2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem zavarják a bringás futárokat a közlekedési dugók

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. október 10. 13:40, utolsó frissítés: 2007. október 09. 18:28

Mikor már annyira zsúfoltak a kolozsvári utak, hogy a csiga is tud előzni, az autók közt utat vág magának a biciklis futár. Míg a posta autója a stopnál dekkol, a kuncsaftnak már kézbesítik is a csomagot

“A Monostorról jövet, a Monostori úton van egy rendelés, utána gyere be a céghez” – mondja az adóvevőbe Aireizer Tibor.

A három és fél éve működő kolozsvári biciklis-robogós futárcég tulajdonosa eleinte egyedül, majd az idő teltével újabb munkaerővel gazdagítva gárdáját immár 12 alkalmazottal télen-nyáron szállítja a megrendelőtől a címzettnek a csomagokat, iratcsomókat, satöbbit.

Csomagot kézbesíteni indul a futárcég munkatársaCsomagot kézbesíteni indul a futárcég munkatársa


De volt rá példa, hogy nemcsak „hivatalos” küldeményeket kellett kézbesíteniük: „Egy megrendelőnk két hétre elment a városból. Hátrahagyott nekünk egy csomó kis csomagot, figyelmességet,


amivel naponta meg akarta lepni a barátnőjét”


– meséli Rigmányi Zsolt, a futárcég egyik alkalmazottja. Máskor cigarettáért küldték.

Aireizer Tibor is kivette a részét egy pár romantikus küldemény kézbesítéséből: „Egyszer egy óriási csokor virágot kellett szállítanom; már azt sem tudtam, miként tartsam a kezemben, hogy az utat is láthassam tőle. Vincze Zsolt, aki az idén csatlakozott a csapathoz, arról beszél, hogy egyik megrendelő focimeccs-jegyeket rendelt, neki pedig ki kellett állnia a sort a sportcsarnok pénztáránál: persze plusz órabér fejében.

A munkaidő általában reggel nyolctól este nyolcig tart. Reggeltől estig csörög a telefon, de a kliensek interneten is jelentkeznek.

Aireizer elmondja, eleinte kevés megrendelője volt, de aztán a kliensek egymástól megtudták, hogy létezik ez a szolgáltatás, és bővült az ügyfélkör. Tavasz óta a az adóvevő működtetéséhez sávot bérel a tulajdonos, így most már könnyen értekezhetnek. Az alkalmazottaknak be sem kell menniük az irodába, egyenesen otthonról indulnak terepre: a készüléken érkezik a megrendelés.

Ez azonban nem volt mindig így: „Eleinte sms-t írtam, így tudattam a futárokkal, hogy hova kell menni. Naponta diszpécserként száznál is több sms-t írtam, és a futárok telefonon jeleztek vissza: egy csengetés azt jelentette, hogy megkapták az üzenetet, kettő pedig azt, hogy elfogadták a megrendelést.


Naponta 60-100 kilométert tesznek meg a biciklis futárok,

a robogós-motorosok pedig akár 150-et is, hiszen mintegy 100 rendelésnek kell eleget tenniük. A kolozsvári nehézkes, sokszor civilizálatlan közlekedés viszont jócskán megnehezíti a futárok dolgát.

„ Nincs az egész várost lefedő bicikliút-hálózat, másrészt a járdán alakították ki a sávokat, és ezek azért használhatatlanok, mert kerülgetni kellene a gyalogosokat – számol be tapasztalatairól Vincze Zsolt.

Most éppen nem kell utat törnie magának
<br />
a kocsik között a biciklis futárnakMost éppen nem kell utat törnie magának
a kocsik között a biciklis futárnak


Rigmányi Zsolt kollégája kifejti: „Inkább az úttesten közlekedünk, ami néha nagyon veszélyes.” Elmondja, van jól bevált stratégia: „Rátapadok egy kocsira, azaz szorosan a nyomában járok. Így nem kell attól tartanom, hogy valamelyik sofőr nekem hajt” – mondja.


„A belvárosba a biciklis futárokat küldöm,

mert ők csúcsforgalomban is könnyebben lavíroznak az autók között. A robogós futárokat inkább a városszélre szalasztom – magyaráz Aireizer Tibor. A rendeléseket maximum húsz perc alatt el kell intézni. Ez nem is jelent különösebb gondot, mert ennyi idő alatt el lehet jutni a város egyik végéből a másikba.

Vincze Zsolt az órájára pillant: mindjárt kezdődik az óra, el kell jutnia az egyetemre. Ma már 16 rendelése volt, amelyeket négy óra alatt sikerült lebonyolítania. Kérdezem, mennyire megerőltető ez a munka.

„A legtöbb futár egyetemista korában jelentkezik a céghez, majd még egy ideig maradnak. De általában ideiglenes ez a munka” – mondja Aireizer Tibor. Hozzáteszi, hogy annak idején, mielőtt a céget elindította, neki is volt egy hasonló másodállása: pizzafutárként gyarapította jövedelmét. De volt már olyan alkalmazottja is, aki azért állt be futárnak, hogy a pocakját ledolgozza.

A csomagszállító kocsi könnyen a forgalmi dugók áldozatává válikA csomagszállító kocsi könnyen a forgalmi dugók áldozatává válik


Vincze Zsolt elmondja, bizony volt már eset arra, hogy annyira kifárasztotta a bringázás, hogy nem tudta felvenni a következő rendelést. „Kisegítjük egymást, ilyenkor helyettesítjük a kollégát. Egyszer annyira zuhogott az eső, hogy mindenik futár bőrig ázott, így taxival kellett kihordani a szállítmányt” – meséli Aireizer.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS