2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem hajlandók kétszeres tandíjat fizetni a diákok

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. október 03. 10:49, utolsó frissítés: 10:04

Marad a #b#4000 lejre emelt tandíj#/b# a kolozsvári Műszaki Egyetemen? Ez a tétje az egyetemista tüntetések nyomására péntekre kitűzött diákvezetők-szenátus közti tárgyalásoknak. Nem kizárt, hogy sztrájk lesz.

Tüntettek kedden a kolozsvári Műszaki Egyetem diákjai, elégedetlenségüket a több mint kétszeresére emelt tandíj váltotta ki. Az építészeti és városrendezési szakok tandíjas hallgatói 2005 óta 1800 lejt (mintegy 530 eurót) fizettek tanévenként, ám most ezt az összeget 4000 lejre (napi árfolyamon 1170 euróra) emelte az egyetem szenátusa.Bogdan Buta diákszövetségi elnök sikeresnek értékelte a tüntetést, hiszen bebizonyosodott, hogy az egyetem vezetősége komolyan veszi a diákok követeléseit. Kijelentette, a tárgyalások során két követelésből nem fognak engedni: abból, hogy a tandíj értéke változatlan maradjon és abból, hogy ennek összege ugyanannyi legyen az egyetem elvégzéséig, esetleg csupán az infláció befolyásolja.


Júliusban a Műszaki Egyetem szenátusához intézett beadványt 300 diák írta alá, amelyben kifogásolták a tandíj megemelését és felszólították a vezetőséget, oldja meg a problémát. Ehhez képest a beadványon jelenleg


mintegy ezer egyetemista kézjegye

szerepel. A diákok szerint a tanulási körülményekhez mérten indokolatlan a tandíj megemelése, hiszen csupán öt osztálytermem, egy dísztermem és két, projektoros előadásokra használt laboratórium áll az egyetemen tanuló hat évfolyam rendelkezésére. A diákok egy része attól tart, hogy nem tudja kifizetni a megemelt tandíjat, így az egyetemet sem tudja elvégezni.A beadvány kapcsán a Műszaki szenátusa több alkalommal is fogadta a diákokat meghallgatáson, azonban mindeddig nem sok sikere volt a tárgyalásoknak. A műszaki egyetem diákszervezetének elnöke, Bogdan Buta bejelentette, a kezdeményezésük a Diákszervezetek Országos Szövetségének támogatását élvezi, és nem adják fel a harcot, míg eredményeket el nem érnek.

„Emellett a vezetőségnek figyelembe kellene vennie azt a tényt is, hogy a Műszakin hatéves a képzés tart, a többi felsőoktatási intézmény általában négy évesre szabott időtartamához képest” – hangsúlyozta Buta. A diákok szerint az egyetem első évétől fogva az utolsóig egységes összeget kellene meghatározni minden egyes tanévre, hogy mindenkinek világossá váljon, mekkora tanulmányi kiadásra kell számítania.

Bogdan Buta elmondta, a hallgatók elégedetlensége nem korlátozódik a tandíj összegének kifogásolására: a bentlakások állapota kívánnivalót hagy maga után, emellett a legtöbb diák embertelen körülmények között, ötödmagával lakik egy szobában. Ezen kívül a hallgatók azt is kifogásolják, hogy a téli vakáció alatt is kell fizetniük a bentlakási díjakat, míg ösztöndíjat nem kapnak. Adriana Matei, az építészeti egyetem dékánja szerint


jogos a tandíjemelés,

hiszen az összes egyetem drágított. Indoklása szerint a tandíjemelés az állami költségvetésből évente egy diákra kiutalt összeg is nőtt, az építészeti egyetem esetében egy hallgató képzése 6300 lejbe kerül, a tandíjak szabályzata szerint az egyetemista ennek az összegnek a 75 százalékát kell kifizetnie.

Adriana Matei elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy a diákok beadványát kedvezően bírálják el.

Bogdan Buta kijelentette, ha követeléseknek nem tesznek eleget, a diákszövetség újabb tiltakozó akciót szervez, majd sztrájkba lépnek. “Nem megyünk be az előadásokra, amíg meg nem oldják ezeket a problémákat” – összegezett Buta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS