2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az új Bëlga: Zigilemez

Halász Imre 2007. október 19. 16:11, utolsó frissítés: 14:11

A Zigilemez #b#lököttül indít#/b#, de egyre távolabb kerülünk a #i#Majd megszokod #/i#hibátlan szövegeitől és dögös zenei alapjaitól. A változatosság a vadonatúj Bëlga-lemezen inkább fáraszt, mint gyönyörködtet. De az egész még így is jóval átlag feletti!A 2002-es Majd megszokod többet tett a magyar nyelvért, mint ahány kisnyugdíjas érezhette úgy Grétsy László és Vágó István Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsorának hatására, hogy nyelvünk „amerikanizálódik”.

A Kalauz és a Kalauz 2 káromkodás-áradata, a Gyaloglás vége („Gépi-gépi-gépkocsi”) vagy a – valljuk be, helyenként nekünk igen jóleső – Nemzeti hip-hop újra elhitették velünk, hogy a magyar könnyűzenére
nem átokként nehezedik a magyar nyelv.

Ráadásul bátran kijelenthetjük: ennek az albumnak simán ott a helye olyan korszakos magyar lemezek között, mint az Illés Illések és pofonokja, az Ős-Bikini Hová lett?-je vagy akár a Kispál és a Borz Föld, kaland, ilyesmije.

És bár a 2004-es, a Tesco áruházlánc által terjesztett Jön a gólem! nem érte el elődje színvonalát, de az alábbi lemezek a a mainstreambe tolták Bauxitékat.

Ehhez a következők voltak szükségesek: a Majd megszokod szigorú hip-hop-os alapjait egy sokszínűbb hangzásra cserélve az Az a baj panaszáradata, a ’70-es évek diszkóslágerét, a Gyere kislány, gyerét tökéletes dumákkal tarkító, azonos című klasszikus vagy a párthovatartozást Monty Python-i magasságokban bagatellizáló Képviselő boogie.

Ennek megfelelően a 2005-ös Bokorpuszta/Zsolti a béka dupla korongján már nyoma nem volt a Majd megszokod kezdetleges bájának, ehelyett rendkívül színes anyagot vonultatott fel a felnőtt- és gyereklemezt tartalmazó duplalemez: a klippel is megtámogatott, garantált röhögőgörcsöt generáló Szerelmes vagyok vagy a Képviselő boogie politikus felhangjait a Hazakísérlek tematikájával vegyítő Sajnálom remekült fért meg itt a Zsolti a béka (ál)gyermeteg Skatulya bácsijával vagy a Levi kedvencével.

A Zigilemez (amibe egyébként a Bëlga oldalán belehallgathattok) ugyanolyan lököttül indít, mint a Jön a Gólem!: amíg ott egy röhögésbe fulladó horrorparódiával volt dolgunk, addig a Sz.L.B (értsd: "szét leszel baszva") olyan, mintha egy bénább Bëlga-klón próbálna Ganxsta Zolee-san keménykedni. A Kavboj nevéből sejthetően western-hangulatot idéz, egy szerencsétlenül járt gringó békél meg itt sorsával: „Még mindig megvan a tripperem, folyós fasz lett a gúnynevem”.A Felveszem a nyújorkjenkis kabátom remekül egyensúlyoz

a szoft-lakodalmas és a keményvonalas rap között, a „Palikám elővett egy ’79-es barackot, azzal locsoltuk a mennyasszonyt, Sanyikám játszd az Ádzseszkót” miatt már érdemes volt megcsinálni ezt a lemezt (az „Ádzseszkót” minden bizonnyal Stevie Wonder I Just Called to Say I love You-ját fedi).

A klipnek szánt, drum’n’bass alapú Melós a hiperaktív gázost és a nyelvi nehézségekkel küszködő, igen borsos áron dolgozó Józsit szólaltatja meg: „Kicserélem az egész lámpatestet, felszámítok legalább 200 ezret” .

A Boros egy dubba oltott voks a borral való pancsolás ellen: „Botrány, hogy nem tér ki a BéTéKá arra, hogy emberiség elleni bűntett a VéBéKá” (vörösboros kóla). A Helló BAZ megye az Edda Elhagyom a várostját szövi bele a Miskolc-kampánydalba, a Dal a madártani egylethez pedig olyan, mintha a Zsolti a békáról maradt volna le.

A kabaré-jellegű Jenő nem telitalálat, az Erzsike által Tibornak küldött Puputeve pedig olyan mintha Rímhányó Romhányi József Attila Szabad-ötletek jegyzékét próbálná olvasóbarátabbá tenni


– én egy szót nem értettem az egészből.

A Mit parodizálsz a lemez talán legslágeresebb dala, Bauxit pont úgy kukorékol, mint ahogyan a Képviselő boogie-ban Viki-Viki-Viktorozott, ráadásul a szám végén megkapjuk a bokorpusztás Egy-két-há refrénjének koncertverzóját.

Na a Get One Rhyme-nál fulladtam először igazán röhögőgörcsbe, a gangsta-rap-es szövegelés zseniális kontrasztban van a szöveg mézes-mázos, gyermeteg önfényezésével: „Aranyos, édes cuncibogarad vagyok, kis mackó, akit ringatni neked TUTKÓÓÓÓ!...Tündi-bündi cunci-mókusod ÉÉÉN VAGYOK!” , ráadásul megkapjuk a Zigilemez „gépi-gépi-gépkocsiját”: „Szüksé-gedvanrám, gedvanrám, gedvanrám” .

Az SMS Love kicsit bénácska, ráadául a téma sem túl megfelelő alapanyag a szivatásokra, az SMS-zést és az aköré épülő szokásokat fricskázni körülbelül olyan vicces, mint a nyolc évvel ezelőtti „bunkofonozás”. Az eredetileg lemezcímnek szánt Készülj fel a hangulatra kicsit monotonul járja körül a diszkó-tematikát.

A lemez utolsó nagy szöveges dobása a Metasláger – főként Heidegger-szemináriumot végzőknek –, de általában filószakosoknak nem igazán ajánlott (a többiek meg úgyis jót röhögnek majd).


Egy pár ötlettelenséget leszámítva

(SMS Love, Pipitánc, California (Hiphopzenekar) megint van egy pár remek szerzemény, a Melós klipje ugyanolyan siker lehet, mint a Szerelmes vagyoké, a Mit parodizálsz és a Get One Rhyme pedig „tutkóóó”, hogy közönségénekeltetős lesz. Az összbenyomás mégis az, hogy egyre távolabb kerülünk a Majd megszokod hibátlan szövegeitől és dögös zenei alapjaitól, a változatosság ebben az esetben inkább fáraszt, mint gyönyörködtet. De ez még így is jóval az átlag feletti teljesítmény.


Értékelés egytől tízig: 7,4

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS