2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budizz környezettudatosan!

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. október 19. 14:33, utolsó frissítés: 13:11

Az emberi #b#ürülékből nyert biogázzal#/b# fékezni lehet a globális felmelegedést és akár egymilliárd ember juthatna a higéniai követelményeknek megfelelő illemhelyhez – állítják indiai környezetvédelmi szakik.

A komplex vécérendszert a 7. Vécé Világkongresszuson mutatják be Új-Delhiben, október végén – jelentette be dr. Bindeshwar Pathak, a Sulabh Mozgalom elnevezésű segélyszervezet alapítója.

Pathak munkacsoportjának új fejlesztésű berendezése biogázzá alakítja az összegyűlt fekáliát. A tervét egy olyan mellékhelyiség kialakításával valósítaná meg, amelyet naponta két-ötezer ember használna.

Hat év kutatás eredményeképpen Pathak 1982-ben létesítette az első biogázt előállító gyárat. A gyár sikeres működésén felbuzdulva újabbakat alapított, jelen pillanatban 68 ilyen üzem működik Indiában.

A kutató bebizonyította, hogy a kanális-hálózattal lefedetlen országokban ennek biogázzá való alakítása jelentené a megoldást, mert így megsemmisülne az amúgy egyre halmozódó budi-végtermék. A környezetbarát, üvegházhatás-mentes gázt főzésre és áramtermelésre lehet használni. A berendezés


a vizeletet is hasznosítaná, műtrágya készülne belőle.

A Sulabh Mozgalom csaknem 730 millió indiait akar megfelelő illemhelyhez juttatni. Az ENSZ 2000-ben meghatározott úgynevezett milleneumi fejlesztési céljai közé tartozik, hogy 2015-re 2,6 milliárdról a felére csökkenjen azok száma, akik nem jutnak higiénikus, vízöblítéses vécéhez.

E cél megvalósulását kívánja elősegíteni a 2001-ben az első Vécé Világkongresszuson 42 állam részvételével megalakított Vécé Világszervezet is.

„Minél fejlettebb egy civilizáció, annál nagyobb hangsúlyt fektetnek a higiéniára és fordítva” – következtet Dr. Bindeswar, a Sulabh Mozgalom elnöke a vécékultúra történetéről készült, a 2005-ben, Hong-Kongban a Közvécé szimpóziumon bemutatott munkájában.

„A vécé az emberiség történetének cseppet sem elhanyagolható velejárója” – jelentette ki ugyanekkor a szakértő, aki egyenesen a rendet és a káoszt elválasztó elemként említi a vécébe ürítés kultúráját.

>> Pernilla Stalfert: A teljes Kaki-könyv (képtelenség.hu) >>


Beszámolt arról is, hogy a talán szemérmességből elhanyagolt vécékultúra és higiéné kellő mértékben való megteremtésének hiánya országában, Indiában óriási problémát okoz: az ország lakossága naponta 900 millió liter vizeletet


és 135 millió kilogramm székletet „termel”,


de a gyűjtő- és megsemmisítő-rendszernek elégtelenek, nincs országos lefedettség, azaz országos csatorna- és szennyvíztiszító-hálózat, így folyamatosan járványveszély fenyegeti a lakosságot.

A statisztikák meghökkentőek: jelen pillanatban az ország 900 millió lakosából 600 millió a szabadban végzi szükségleteit, a csatornahálózat a városi lakosságnak csupán a 30 százalékát szolgálja, míg vidéken ez az arány nem haladja meg a 3 százalékot sem.

A szakember a civilizált körülmények közötti vécézés lehetővé tételét és kultúrájának elterjesztését épp olyan fontosnak ítéli, mint az oktatás és az egészségügy fejlesztését.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS