2018. december 15. szombatValér
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mesterséges méhre cserélik a lombikot

Szin Péter 2002. február 12. 16:36, utolsó frissítés: 16:36

Amerikai kutatóknak sikerült létrehozni az első mesterséges méhet, de a megoldás körül sokasodnak a kérdőjelek. Életben tartható abortált magzatok, saját gyereket vállaló homoszexuálisok, eltörölt szülési szabadság -- ez a jövő?
Az amerikai Cornell Egyetem szaporodással és a sterilitással foglalkozó orvosi központjában dolgozó kutatók létrehozták az első mesterséges méheket, amelyek képesek a női testen kívül befogadni egy embriót. A forradalmi felfedezés már átesett a kezdeti tesztfázison -- ez azonban az amerikai törvényeknek megfelelően, amelyek szigorúan szabályozzák az in vitro (laboratóriumi körülmények között) megtermékenyítéseket --, csak néhány napig tarthatott.

Az embriók elfogadták 
<br />
a prototípus-méheketAz embriók elfogadták
a prototípus-méheket
A prototípusok női szervezetekből származó elősejtekből készültek. Dr. Hung-Ching Liu , a kutatócsoport vezetője azt reméli, hogy néhány éven belül ezzel a technológiával teljesen mesterséges méheket hozhatnak majd létre, megadva a lehetőséget a meddő nőknek a gyerekvállaláshoz.


A módszernek természetesen máris akadnak morális alapon ellenzői, mivel segítségével "anya nélküli" gyermekek jöhetnek a világra. Egyes radikális feministák máris meghúzták a vészharangot: a mesterséges méhek azt eredményezhetik, hogy a férfiak teljesen kiküszöbölik a nőket a társadalomból.

Liu módszerének lényege, hogy a méh falából származó sejteket laboratóriumban hormonok és növekedési faktorok hatásának kitéve növesztik. Liu és kollégái először e sejtekből alakítanak ki rétegeket, amelyek az emberi szervezetben lebomló anyagra rakódnak rá. Az anyagot a méh belső falához hasonló alakúra képezik ki, ezen növekszenek szövetté a sejtek.

Ezután tápanyagokat és ösztrogén-hormonokat adagolnak a szövethez. Végül a mesterségesen megtermékenyített petesejtből kialakuló embriót a laboratóriumban fejlesztett szövet falára helyezik. Az embriók a kísérletben elfogadták a prototípus-méheket, és elkezdtek beágyazódni a mesterséges szövetbe.


A kilökődés nem fenyeget

Az eddigi kísérletek hat nap után megálltak. Liu tervei szerint azonban hamarosan a törvényesen engedélyezett maximális ideig, azaz 14 napig növesztik majd a méhekben az embriókat. A kísérlet célja olyan nőkön segíteni, akik valamilyen okból sérült a méhük és meddővé váltak.

A mesterséges méh elvileg 
<br />
nagyobb biztonságot nyújtA mesterséges méh elvileg
nagyobb biztonságot nyújt
A mesterséges méhet az igénylők méhfalának sejtjeiből alakítanák ki, majd beültetik az embriót. Miután az elkezdett beágyazódni és növekedni, az egész csomagot visszaültetnék a paciens testébe. "Az eljárást azért alakítottuk ki így, hogy ne álljon fenn a kilökődés veszélye" -- magyarázza Liu professzor.

Másfajta megközelítést alkalmaz Yoshinori Kuwabara , a tokiói Juntendo Egyetem kutatója. Kísérletében tiszta műanyagtartályokat töltöttek fel testhőmérsékletű folyadékkal. Ebbe kecske-embriókat helyeztek, és tápanyagot adagoltak a tartályokba. Az embriókat tíz napig tartották így életben.

Mindkét kutató azt állítja, hogy az embriót 9 hónapig életben tartó mesterséges méh néhány év múlva működőképes lesz. Dr. Simon Fishel, a nottinghami Park Hospital orvosa szerint nem lenne könnyű a két kutatási irányt összekapcsolni: a terhességnek több kritikus állapota van, lefolyását sok tényező befolyásolhatja.

A klónozási eljárásokkal kombinált mesterséges méh más szempontból is kérdéses. Ha ez az eljárás elérhetővé válik, felvetődik az a lehetőség, mely szerint homoszexuálisok is "megszülhetik" saját gyermekeiket. Ez kétségtelenül elborzasztaná a konzervatívokat -- teszi hozzá az Observer egészségügyi szakértője. Másrészt a mesterséges méh lehetővé tenné, hogy életben maradjanak az abortált magzatok -- ez viszont a terhességmegszakítást ellenzőknek igenis szimpatikus lehet.

További trükkös problémák is adódhatnak. A mesterséges méhet alkalmazóknak nem lenne szükségük szülési szabadságot igényelni, amit a munkaadók amúgy is vonakodnak megítélni. A életbiztosító társaságok meg hamar levonhatják a következtetést, hogy a mesterséges méh elvileg nagyobb biztonságot nyújt: ott nem érinti az embriót az alkohol, a drog és a nikotin káros hatása. A társaságok ezért nyomást gyakorolhatnak ügyfeleikre, hogy a mesterséges méhet válasszák.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS