2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sétálóutcájukat ünnepelték a csíkiak

Kertész Melinda kérdezett:Kertész Melinda 2007. szeptember 20. 10:37, utolsó frissítés: 2007. szeptember 19. 19:05

Nem száz, csak tíz éve van Csíkszeredának sétálóutcája. De így is megbecsülendő, hogy a székelyföldi városban már tíz éve korzózhatnak a polgárok, míg Kolozsváron elbaltázták a Deák Ferenc sétálóutca-tervet. #b#[sms-interjú]#/b#

Borbemutatóval, kézműves kiállítással és -vásárral, koncertekkel egybekötött utcabállal ünnepelte a Petőfi utca sétálóutcává válásának 10. évfordulóját Csíkszereda polgármesteri hivatala (lásd fotóinkat). Antal Attilát, a város alpolgármesterét meggyőztük, válaszoljon sms-es kérdéseinkre.Egy háttértörténettel kezdeném: két ismerősöm Csíkszeredában töltötte a hétvégén, és látta, ünnepeltek. Hírül adták nekünk, hogy 100 éves a Petőfi utca. Találgattuk, vajon száz éve hívják így az utcát, vagy egyéb ok szolgált az ünneplésre. Google-ezéssel kiderült, tíz éve van sétálóutcája a városnak.A száz évhez képest ez nem is olyan hosszú idő. Miért tartottátok fontosnak ünnepléssel kiemelni ezt az évfordulót, miért lényeges, hogy tíz éve van sétálóutcája a városnak?

Antal Attila: – A sétálóutcává alakítást ünnepeltük! Mert a város arculatalakításának első jelentősebb megvalósítása 90 után, a város szívében az egykori Csíkszereda majd legfontosabb része, ami a kommunizmus pusztítását túlélte. Létrejött általa Csíkban is a korzózás, polgári séták és estek kerete, divatja.

Ezekszerint a polgári magatartás elsajátításának egyik lépéseként, eszközeként is el lehet képzelni a sétálóutcákat. Véleményed szerint '97 óta változott a Petőfi utcában járókelő csíkszeredai polgárok magatartása, például öltözködés, beszédstílus, taglejtések szintjén?

– Kétségtelenül. De az emberek is cserélődnek, a divat is változott, no meg az anyagi jólét is. Emellett változott az utca jellege és így célrétege is.


Mitől vált sétálóutcává a Petőfi utca, azon a prózai nyilvánvalóságon felül, hogy száműzetett róla a gépkocsiforgalom, milyen szórakozási lehetőséget nyújt a korzózóknak?


– Azon túl, hogy hangulatos, padok vannak és a kisgyerekek zavartalanul szaladgálhatnak, etethetik a galambokat, számos kávéházi, éttermi és cukrászdai terasz színesíti. Egyre több szolgátatást nyújtó üzlet nyílik: divatáruház, könyvesbolt, mobiltelefon-szolgáltató. Emellett számos zenei programokat, bulikat kínáló kocsma nyílik, ahol biliárdozni vagy dartsozni is lehet.

Hogyan oldottátok meg a forgalom kiiktatását az utcából?


– Már az elődeink lezárták az utcát a bejáratainál. Sajnos az üzletekbe árut szállító kocsik számára fenntartott mellékbejáraton sokan behajtanak kényelemből vagy azért, hogy járgányukat villogtassák.


Szándékotokban áll-e a központ továbbfejlesztése, az ún. tapstér szocreál kinézetét ellensúlyozandó?

– Természetesen. Folytatjuk a Petőfi utcára vezető Majláth Gusztáv tér átépítésének a tervezését, a tapstéren épülő művészeti líceum környezetének rendezését és várhatóan a tér teljes átépítésének a koncepcióját is sikerül kidolgozni.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS