2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Puding farokkal és társai: buggyant ételnevek

Fülöp Noémi 2007. október 23. 17:14, utolsó frissítés: 16:25

#b#Decebal Traian Remeş#/b# volt mezőgazdasági miniszter nevét egy bukaresti vendéglő fogása őrzi az utókor számára. És azt tudtad, hogy a #b#spamet eredetileg nem küldik, hanem eszik?#/b#
Remeş – menü

Egy bukaresti vendéglőben kapható, és nem hiába nevezték el a csúszópénz elfogadásán rajtakapott, majd menesztett ex-miniszterről. A legendák szerint ugyanis Remeşt tizenötezer euróval, májashurkával és pálinkával „kenték meg”.

Így a vendég tányérjára is tésztából és salátából készült pénzesboríték, májashurka, melléje pedig pálinka kerül. A vendéglő tulajdonosa szerint a fogás neve magában is megnevetteti a betérőket, és mivel nem is kerül sokba (15 lej – lehet, hogy Bukarestben ez olcsónak számít), sokan rendelnek belőle.Pöttyös farok (Spotted Dick)

Ne gondoljon senki semmi pajzánságra, ez egy brit pudingfajta. Szárított gyümölcsöt, általában ribizlit tartalmaz, sodóval vagy vajjal és barna cukorral szolgálják fel. A pöttyök a mazsolákra vonatkoznak, de hogy honnan jön a farok (dick)? Ezt még a britek sem tudják pontosan.

Spotted dick - de hol itt a farok?Spotted dick - de hol itt a farok?

Egyesek szerint a puding (pudding) szó utolsó szótagjának elferdítése, vagy eredhet a tészta (dough) kifejezésből is. A finomság gőzölt farkincaként, vagy puding farokkal néven is ismert. A puding nevéből ered az Egyél meg egy farkat (Eat a dick up) mondás is – az értelme pontosan az, ami először eszébe jutna az embernek.


Béka a lyukban

A kétéltűnek semmi köze ehhez a fogáshoz, amelyet szintén a britek találtak ki. Aki lyukban-békát rendel, Yorkshire pudingba fektetett kolbászokat kap majd, mártással. Az étel neve egy Alnmouth-i történetből ered: a város golfpályáját az év egyes részeiben elözönlik a békák.

Béka helyett kolbász van a lyukbanBéka helyett kolbász van a lyukban

Nos, egy ilyen alkalommal éppen golfverseny zajlott, és az egyik játékosnak sikerült ügyesen belecentiznie a labdáját a lyukba – ahonnan egy frissen ébredt béka visszafejelte azt a pályára. A közeli szálloda szakácsa kapott az alkalmon, és kitalált egy fogást a peches golfos tiszteletére – a kolbászoknak arra kellene emlékeztetniük, ahogy a béka feje előbukkan a lyukból.


Spam

Nemrég ünnepelte ötvenedik születésnapját – nem mint idegesítő, kéretlen körlevél, hanem mint húskonzerv. A név a SPiced hAM (fűszeres sonka) kifejezésből ered. A húskonzervekkel az amerikai katonákat tömték a második világháborúban.

Spam-mentesítésSpam-mentesítés
A legtöbb spamet Hawaii lakosai fogyasztják, ahol Spam Musubi néven a sushira emlékeztető fogást kreálnak belőle. De kitalálták már a Spampit is, ami a scampi nevű rákocskákra hivatott emlékeztetni, bár az egyetlen közös vonás a két ételben, hogy a spamet rák formájú darabokra szeletelik fel, és létezik Tequila Spamrise is.

Hogy milyen is lehet a spam, arra egy botanikus hajlamokkal megáldott illető története nyújthat halvány utalást, aki spammel etette meg a húsevő növényét, mire az elpusztult.


Házaspár tüdőszeletei

Ezt az ételfélét előszeretettel fogyasztják Szecsuánban, de kiábrándító módon egyetlen emberi szerv sem található benne. Marhahúsból, tüdőből vagy gyomorból készül, amelyet vékony szeletekre vágnak, és bőven megfűszerezik - készítőinek szokásaihoz híven csíp, mint a nyavalya.

A rizs alatt rejtőznek a tüdőszeletekA rizs alatt rejtőznek a tüdőszeletek

A házaspár úgy kerül a képbe, hogy valamikor az 1930-as években ők készítették Chengdu helység legfinomabb tüdőszeleteit – a kaja közkedveltségnek örvendett, mert olcsó volt. Az ominózus házasok finomabban fűszerezték a tüdőt, mint a többiek, a vállalkozás pedig virágzott.

Csínytevő gyerekek azonban gyakran ragaszottak papírdarabokat a hátukra, amelyeken Házaspár tüdőszeletei felirat szerepelt - a gúnynév pedig lassan rájuk, majd az ételfélére ragadt.


Majommirigy szósz és negyed birka

És végül itt van még néhány buggyant nevű kaja. A címben szereplő mártás elkészítése alatt egyetlen majom sem sérül meg – gyümölcsökből és fűszerekből főzik, és különböző sültek ízesítésére használják Dél-Afrikában.

Rocky Mountain osztrigákRocky Mountain osztrigák
A Rocky Mountain osztrigák (Rocky Mountain Oysters) sem az amerikai hegységből származnak, hanem bikaheréket jelentenek, amelyeket lisztben megforgatva, sózva-borsozva megpirítanak. Aki pedig negyed birkát lát egy vegetariánus receptben, ne ijedjen meg.

A név ugyanis egy növényt takar: a Chenopodium album magyarul fehér libaparéj, és nevéhez híven spenótként elkészítve fogyasztható. A levelek proteinben, A vitaminban, kálciumban, foszforban gazdagok. Igaz, egyes helyeken a háziszárnyasokat etetik vele.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS