2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

TM07Base: ritmusban utazik

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. október 22. 16:30, utolsó frissítés: 15:52

Drum'n'bass, jungle, break-beat és társaik: az elektronikus urban zenét már nem lehet rétegzeneként kezelni, elfoglalja a helyét a mainstreamben, s hígul a műfajért rajongók tábora. A #i#TMBase#/i# fesztiválon voltunk.
A dob és a basszus produkálta alapritmus és időnként fiatalok rajai szűrődtek ki a múlt hétvége mindhárom éjszakáján a Temesvár központjában lévő, valamikori raktárhelyiségként szolgáló Fructus ipari csarnokokból: ezekben kapott helyet idén a tizedik kiadását megérő TMBase fesztivál.


Az elvárásokhoz mérten zömében vékony ihlettel öltözködő egyetemisták vagy annál ifjabb kinézetű fiatalok esetében ránézésre megállapítható, sokuknak másodlagos a fesztiválon szolgáltatott zene. Fontosabb ennél jelen lenni, mert történik valami, mert nem kell lemaradni – valami ilyenszerű hangulat terjengett a csarnok lézerekkel és a hatás kedvéért időnként a közönség közé fújt vaníliaszagú köddel fűszerezett éterében.


Persze volt, aki egész évben erre készült, volt, aki kimondottan erre az alkalomra vágatta srégre a bretonját, vagy nyírt magának a Prodigy frontemberéhez hasonló sérót.


Idén a kockás, a pöttyös a menő: a remekül alkalmazható arab kendő ott tekergett minden második bulilátogató nyakában: a jungle ritmusaira felvert por ellen optimális védekezést nyújtott légúti kellemetlenségek elkerülésére.


Tulajdonképpen a drum'n'bass rokonműfajának felcsendülése hozta igazán lázba a Şuie Paparude vasárnap hajnali produkciójára apatikus egykedvűséggel fejüket néha-néha megrázó fiatalokat.


Nyilvánvaló volt, legtöbbjének a jó buliról alkotott képzet nem azonos azzal, amit a fesztivál kínált nekik, de az elektronikus és urban zenefesztivál koncepciószinten annyira beivódott a fiatalság köztudatába, hogy másodlagossá vált, valóban a stílusért rajongnak-e vagy sem.


A romániai fiatalok nem tudnak bulizni – jutott eszembe egy hazai lemezlovas valamikor elhangzott véleménye. A drum'n'bass zenei prérin világszerte az egyik legnagyobb névnek számító amerikai DieselBoy és a norvég Torgeir Byrkenes, aka TeeBee kitettek magukért, a közönség nem mondhatni, hogy kivetkőzött magából, így a rendfenntartásért felelő masszív fickóknak sok dolga nem került.DieselBoyDieselBoy


Fotók: Trombitás István

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS