2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amire idén ősszel táncolni fogunk

bpe 2007. szeptember 28. 19:01, utolsó frissítés: 18:15

A politikusok mélyen a zsebükbe nyúlhatnak, ha feltűnést akarnak kelteni a kampányban. Zenés ősz a Muse, a Pet Shop Boys, a Chemical Brothers, Dieselboy és Beyoncé társaságában, plusz Rúzsa Magdi turné, szüreti bálok és Ludmilla.
Még meg sem kezdődött a választási kampány, és máris olyan, mintha. A politikai pártoknak nagyon mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha überelni akarják az idei ősz hazai koncertfelhozatalát.

Az októberi dömpinget az utolsó szeptemberi napok nagybányai Gesztenyeünnepe előzi meg (szeptember 28-30.), amelyen ma este fellép a nyolcvanas évek német szintipop-bálványa, az Alphaville, amely a Forever Younggal megteremtette a most negyvenes könyvelők és PR-szakemberek nemzedéki himnuszát. Bár azóta nem sokat tudtak felmutatni, ingyen érdemes megnézni őket, akárcsak a plakáton Booney M-ként szereplő zenekart, amely biztos, hogy nem azonos a hajdani Boney M-mel, de előfordulhat, hogy a régi tagok közül valaki mégiscsak van a csapatban – és hát náluk úgyis a shown meg a slágereken van a lényeg, ki nézi, ki feszít a jelmezekben?


Októberben már jóval komolyabb fellépő érkezik – igaz, az ország másik felébe, Bukarestbe. Az év legtöbbet dicsért koncertzenekaráról, a Muse-ról van szó: ők azok, akik az újjáépített Wembley stadion nyitókoncertjét nyomták, és ez azért jelent valamit. Igaz, a Muse előtt George Michael is felavatta a létesítményt, de az angol szaksajtó ezt érthetően nem sorolta a koncertzenekar kategóriába.A Muse akkora sztár Angliában, hogy a legnépszerűbb brit zenei magazin, az NME külön cédé-mellékletben hozta azokat a dalokat, amiket a zenekar a Wembley-fellépés előtt az öltözőben fog hallgatni. Ez pedig olyan szintű kedvesség, mintha a Bravo Britney Spears borotvájával ajándékozná meg olvasóit – csak valahogy személyesebb. A koncert október 6-án lesz a fővárosi rögbistadionban, a jegyek 45, 65 és 95 lejes árban voltak beszerezhetőek – amíg el nem fogytak.


Kolozsváron azok a zenekarok lépnek fel ugyanezen a hétvégén (október 4., Diesel Club), akik olyanok szeretnének lenni, mint a Muse. Na ez az a tehetségkutató, ami egyáltalán nem hasonlít a Megasztárra: a Global Battle of Bands nevű világszintű rendezvény romániai szakaszán csupa élőzenekar játszik, és a teljes program megtekintése (amelynek a végén kiosztják a legjobb új romániai zenekar díjat) mindössze 10 lejbe kerül.

A bukaresti Muse-koncerttel egy napon Kolozsváron az elektronika lesz az úr: a jungle-techstep nagymester, Ed Rush tart dnb-bemutatót. A tisztelt érdeklődők a késő esti órákban a sportcsarnokban ismerkedhetnek meg a brit úriember lemezkollekciójának tartalmával.

A következő hétvégén szüreti bál lesz a sportcsarnokban, amellyel – a korábbi évek fellépőit (Lagzi Lajcsi, Vikidál Gyula, Dancs Annamari) ismerve – véleményünk szerint némileg más célközönséget kívánnak megszólítani, mint az Ed Rush szervezői.

Október 11-én viszont ismét lemezek pörögnek: A legnagyobb magyar egyetemista buli fantázianevű rendezvényen Sterbinszky és Ludmilla vendégeskedik.


A nagy dömping azonban október 20. körül várható, egy hétvégére úgy érezhetjük majd magunkat, mintha mondjuk Ausztria kulturális élete költözött volna hozzánk. Minden Temesváron kezdődik, már 18-án, a TMBase újabb felvonásával, és az eddigi talán legjobb felhozatalával. A brutális amerikai Dieselboy neve önmagában is garanciát jelent az őrületre, de a többiek (TeeBee, Jay Cunning, Wax Taylor) sem kutyák.


És ha már Temesvár ekkora neveket vonultat fel, Bukarest sem maradhat el: október 19-én végre Romániában is fellép a világegyetem legjobb popduója, a Pet Shop Boys. A zenekar a Fundamental tavaly indult lemezbemutató turnéja keretében lép fel a Sala Palatuluiban. A show az utóbbi évek talán leglátványosabb előadása lesz (mi a Volt fesztiválon láttuk őket tavaly nyáron, tehát tapasztalatból beszélünk), de a legolcsóbb jegy is 100 lejt kóstál.

A főváros azonban nemcsak emiatt vonzó célpont ezen a hétvégén: huszadikán a Chemical Brothers lép fel a Sala Polivalentaben, 85 lejes áron. Az elektronika egyik legismertebb csapata eredetileg tavaszra tervezte liveszettje itteni prezentálását, de technikailag nem készültek el időben. Ez akár jó jel is lehet, minden bizonnyal többet kapunk két lemezjátszónál és két unalmas-unott arcnál.


Eközben Kolozsvár is kitesz magáért: huszadikán a Paprika Rádió a sportcsarnokban ünnepli első szülinapját – részletek később –, 22-én pedig egy igazi aktuális világsztárt hoz a Vodafone a Ion Moinea-stadionba. A mobilszolgáltató részéről szimpatikus lépés volt, hogy a fővárosi Depeche Mode után adott Temesvárnak egy Shakirát, most ezt a "világsztárokat vidékre" kezdeményezésüket folytatják az egyetlen énekesnővel, akinek még J-Lo-nál is nagyobb a segge.

Igen, a Destiny's Child egykori üdvöskéje, Beyoncé lesz az, akit ajándékba kap a kolozsvári hájlájf. Ha a Vodafone így folytatja, hamarosan Csíkszereda vendége lehet Mariah Carey. Addig is be kell érni Rúzsa Magdival, akit október végén az Országos Ifjúsági Hatóság hoz el öt erdélyi városba – azért ez se semmi, figyelembe véve a Megasztár-győztes népszerűségét.


A koncertszervezők azonban nem hülyék: tudják, hogy az amerikai tendencia – hogy a negyvenesek több pénzt költenek koncertekre, mint a tinik – itt is igaz, ezért a hónap végére egy olyan zenekart tartogatnak, amelynek a nevétől lehet, hogy még az ötvenesek szeme sarkába is gyűl egy könnycsepp. A Deep Purple ugyanis Bukarestben kezdi aktuális világturnéjának második felvonását, október 31-én, a Cotroceni stadionban. És a legszebb az egészben, hogy jegyek már 38 lejért kaphatóak.


Novemberben pedig végre igaziból beindul a választási kampány, és kíváncsian várjuk, mivel próbálják majd überelni a miccsen és a sörön kívül a pártok az októberi kínálatot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS