2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tudod eladni a terméked? Toldd meg egy nővel!

Fülöp Noémi 2007. október 09. 10:09, utolsó frissítés: 2007. október 08. 16:53

Nem számít, hogy az árunak semmi köze a formás mellekhez vagy fenékhez, és az sem baj, ha a szemérmesebbek felháborodnak – a szexuális utalások célja, hogy vonzzák a tekinteteket.

Míg a külföldi reklámkészítők tobzódnak az étvágygerjesztő női testrészekben, itthon még gyerekcipőben jár a szexre épülő reklámipar. Úgy tűnik, a romániai polgárok szemérmesebbek: több folyóirat szerkesztősége is nemet mondott a Lovemarks című (egyébként híres márkákról szóló) könyv reklámjára, csupán azért, mert a fotón egy meztelen férfipopsi szerepelt. A Tabu magazin meztelen párt ábrázoló hirdetései pedig csak a közvécékben kaphattak helyet.

Jeggyűrű mint távirányítóJeggyűrű mint távirányító


A brazilok viszont cseppet sem szégyellősek: reklám formájában élesztik újra a kétes alapigazságot, miszerint egy jegygyűrű láttán bármely nő szétteszi a lábát. (Viszont nem kizárt, hogy a kampány után számos jobb sorsra érdemes kérő kapott kosarat csupán azért, mert a NataN cégtől vásárolt jegygyűrűt.)A szexista reklámok

nagy többsége menthetetlenül hímsovén – ami senkit nem érdekel, ha mondjuk borotvahabról van szó. Nőket célzó erotikus reklámot egyébként is köztudottan nehezebb készíteni, hiszen az ő esetükben elsősorban nem a hormonokra, hanem az intellektusra kell hatni ahhoz, hogy a hirdetés elérje a célját.

"Nem csak a képzelete kaphat szárnyra..."
A mosóport, étolajat, padlómosót vagy hajbalzsamot népszerűsítő hirdetésekben előforduló legerotikusabb figura Mr. Proper, hófehér mosolyával és szűk fehér pólóból domborodó izmaival. Úgy tűnik, a hölgyek által áhított, jóképű, de ugyanakkor készséges háztartási segéd még a reklámokban is csak rajzfilmfigura formájában fordul elő.

A hazai reklámkészítő viszont mellényúl, és repülőjáratokat próbál egy domborodó dekoltázsú szőke segítségével népszerűsíteni. A célközönség nőnemű része felszisszen, és sértődötten odébbáll. Az ő férjeura ugyan ne röpdössön senkinek a mellei közé... sőt, ne is álmodozzon róla. Egy jó humorérzékű reklámkészítőnek viszont


félig már nyert ügye van.

"Nézz fel"


A Post it-reklám például mindkét irányban működik – míg a férfiak elcsámcsognak a melleken, a nők rosszmájúan kuncoghatnak a feliraton.

Még a könyvesbolt reklámján is csábos csipkés kombinét viselő, gyanúsan kiskorúnak kinéző szőke mosolyog. Egyszerű ötlethiány vagy alattomos kísértés a mindannyiunkban lakozó pedofil számára? De az is lehet, hogy a dizájner az elzüllés veszélyére akarta felhívni a figyelmet, amelytől csak a dohos könyvekben felhalmozott tudás bástyáiban talál menedéket a mai ifjúság.


Érdekes terméktársításÉrdekes terméktársítás
A szex és a reklámok kapcsolata

azon a tényen alapszik, hogy a környezetből érkező ingereknek nem kell valódiaknak lenniük ahhoz, hogy hatással legyenek az elmére. A képek, hangok, szavak ugyanazt a hatást váltják ki, mint a valóság, mindez pedig a reklámozott termékhez kötődik az emberi agyban.

A reklámok azt ígérik, hogy a terméket megvásárolva részesülünk a megjelenített élményben, vagy legalább esélyt kapunk erre. A bombázó és a dezodor képe egymás mellett azt üzeni: ha megvásárlod a terméket, gyönyörű nők vonzódnak majd hozzád. (Kérdéses, hogy mit ígér a könyvesüzlet plakátja: ha sok könyved van, szeretnek majd a tinilányok?)

Persze ez az ígéret soha nem jelenik meg konkrétan, hiszen teljesítése a termék által nem lehetséges. Nincs szükség arra sem, hogy a szex szóban vagy képben konkrétan megjelenjen, hiszen a legfinomabb utalások is felébresztik a tudatalattiban szunnyadó ösztönöket.

Mi van a hölgy arcán? Mi van a hölgy arcán?


Söröskorsók és orális fixációSöröskorsók és orális fixáció

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS