2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyiért veszünk mély lélegzetet?

B. P. E. 2007. október 06. 14:02, utolsó frissítés: 2007. október 05. 19:01

Hamarosan minket is eláraszthatnak az oxigénnel dúsított méregdrága termékek. A 20%-kal több oxigént tartalmazó ásványvíz háromszor drágább a közönségesnél, de amivel többet nyújt, #b#az simán helyettesíthető három levegővétellel#/b#.

Az életet adó oxigén egyik legpozitívabb hangzású szavunk. Egyenlőségjelet teszünk az oxigén és az élet közt, és ezt a marketingesek szépen ki is használják. Most nem az oxigént márkanévként használó cégekről beszélünk, hanem az oxigénnel dúsított termékekről.

A legerősebben a szépségápolás és a táplálékok piacán jelentkezik ez a trend, arckrémtől az ásványvízig rengeteg hozzáadott oxigén-tartalmú termék került forgalomba az utóbbi években. Ezek többsége azonban


teljes mértékben hülyítés.

A gyártók és reklámszakembereik arra alapoznak, hogy a nagyvárosi emberek feje annyira megtelt a légszennyezésről szóló hírekkel és kipufogógázzal, hogy utolsó menekülési lehetőségnek érzik az oxigéndús termékeket.

Oxigénmaszkok - kicsit másképpOxigénmaszkok - kicsit másképp

Az oxigén olcsó hívószó, amely pozitív kisugárzása mellett azzal az egyedi tulajdonsággal is bír, hogy rögtön eszünkbe juttatja a konkurrencia hibáit. Ha Woody Harrelson néhány éve nyílt hollywoodi oxigénbárjáról hallunk, rögtön eszünkbe jut egy füstös, büdös kocsma is, és egyből könnyebb a választás. Annak ellenére, hogy a filmsztár bárjában és az azóta a nagy bevásárlóközpontokban szaporodó oxigénbárokban azért fizetsz, hogy levegőt vegyél. Pontosabban tiszta oxigént, ami sacc per kábé ötször ér többet a levegőnél (a levegő 21% oxigént tartalmaz).


Az oxigénnel dúsított víz

azonban még ennél is nagyobb átverés. A rendes víz 0,5%-ban tartalmaz oxigéngázt - ezt választják ki a halak kopoltyúikkal. Egy liternyi ilyen oxigénnel dúsított folyadék rendszerint 125 milligramm oxigént tartalmaz.

Feltéve, hogy ezt a szervezet rendeltetésszerűen fel tudja hasznosítani (vagyis nem illan el azonnal, ahogy kinyitjuk az üveget, és a beleken keresztül is hasznosítani tudja a szervezet - ami egyébként nem igaz), akkor is két literrel kellene meginnunk belőle, hogy annyi oxigént juttassunk szervezetünkbe, mint három mély lélegzettel. Percenként átlagban 12-szer veszünk levegőt, ezalatt 4 liter levegő jut szervezetünkbe. Egy liter levegő 250 milligramm oxigént tartalmaz. Szóval megéri fizetni?

Víz, oxigénnelVíz, oxigénnel

Az alternatív gyógymódok követői azt vallják, hogy a szervezetnek szüksége van plusz oxigénre, és olyan csodákat tulajdonítanak ennek a gáznak, mint a rákos betegek gyógyulása.

Az orvosok és a biológusok egészen mást mondanak. A tüdő oxigéntúltengése


megakadályozhatja a széndioxid távozását

a szervezetből, sőt, az oxigéntúltengés a vér és a tüdő közti gázcseréért felelős alveólusokat is károsíthatja, magyarul tüdőkárásodást okozhat. A krónikus asztmások légzése leállhat a tiszta oxigén belélegzésétől. A fejletlen tüdejű újszülöttek, akiknek a tüdeje nem elég fejlett ahhoz, hogy oxigént juttasson a vérbe, megvakulhatnak, ha túl magas a szervezetükbe juttatott oxigén koncentrációja - így vakult meg például Stevie Wonder soulénekes.

Vízdúsító berendezés, arcpakolás és sprayVízdúsító berendezés, arcpakolás és spray

Az oxigén hívószónak azonban ezresével dőlnek be Nyugaton - és fognak hamarosan nálunk is. Az 1000 dollár fölötti áron beszerezhető "lélegeztetőgépeken" át az 5 dolláros oxigénsprayken és a 20 dolláros folyékony oxigénen át az oxigénnel dúsított potencianövelőkig és arckrémekig minden termék oxigénnel való dúsításának megtalálják a módját. A csodatevő gáz legkézzelfoghatóbb eredménye: a pénz még gyorsabban elillan a vásárlók zsebéből.

Aki menekülni akar a felhajtás elől, annak azt ajánljuk, meneküljön egy ózondús levegőjű hegyi falucskába. Az ózon (O3) az ultraibolya sugárzás hatására képződő, mérgező, erős szagú gáz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS