2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyi autósztráda-építés: viszály Magyarfenesen

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. szeptember 21. 17:49, utolsó frissítés: 14:56

Kipufogófüst és por száll a száguldozó kamionok nyomában Magyarfenes főútján. És főleg #b#repednek a házfalak#/b#. A falubeliek a felháborodás és a lemondó legyintés között ingadoznak.

„Még egy év, és ránk dől az épület. Máshol keresek munkát, ha nem oldják meg a problémát” – fogadkozik Filler Éva, a magyarfenesi szövetkezeti vegyesbolt elárusítója.Szatyorral felszerelkezve még vagy fél tucat néni gyűl köréje, és egymás szavába vágva mesélik: képtelenség pihenni, az ember éjjel arra riad fel, hogy rázkódik vele az ágy, nincs nyugta a kamionoktól.Kolozsvártól délnyugatra, huszonkét kilométernyire elhelyezkedő Magyarfenes lakóinak kálváriája az észak-erdélyi autópálya építési munkálataival egyidejűleg kezdődött.

Egy nemrég felújított, szolid betonépületben működik a vegyesbolt, mennyezetén valóban villámlásszerű repedések éktelenkednek.Nem egyedi a probléma: Bazsó Péter, a magyarfenesi RMDSZ-elnök és kocsmatulajdonos arra kér, kövessük, mutat még pár portát, ahol hasonlóan lehangoló a házak állapota.Gyurka Petikó Erzsébet háza a főúttól hat méternyire épült. A feljáró két lépcsőfokát cserepes futónövények borítják, így próbálja elrejteni a vasbetonban keletkezett repedéseket. „Ügyvédhez is folyamodtunk, de valahol elakadt a dolog. A fiam bővebben mesélhetne erről, de most nincs itthon, gipszet vásárol a városban. Kívül nem olyan zavaró, de bent a lakásban muszáj kijavítani a vakolatot.”A falu bejáratánál, a helységnévtábla alá elhelyezve közlekedési tábla hívja fel a figyelmet: a település közigazgatási határán belül óránként 30 kilométer a megengedett sebesség. „A megyei tanácsnak kellene foglalkoznia az üggyel, hiszen a falun megyei út halad át – mondja Bazsó Péter. Hozzáteszi, a teherautó-vezetők rá se hederítenek a korlátozásra. „Nem az autópálya építésével megbízott Bechtelre haragszunk: a vállalat csak szállíttat, a kamionsofőrök a hibásak.

Példaként a közelben fekvő Jára község lakosságának hozzáállását említi, ahol az elégedetlenkedő falubeliek elzárták az utat a teherautók előtt. Így a Bechtel további kellemetlenségek elkerülése végett a Magyarfenes közelébe zajló munkálatok idejére utat építtet a teherautó-forgalom számára. „Hamarosan a bekötőúton közlekednek a teherautók, így a falu lakóinak ez a gondja megoldódik” – mondja Bazsó.

Bogdan Sgârcitu, a Bechtel szóvivője lapunk kérdésére elmondta, pontosan nem tudni, mikor készül el az épülő bekötőút: régészeti feltárások késleltetik a munkálatokat. Bízik abban, hogy várhatóan az év végéig, de legkésőbb a jövő év elejéig elkészül az út, és a teherautó-forgalom többé nem zavarja a magyarfenesiek álmát.Másrészt nem a Bechtelt kell a teherautók gyorshajtása miatt hibáztatni: több szerződtetett szállító vállalat dolgozik az sztrádaépítő amerikai vállalatnak, vagyis az alvállalkozóké a felelősség.„A Bechtel igyekszik minél kevesebb kellemetlenséget okozni a falubelieknek, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a teherautók zöme éppen a bekötőút-építéshez szükséges anyagokat szállítja” – magyaráz a sajtószóvivő.

„Naponta két alkalommal, ötszáz kőhordó, rakodó teherautó, egyszer megrakva és egyszer üresen halad át a falun – mondja el kérdésünkre Szilágyi István, Magyarfenes ügyeivel megbízott, Tordaszentlászló központú község alpolgármestere.

A falu lakóinak életét a teherautó-forgalom mellett a pálya nyomvonalába eső földek kisajátításából adódó viták és elégedetlenségek is megkeserítik.

Szilágyi elmeséli, elejétől kezdve problémák voltak az autópályával, előbb az eredetileg kijelölt nyomvonal váltotta ki a lakosok elégedetlenségét: a termőföldeket szelte volna ketté, így a birtokok elértéktelenedtek volna – az autópálya részére centiméteres pontossággal vásárolják fel a földeket, a maradék területet a gazdák semmire sem használhatták volna fel.

A polgármesteri hivatal intézkedése nyomán sikerült kiküszöbölni ezt a problémát, de adódott egy másik: a földek kisajátítása elhúzódott, a gazdák jelenleg keveslik a négyzetméterenként járó 5 eurós összeget.

„2005 körül felmérték a terepet, és négyzetméterenként 5 euróra értékelték a földet. Abban az időben nem lett volna gond, mert az összeg egyezett a piaci árral. Az emberek nem akadékoskodtak volna, azonban ahogy telt-múlt az idő, a földek ára ugrásszerűen megnőtt, az euró viszont sokat vesztett értékéből a lejhez képest, kormányszinten pedig ennél többet nem hajlandók kifizetni” – vázolja a helyzetet az alpolgármester.

Elmagyarázza, nem lehet másképp magasabb árat kérni, csak ha a falubeliek beperelik a kormányt. Beszélt is ez ügyben Cecilia Popa, a földek kisajátításával foglalkozó bukaresti ügyvédi iroda ügyvédnőjével, aki azt tanácsolta, olyan szövegezésű szerződéseket küldjenek a kormánynak, melyekből kitűnik, a vételár négyzetméterenként öt eurónál magasabb.

Ez a kezdeményezés ott bukott el, hogy a teljes vételárat nem írják be a szerződésbe a földhivatali átiratáskor befizetendő illeték miatt, a reális összegig lévő különbözetet feketén fizetik ki.

„A falubeliek nem lelkesednek sem az autópálya, sem az útépítővállalat neve hallatán, bár a közösség kapott már segítséget a Bechteltől” – mondja az alpolgármester. A mellékutakkal gondjaink vannak. Egy-két követ kapunk tőlük, a kultúrotthonnak a nagy termét is az ők segítségükkel újítottuk fel. Barátságkötés részükről a segélynyújtás, a közösség negatív viszonyulásai megelőzésére.” – summáz.

Véleménye szerint az autópálya nem fogja hangsúlyosan befolyásolni a falu jövőjét, de Erdélyre való tekintettel mindenképpen haladást jelent: elérhetőbbé teszi az Anyaországot a magyarfenesiek számára is.

A tervek szerint az autópálya Tordaszentmihály és Gyalu közötti szakaszát 2008 decemberében átadják át.

Megléte viszont nem lendíti fel a helyi gazdaságot, hiszen az átutazók fogadására a falubeliek nem nyithatnak például útmenti szállót, üzletet: az út a falu határában húzódik, tehát a kocsiknak nem szabad majd megállniuk, és letérő nincs (illetve a legközelebbi Gyalu határában lesz). Az alpolgármester attól is tart, hogy a sztráda forgalma miatt megjelenik a környéken a kábítószerkereskedelem és a prostitúció.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS