2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Férfiékszerek: hol van már a mandzsettagomb?

Erdély FM 2007. október 19. 11:59, utolsó frissítés: 2007. október 18. 16:32

#b#Céglogós nyaklánc,#/b# személyre szabott karkötő és drágaköves fülbevaló – karikagyűrű helyett durvább ékszerek, avagy: hogyan változnak a férfiak ékszerviselési szokásai?
A divat-iparban egyre nagyobb hangsúly tevődik a férfiak számára gyártott kiegészítőkre, s általános tendencia, hogy a férfi-ékszerek terén is egyre szélesebb a választék.

De vajon valóban megnőtt a férfiak öndíszítő kedve, vagy csak a múlt századi, előkelőséget jelző tartozékaikhoz (óralánc, mandzsettagomb, pecsétgyűrű) képest most sokkal jellemzőbb, hogy a nőkéhez hasonló ékszereket hordanak?Csép Zoltán, ékszerész: "Nem nőtt meg, a férfiaknak tulajdonképpen átalakult az igényük. Régebb hordtak medállal díszített láncot diszkrétebb kidolgozásban, most egy részük áttért a nagyobb, durvább ékszerekre, a másik kategória meg abszolút nem hord ékszert."

A hagyományos ékszereknek számító nyaklánc, karkötő mellett a kis- és nagyujjas gyűrű hódít, annak is a köves változata. A mandzsettagomb, nyakkendőtű leginkább karácsonykor kelendő és nők vásárolják a férfiaknak. Az idősebbek még mindig az aranyra esküsznek, ők azok, akik csak a karikagyűrűt, meg a láncot tűrik meg magukon.A fiatalok inkább az ezüstöt szeretik hordani, habár a szülőkkel viaskodva sokszor a fehérarany mellett döntenek. A tizenkét-huszonkét éves korosztály a keleties stílusú gyűrűk, medálok után keresgél, de a halálfejes, horoszkópos motívumok is menők. A klasszikusnak számító karikának lejárt az ideje, helyette inkább köves fülbevalót hordanak.

CS Z: "A fiatalok a testékszerek nagy bolondjai, melyek népszerűségüket annak köszönhetik, hogy jól megmunkáltak és elérhető az áruk. Külön kategóriát képeznek a fiatal üzletemberek, akik előkelőségüket hangsúlyozván gyakorta választanak maguknak feltűnő ékszereket."Ők előszeretettel készíttetnek maguknak egyedi darabokat, általában autó-, vagy cégjelzéses medálokat, kitűzőket. Még ha egyesek továbbra is ragaszkodnak a női kísérethez, a vásárlási szokásaikat tekintve a férfiak önállóbbak lettek, maguk is szívesen betérnek a boltba, az ékszerészek meg egyre bővítik a választékot.

CS Z: "Ami még most kezd beindulni, az a vadászékszer, amely általában ötvösmunka, ilyenek például a texasi nyakkendők, ingszorítók, kitűzők. Végülis ez egy olyan kultusz, ami nyugaton már régóta létezik."
Forrás: Erdély FM

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS