2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Igazi-e Rúzsa Magdi? Koncertbeszámoló

Fülöp Noémi 2007. október 26. 16:26, utolsó frissítés: 15:26

Talán szakmai ártalom, talán csak a Megasztárral, mint hírességgyártó nagyüzemmel szemben táplált #b#előítéletem#/b# miatt az járt a fejemben a kolozsvári koncerten: #b#mennyire kerek Rúzsa Magdi imázsa?#/b#

A vajdasági magyar lány, a határon túli magyarok ikonfigurája, élő jelképe annak, hogy az is lehet sikeres, akit nem Hungária határai között pottyantott le a gólya. Lázadó rockénekes, mezítláb sétál be az Eurovízió nemzetközi dalfesztivál színpadára, Wass Albert kötettel érkezik Erdélybe, és eldugott falvak nénikéinek tájszólását szeretné hallani.Ragaszkodik hozzá, hogy dalszövegei nagy részét maga írja, esetleg a zenészeivel közösen. Mert így maradhat hiteles, amit énekel. Ő így fogalmazza meg: háromszög hallgató, Isten és előadó között. És van még valami, az első elütő színfolt a jól kitalált szőttesben.
Rúzsa Magdi díva – a szónak abban a ritka értelmében, amit az igazi színésznőknél tapasztalni. A hangja beszéd közben sem egyszerű kommunikációs eszköz, hanem sugárzik, varázsol. Elbűvöli az egymás hegyén-hátán szorongóközönséget, vagy megszelídít egy adag, sajtótájékoztatón feszengő újságírót.


A határontúlimagyar-ikon-címkét


említem. Tiltakozik, mintha kissé meg is sértődött volna: azt mondja, nem címke, ez így van, ez az igazság. „Az a szép benne, amikor odajön a vajdasági kislány, és azt mondja: egyszer én is csinálok olyant, mint te” – meséli. Magyarázkodhatnékom támad, hogy nem piszkálódni akartam, de tényleg érdekelt.Ám beszélgetni nem marad idő, a sajtótájékoztatót rövidre fogják. A végén azért megkérdezem, mit gondol a tetszőleges összegért letölthető Radiohead-albumról. Lelkesedik az ötletért, még az is lehet, hogy ő is megcsinálja. Meséli: másolt cédére is adott autogrammot egy kisfiúnak, mert a törvénysértésnél fontosabb, hogy ugyanúgy szereti a zenéjét, mint azok, akiknek van pénzük lemezre.Este alig férünk be a Diákházban tartott koncertre, szerencsére a fénytechnikusok megengedik, hogy a masszív ládájukon csücsüljünk a díszpáholyban. Sokan a fal mellett vagy a széksorok közötti folyosókon állnak, egy tűt nem lehet leejteni. A fények, meg a dob és a gitárok hangja mindjárt szétveti a studház termét. Magdit szerintem még a Fellegváron is hallják, és nem a jó technika miatt. Egyáltalán,


vajon ezt hallgatni jobb, vagy énekelni?

Mellettem egy vörös hajú, szemüveges kisfiú szakértő módon headbangel – elemistánál nem lehet nagyobb. Még a szemét is behunyja. Magdi, a bozontos zenekar és a közönség mély egyetértésben tombol (eszembe jut, hányszor láttam nyugodtan üldögélő tömeget, miközben az énekes a torkát üvöltötte ki, hogy Kezeket a magasba...). És a szövegeket is kívülről tudják.A legnagyobb sikerük persze a feldolgozásoknak van. Az It's My Life-ra bolondul meg a legjobban a terem. Fene tudja, mi van ebben a Bon Jovi-nótában, még az előttem ülő fénytechnikus is elkezd visszafogottan bólogatni, pedig ki tudja, hányadszor látja-hallja. Igazi-e Rúzsa Magdi? Nem tudom, de jó.

Most meg cikket kellene írnom róla. Hol is kezdjem?Fotók: Kassay Réka

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS