2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szivárvány a Szamos-parton: 10 éves a kolozsvári Tranzit Ház

Fülöp Noémi 2007. október 10. 17:43, utolsó frissítés: 14:03

Építőtelep, a szó szoros és átvitt értelmében – így néz ki a zsinagógából lett kulturális központ. DVD-bemutatóval ünnepelnek; lesz Szemző Tibor és a Gordiusi Čomó-produkció.
Az évforduló alkalmából október 11-13. között ünnepséget szerveznek a Tranzit Házban, ahol filmvetítésekkel, koncertekkel elevenítik fel az egykori kolozsvári zsinagóga


utolsó tíz évét.

Ilyen volt az elhagyatott zsinagóga...Ilyen volt az elhagyatott zsinagóga...


A Szamos-parti épület 1974-ig működött zsinagógaként, majd 1997-ig üresen állt, illetve a magyar színház és opera raktáraként működött. Akkor indította be egy művészekből, antropológusokból álló, fiatal csoport a Tranzit Ház kettős – építészeti és művészeti-szociális – jelentőségű projektjét.

...és ilyen lett a Tranzit Ház...és ilyen lett a Tranzit Ház


A szivárványszínekbe öltöztetett épületet változatos rendezvények töltötték meg élettel. „Az első évben egyetlen nyitórendezvényt szerveztünk, pontosan október 11 és 13 között. Mostanra viszont szinte napi rendszerességgel történik valami a Tranzit Házban” - mesélte Könczei Csilla.

Klezmer-koncert a Tranzit Ház megnyitó rendezvényénKlezmer-koncert a Tranzit Ház megnyitó rendezvényén


„A '80-as, '90-es évek óta megszoktuk, hogy a művészeti intézmények leosztják egymás között a feladatokat: megvan a helye egy koncertnek vagy egy színházi előadásnak. Ezt


a rendet borította fel

a Tranzit Ház, ahol színházi előadásokat, koncerteket, kiállításokat, konferenciákat és számos más rendezvényt szerveznek” - magyarázta Magyari Vincze Enikő, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem antropológia szakos tanára.

„A Tranzit Ház megváltoztatta a közösségről alkotott elképzelést, hiszen falai között különböző közösségek, generációk, más-más foglalkozású és különböző etnikumokhoz tartozó emberek találkoznak” - fejtegette Magyari. Kiemelte, Gheorghe Funar polgármestersége alatt a Tranzit Ház különleges szerepet töltött be: az etnikumközi találkozások szigeteként működött Kolozsváron, mára pedig multikulturális és többnyelvű térré vált.

A Tranzit Ház tíz évét a Tranzit Táncarchívum című DVD örökíti meg, amelyet csütörtökön 19 órától mutatnak be. „A Táncarchívum az első olyan jellegű próbálkozás, amely


az átmenet periódusának

kolozsvári művészeti életét dokumentálja digitálisan” - áll a projekt ismertetőjében. Az archívum az Art in Tranzit '97-'07 projekt része, amelynek célja a Tranzit Házban zajlott művészeti események rendszerezése, feldolgozása és bemutatása.

Szemző Tibor nem először lép fel a kulturális központbanSzemző Tibor nem először lép fel a kulturális központban


Az évfordulós ünnepség kiemelkedő pillanatainak ígérkeznek a magyarországi Szemző Tibor és a Gordiusi Čomó együttes Tractatus, valamint Láthatatlan történet című film-koncert összeállításai, amelyek pénteken 20 órától lesznek láthatók, illetve hallhatók. „A Gordiusi Čomó előadásaiban a legkorszerűbb technika eszközeit éppúgy használja, mint a hagyományos eszközöket. (…) munkáim legautentikusabb előadója, olyan nyelven igyekszik megszólalni, amely élő, érthető és emberi” - vall az együttesről Szemző Tibor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS