat és egyetemistákat foglalkoztató kérdéssé vált.

Miután 2007-ben az ENSZ-jelentés minden eddiginél sötétebb képet festett a jövőről, a téma kényelmetlenül megkerülhetetlen. Az animáció pedig jó eszköze a figyelemfelkeltésnek, ám hasonló, közösségmobilizáló akciók népszerűsítése egyszerű reklámmá válhat, ha a készítő görcsösen az elvárt üzenetre koncentrál, és nem próbál a mindenütt nyomatott szentenciákról saját gondolatot vagy egyszerűen csak egy érzést megfogalmazni képi eszközökkel.

A Simple Change (Young Soo Jang, USA)A Simple Change (Young Soo Jang, USA)


Neki sajnos nem sikerült a görcsoldás, a jegesmedvék, amint jégtáblájukon a végtelen vizeken hajóznak, tuti nem fogják kicserélni a tengervízből kilógó villanykörtét. Szerintem azért, mert tudják, mi történik, ha a bekapcsolt hajszárító a fürdővízbe kerül. Az üzenet, miszerint ha te is takarékos égőket vásárolsz, akkor csökkented a globális felmelegedést, így önmagában leegyszerűsítő és szájbarágós, a felugró ablakocskák az adatokkal pedig zavaróak.

Pictogramtime (Romain Durand, Franciaország)Pictogramtime (Romain Durand, Franciaország)


Rafináltabb és mégis egyszerűbb a piktogramos animáció. Szellemes képi megoldások alkalmazásával hozza összefüggésbe a média alarmista retorikáját a tévénéző közönyével. A közöny: (jogos?) önvédelem azzal szemben, ami drasztikusan beleszól az életedbe, átírja a jövődet, fenyeget, és közben nem tudni, mennyire valóságos a fenyegetés. De nem is akarjuk tudni, mert akkor már nem lehetnénk közönyösek.

Overheating Beyond Repair (Ed Newcomer, USA)Overheating Beyond Repair (Ed Newcomer, USA)


A szakállas pofa (Isten?) nem tud mit kezdeni bedöglött Földjével, de jön Kyoto (direkt utalás a globális üvegházgáz-kibocsátást szabályozni hivatott szerződésre), és ha a szerelők kasztjához hűen nem is oldja meg a dolgot, a diagnózist szájunkba rágja: "túlmelegedett". Hogy mikorra lesz kész, és mennyibe kerül, egyáltalán meg lehet-e javítani, azon rágódhatunk eleget a szakállassal együtt.

What About Us? (Claire Sidoli, Franciaország)What About Us? (Claire Sidoli, Franciaország)


Hűtő. Kikapcsol. Azonosíthatatlan kaják olvadoznak. Kicsi, zöld, borsószemhez hasonló valamik példájából kellene okulnunk, ha tudnánk, miről szól ez az egész. Reklámként, izé, bocsánat, "társadalmi célú hirdetésként" sem igazán működik.

Our Endangered Planet (Josef Calvento, USA)Our Endangered Planet (Josef Calvento, USA)


Gerillaakció az együttérzésed megpiszkálására: szépen kidolgozott, környezetvédelmi és természettudományos filmeket idéző képek. A kékszemű, lázas Föld és a jégtáblán kicsit bénán hasaló jegesmedve kevésbé sikerült elem. Fura, hogy egyedül ebben az animációban történik utalás az alternatív energiaforrásokra.

Full Steam Ahead (Bertóti Attila, Románia)Full Steam Ahead (Bertóti Attila, Románia)


A mikrós ötlet nem új, mégis az összhatás militáns és erős: talán a zenének köszönhetően. Az egyre pörgőbb képek, filmszerű vágások profi kezére vallanak.

Power Station (Kassay Réka, Románia)Power Station (Kassay Réka, Románia)


Ez az animáció pontosan attól más, mint a többi, hogy nem koncentrál mindenáron az előre megfogalmazott üzenetre. Igazi kisfilm: el-elkalandozik, szórakoztat és nem gyakorol nyomást, egységnyi vagányságot sem ad föl duplaannyi "pozitív üzenetért". Személyes kedvencünk, minden elfogultságtól mentesen!

Message In The Bottle (Denis Longuet des Diguères, Franciaország)Message In The Bottle (Denis Longuet des Diguères, Franciaország)


Ha kifogsz egy trópusi halat az örök (?) hó országában, az már jelent valamit. Jól indul, de túl hosszúra nyúlik, és nem igazán érteni, mit is jelent az eszkimó által kinyomtatott grafikon: talán azt, hogy "kihalok, ez itt a bökkenő".

Global Warming (Ferney Manrique Aragon, Kolumbia)Global Warming (Ferney Manrique Aragon, Kolumbia)


Évmilliárdokat sűrít néhány másodpercbe a szerző, de ez manapság már nem érdem. Vannak sikerült állóképek, de az emberi törzsfejlődés hasonló interpretációját már láthattuk informatikusokra alkalmazva.

Global Warming (Sheldon Lieberman-Igor Coric, Ausztrália)Global Warming (Sheldon Lieberman-Igor Coric, Ausztrália)


Anarchista, őrült ausztrál dalnok magasról tesz a globális felmelegedésre, és arról énekel, miért kényelmes nem hinni a globális felmelegedésben. Rendhagyó, ironikus és önironikus, öncélú és egyszerű dal, amibe csúnya félreértés volna bármit is belemagyarázni. Kivigyanús. Mármint a zöld dalnok.

>> Itt megnézheted a tíz, döntőbe került animációt, és ha tetszett, szavazz! Eredményhirdetés október 28-án. >>

+ 1 bónusz: Török Tihamér animációja

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).
Easy Life (Török Tihamér, Románia)


Nem kérdés, lesz-e élet a globális felmelegedés után; neki arra is vannak válaszai, hogyan fog halászni az eszkimó, és milyen lesz a metángázbuborékokban extrémsportolni.

Kassay Réka és Török Tihamér animációja a Filmtett táborában készült.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS