2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki mit keres Kolozsváron a turizmus világnapján?

K. R. 2007. szeptember 28. 10:05, utolsó frissítés: 2007. szeptember 27. 16:55

Az idegenvezető mondja a magáét. Van, aki fotózkodik, van, aki munkát keres, és olyan is, aki a botanikus kertben tanul angolul. Kolozsvár szép régi, román stílusban épült város. Talán.
Szeptember 27., a turizmus világnapja. Már megkezdődött a tanév, a nyári szezon is lejárt, emiatt kisebb valószínűséggel találok fotózkodó távol-keletieket a Mátyás-ház előtt. Azért elindulok turistavadászni, kiváncsian, hogy ki jár most erre, honnan jött, hova megy, mit keres, mit látott.


Első állomás: Mátyás szülőháza

Fiatal férfi fotózza a szemközti utcát. "Nem vagyok turista, csak látogató" - mondja mosolyogva Frantz, aki Hollandiából jött. "Munkaügyben vagyok itt, az egyetemen dolgozom, egy hetet töltök Kolozsváron. Egyelőre nem sokat láttam, csak a szállás és az egyetem közt ingáztam és még nem tudom, hogy mit akarok megnézni. Mindenre kiváncsi vagyok." Kérdem, hogy mi az első benyomása, mondja, szép régi, román stílusban épült város. Talán.

Nagyobb csoport érkezik. Mária a tömegtől távolabb, a fal mellett fotóz. "Most szálltunk le a buszról, még nem igazán láttunk semmit. Amúgy se nagyon van idő semmire ezeken a társasutazásokon. Megnézzük a templomot, a temetőt... Igaz, szokott lenni szabadprogram, de nagyon kevés, nem elég arra, hogy például emberekkel ismerkedjünk meg." Mária nyolc tagból álló baráti körével minden évben beiratkoznak valamilyen utazásra, idén erdélyi körútra jöttek.Befejezi mondókáját az idegenvezető, a csoport lassan továbbáll. László nem fecseg sokat, hamar elmondja, hogy Jászberényből jöttek, megnézik a fontosabb helyeket, meghallgatják, amit az idegenvezető fontosnak tart elmondani, aztán mennek tovább, más erdélyi városokba – és már siet is tovább, hogy le ne maradjon a többiektől, akik a Matyi tér felé indulnak.Második állomás: Matyi tér

Fiatal srác nagy csomaggal üldögél egy padon. Időnként szót vált a mellette ülő bácsival. Lucian Hunyadról érkezett Kolozsvárra, éppen vár valakit, amúgy nem turista, munkát keres. Már sok várost végigjárt, dolgozott Bukarestben egy konyhán, meg egy fast foodban. Reméli ezúttal szerencsével jár, bármilyen munka jó lenne."Örülnék, ha Kolozsváron találnék munkát, mert itt olyan kedvesek, tisztelettudóak az emberek. Ha valakitől kérdezel valamit, rendesen felvilágosítanak, nem küldenek csak úgy el, mint máshol."

Különben nem ismer senkit Kolozsváron. Ő volt az egyetlen, aki valósággal örült, hogy megszólítottam. De már megyek is, mert dolgom van, örülök, hogy találkoztunk, sok sikert... Mire lejár a beszélgetés megérkezik a jászberényi csoport is.


Harmadik állomás: Házsongárd

Turista egy szál sem, csak temetési menet. És még inkább virágárus, koldus, meg lerobbant, trágár megjegyzéseket tevő alkesz.Negyedik állomás: Botanikus kert

Kézenfogva áll egy fiatal pár a bejáratnál. A morcos jegyárus bácsi kötekedik, kiosztja őket, nem fogadja el a diákigazolványt, vagy valami hasonló. Végül fizetnek. Megkérdem, honnan jöttek, mire a lány habog valamit, hogy angolul mondjam. Elmesélem, hogy a turizmus világnapja alkalmából riportot készítek a Kolozsvárra látogatókkal.

Diákok vagyunk, mondja a srác, szintén angolul. És honnan jöttek, kérdem, mire egy kicsit zavarba jön, aztán kijelenti, hogy most nincs idejük erre. Ok, semmi gond, mosolygok, nagyon jó időtöltést kívánok. Aztán még visszafordulok, pont mikor a fiú magyarázza a most még morcosabb bácsinak, hogy az a lány valami riportot akart készíteni – természetesen románul.


Ötödik állomás: Újra Mátyás-ház

Gábor fotóz, de csak hobbiból. Amúgy építész, és az egyik első benyomása: túl sok a vezeték, ami nem is néz ki jól és nem lehet miattuk normálisan fotózni. Először jár Kolozsváron, most is csak kevés ideig marad. Kb. 50 fős csoporttal jött Gyöngyösről, a polgármesteri hivataltól. Célpont: Zetelaka.Egy másik csoport is érkezik, szintén céges kirándulás Kecskemétről Parajdra. Egy középkorú párt kérdezek a benyomásaikról. Egy másik hölgy közbeszól, hogy katasztrofális a forgalom. "Régebben jártam még Kolozsváron, de akkor nem volt ilyen szörnyű. Fotózni? Inkább mást kellene fotózzon. Amúgy sem lenne igazságos, ha nem lehet rajta az egész csoport a képen" - így a hölgy.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS