2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyiért veszünk mély lélegzetet?

B. P. E. 2007. október 06. 14:02, utolsó frissítés: 2007. október 05. 19:01

Hamarosan minket is eláraszthatnak az oxigénnel dúsított méregdrága termékek. A 20%-kal több oxigént tartalmazó ásványvíz háromszor drágább a közönségesnél, de amivel többet nyújt, #b#az simán helyettesíthető három levegővétellel#/b#.

Az életet adó oxigén egyik legpozitívabb hangzású szavunk. Egyenlőségjelet teszünk az oxigén és az élet közt, és ezt a marketingesek szépen ki is használják. Most nem az oxigént márkanévként használó cégekről beszélünk, hanem az oxigénnel dúsított termékekről.

A legerősebben a szépségápolás és a táplálékok piacán jelentkezik ez a trend, arckrémtől az ásványvízig rengeteg hozzáadott oxigén-tartalmú termék került forgalomba az utóbbi években. Ezek többsége azonban


teljes mértékben hülyítés.

A gyártók és reklámszakembereik arra alapoznak, hogy a nagyvárosi emberek feje annyira megtelt a légszennyezésről szóló hírekkel és kipufogógázzal, hogy utolsó menekülési lehetőségnek érzik az oxigéndús termékeket.


Az oxigén olcsó hívószó, amely pozitív kisugárzása mellett azzal az egyedi tulajdonsággal is bír, hogy rögtön eszünkbe juttatja a konkurrencia hibáit. Ha Woody Harrelson néhány éve nyílt hollywoodi oxigénbárjáról hallunk, rögtön eszünkbe jut egy füstös, büdös kocsma is, és egyből könnyebb a választás. Annak ellenére, hogy a filmsztár bárjában és az azóta a nagy bevásárlóközpontokban szaporodó oxigénbárokban azért fizetsz, hogy levegőt vegyél. Pontosabban tiszta oxigént, ami sacc per kábé ötször ér többet a levegőnél (a levegő 21% oxigént tartalmaz).


Az oxigénnel dúsított víz

azonban még ennél is nagyobb átverés. A rendes víz 0,5%-ban tartalmaz oxigéngázt - ezt választják ki a halak kopoltyúikkal. Egy liternyi ilyen oxigénnel dúsított folyadék rendszerint 125 milligramm oxigént tartalmaz.

Feltéve, hogy ezt a szervezet rendeltetésszerűen fel tudja hasznosítani (vagyis nem illan el azonnal, ahogy kinyitjuk az üveget, és a beleken keresztül is hasznosítani tudja a szervezet - ami egyébként nem igaz), akkor is két literrel kellene meginnunk belőle, hogy annyi oxigént juttassunk szervezetünkbe, mint három mély lélegzettel. Percenként átlagban 12-szer veszünk levegőt, ezalatt 4 liter levegő jut szervezetünkbe. Egy liter levegő 250 milligramm oxigént tartalmaz. Szóval megéri fizetni?


Az alternatív gyógymódok követői azt vallják, hogy a szervezetnek szüksége van plusz oxigénre, és olyan csodákat tulajdonítanak ennek a gáznak, mint a rákos betegek gyógyulása.

Az orvosok és a biológusok egészen mást mondanak. A tüdő oxigéntúltengése


megakadályozhatja a széndioxid távozását

a szervezetből, sőt, az oxigéntúltengés a vér és a tüdő közti gázcseréért felelős alveólusokat is károsíthatja, magyarul tüdőkárásodást okozhat. A krónikus asztmások légzése leállhat a tiszta oxigén belélegzésétől. A fejletlen tüdejű újszülöttek, akiknek a tüdeje nem elég fejlett ahhoz, hogy oxigént juttasson a vérbe, megvakulhatnak, ha túl magas a szervezetükbe juttatott oxigén koncentrációja - így vakult meg például Stevie Wonder soulénekes.


Az oxigén hívószónak azonban ezresével dőlnek be Nyugaton - és fognak hamarosan nálunk is. Az 1000 dollár fölötti áron beszerezhető "lélegeztetőgépeken" át az 5 dolláros oxigénsprayken és a 20 dolláros folyékony oxigénen át az oxigénnel dúsított potencianövelőkig és arckrémekig minden termék oxigénnel való dúsításának megtalálják a módját. A csodatevő gáz legkézzelfoghatóbb eredménye: a pénz még gyorsabban elillan a vásárlók zsebéből.

Aki menekülni akar a felhajtás elől, annak azt ajánljuk, meneküljön egy ózondús levegőjű hegyi falucskába. Az ózon (O3) az ultraibolya sugárzás hatására képződő, mérgező, erős szagú gáz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS