2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A láthatatlan kéztől az egyéni alkuig

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2007. október 15. 16:21, utolsó frissítés: 15:48

Hogyan állapítható meg, hogy tisztességes-e a piaci verseny? A mechanizmustervezés alapjait lefektető munkásságáért három amerikai tudós kapta a közgazdasági Nobel-díjat.

A közgazdasági Nobel-díj idei nyertesei: Leonid Hurwicz, Eric S. Maskin és Roger Myerson – jelentette be döntését a Svéd Akadémia. A díj azt a munkásságukat ismeri el, amellyel – az indoklás szerint – "lefektették a mechanizmustervezés elméletének alapjait".


Az ideális szabad piac versus a valóság


Adam Smith klasszikus metaforája a láthatatlan kézről arra utal, hogyan valósul meg a piacon, ideális körülmények között természetesen, a szűkös erőforrások minél hatékonyabb eloszlása kereslet és kínálat függvényében.

A gyakorlatban azonban a körülmények korántsem ideálisak, például a verseny nem teljesen szabad, a fogyasztók nem jól informáltak stb. Ráadásul sok tranzakció nem a szabad piacon, hanem cégek között köttetik, egyének, illetve érdekcsoportok alkui eredményeképpen, intézményi égisz alatt.

Hogyan járnak el ezek az intézmények, és hogyan működnek az erőforrás-elhelyezési mechanizmusok? Melyik a legoptimálisabb mechanizmus egy adott cél, pl. a társadalmi jólét vagy a saját profit elérésére? Ezek a kérdések főleg azóta bonyolódtak el, mióta az egyéni preferenciákról, terméktechnológiákról szóló információk olyan közegben szóródnak szét, amelyben számos résztvevő a saját egyéni érdekei előmozdítására használja fel ezeket.

A mechanizmustervezés elmélete, amelyet Leonid Hurwicz ötlete alapján Eric Maskin és Roger Myerson fejlesztett tovább, segít jobban megérteni a javak elosztási mechanizmusait hasonló helyzetekben, mert belekalkulálja az egyének szándékait és a személyes információkat, amelyekkel rendelkeznek.

Segítségével különbséget lehet tenni a jól és a nem megfelelően működő piaci rendszerek között; beazonosíthatóvá teszi a leghatékonyabb üzletkötési mechanizmusokat, szabályozási módszereket és szavazási eljárásokat. Mára a mechanizmustervezés-elmélet központi szerepet játszik a gazdaságban, illetve a politikatudomány egyes területein.


A nyertesek

Leonid Hurwicz, a világ legidősebb Nobel-díjnyertese a Minnesotai Egyetem professzora, a közgazdaságtan matematikai alapjaival, intézményi mechanizmusokkal foglalkozik. Legújabb kutatási területe a gazdasági szerveződések szerkezetének és technikáinak elemzése és összehasonlítása, a társadalmi döntések játékelméleti interpretációja, gazdasági intézmények modellezése.

Eric Maskin a princetoni Institute for Advanced Study társadalomtudományi iskolájának oktatója. Az intézetben interdiszciplináris, összehasonlító és nemzetközi társadalomkutatás folyik. Maskin szakterülete a közgazdasági elmélet, ezen belül a mechanizmustervezés (intézmények mesterséges gyártása), ismétlődő konfliktusok (repeated games), jövedelmi egyenlőtlenség (income inequality) és szavazáselmélet.

Roger B. Myerson a Chicagói Egyetem professzora, ahol döntés- és játékelméletet, valamint ezek gyakorlati alkalmazását tanítja.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS