2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Százból egy japán otaku. Még jó hogy nem hikikomori

Fülöp Noémi 2007. október 10. 10:00, utolsó frissítés: 2007. október 09. 16:44

Ma már nem vezetnek repülőgépet amerikai hadihajókba – a japánok fanatizmusa új tárgyakat talált a vonatoktól a chipses zacskóban rejtőző figurákig. A jelenség neve: #b#otaku#/b#.
Japán a rajongás őshazája – ennek legismertebb és legtragikusabb példái a második világháború kamikaze-pilótái. A mai otaku (gyűjtő, rajongó) viszont legtöbbször ártalmatlan, bár léteznek hikikomori-nak nevezett fiatalok is, akik teljesen elszigetelik magukat a külvilágtól, antiszociálisak, néha agresszívek.

Final Fantasy-rajongók teljes díszbenFinal Fantasy-rajongók teljes díszben


Az otaku rajongásának tárgya hagyományosan az anime és a manga: képregényeket és rajzfilmeket gyűjt, vagy kedvenc hőse jelmezébe bújik. A nem ritkán felnőttkorú jelmezesek ma már az Amerikai Egyesült Államokat, Angliát vagy Dél-Amerikát is elárasztották, találkozókat szerveznek, ahol megcsodálják és díjazzák egymás kosztümjeit. A hobbi japán neve egyébként kosupure, angolul cosplay – a costume (jelmez) és play (játszani) szó összevonásából ered.

És ott van persze a zene. „Ahogy Japánban leszálltunk a repülőgépről, a rajongók a nyomunkba eredtek. Ott voltak a szállodában, követtek mindenhová, de nagyon udvariasak voltak. Nem is szóltak hozzánk, amíg meg nem szólítottuk őket. De azért az elején kissé meghaladott minket a dolog” - meséli Matt Helders, az Arctic Monkeys brit indie rock-banda dobosa.

Currys kenyér - vajon melyik pékségben készült?Currys kenyér - vajon melyik pékségben készült?


Ugyanígy otaku-nak számít az is, aki sportágak, ételek elkötelezettje. A japán tévéadókból ömlenek például a különböző ételek elkészítéséről, összehasonlításáról szóló műsorok.
Az egyikben a bekötött szemű versenyzőknek azt kell kitalálniuk, hogy a megkóstolt kenyér vagy sütemény az ország melyik pékségéből származik – és csodák csodája, egyiküknek mindig sikerül.

Nem kis népszerűségnek örvend a Yamanote nevű tokiói körvasút. A densha otaku (vonatrajongó) vásárolhat olyan ébresztőórát, amely az állomások szignáljait játssza (ezek egyébként cédén is kaphatók), megszerezheti a szerelvények kicsinyített mását, vagy kipróbálhatja magát mozdonyvezetőként a videójátékban.

Állatkert a csokitojásbanÁllatkert a csokitojásban


Japánban egy negyven éves műanyagfigura-gyűjtő sem számít különlegességnek. Kenji Takasu üzletember csokoládétojásokban található játékokat gyűjt – az apró figurák emlősöket, madarakat, halakat ábrázolnak. Takasunak mintegy ötszáz csokitojást kellett megvásárolnia, hogy a 131 darabos kollekcióból 129-et összegyűjtsön. És nincs egyedül: a csokitojás-gyűjtők 70 százaléka húsz éven felüli férfi.

A pacsinkó a golyók csattogásáról kapta nevétA pacsinkó a golyók csattogásáról kapta nevét


Ugyancsak felnőttek rajonganak a pacsinkóért is: a szerencsejáték-klubokban negyven millió japán tölti a délutánjait. A színes, villogó, zenélő dobozban csattogó fémgolyócskák irányítása sok kézügyességet és gyorsaságot igényel. A nyeremény maga a fémgolyó, amelyet a játékos (egyébként törvénytelenül) készpénzre válthat.

Hachiko, a leghűségesebb kutyaHachiko, a leghűségesebb kutya
Tokió lakosainak egyik kedvelt találkahelye Hachiko, a hűséges kutya szobra. Az akita inu a 20-as években élt, és arról vált híressé, hogy minden nap elkísérte, majd a vonatállomáson megvárta munkából hazatérő gazdáját. Miután a gazdi, Eisaburo Uyeno tanár elhunyt, a kutya több mint tíz évig várakozott rá az állomáson. A kutyának szobrot emeltek, könyvet írtak és filmet készítettek róla.

A Nomura Kutatóvállalat (Nomura Research Institute, NRI) felmérései szerint a mintegy 127 milliós országban 1,72 millió otaku él, aki tekintélyes mennyiségű időt és pénzt szán hobbijára. A kevésbé elkötelezett rajongókkal együtt ez a szám 6,5 millióra nő. Az NRI kutatói szerint az otakut hat vágy vezérli: a közös identitásért való sóvárgás, a gyűjtésvágy, a feltűnési mánia, a függetlenség vágya, a kreativitás igénye és az, hogy tartozni szeretne valahová.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS