2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új kütyük Big Brothernek, nemcsak terroristák ellen

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2007. szeptember 19. 18:42, utolsó frissítés: 18:29

Legyen #b#öngyilkos merénylő#/b# vagy hosszúlábú #b#csinibaba#/b#, nem tud elvegyülni a tömegben. Ez nem a Star Trek, hanem amerikai és brit kutatók boszorkánykonyhája.


Miközben hidegháborús szintű méreteket öltött a külföldi hatalmak kémkedése, lázasan tökéletesítik az állampolgárok és terroristák hatékonyabb követésére alkalmas technológiákat.

Oroszország és Kína hidegháborús szintű kémkedést folytat az Egyesült Államok ellen – mondta kedden az amerikai felderítő szervezeteket irányító vezető. Mike McConnell nemzeti hírszerzési igazgató kongresszusi meghallgatásán arról igyekezett meggyőzni a törvényhozókat, hogy ne korlátozzák vagy töröljék el a kormánynak azt a törvényes jogkörét, amely lehetővé teszi külföldi személyek telefonhívásainak és elektronikus levelezésének engedély nélküli lehallgatását.

Szerinte ugyanis Amerika biztonságához elengedhetetlenül szükségesek azok a hírszerzési információk, amelyek idegen hatalmak


terveire, tevékenységére, szándékaira vonatkoznak.McConnell szerint nincsenek olyan túlzó jogkörök a 2001-es terrortámadások után hozott biztonsági törvényekben, amelyeket esetleg meg kell szüntetni, sőt, erősíteni kellene a kormány hírszerző jogosítványait. A hírszerző főnök elutasította azt az elsősorban a Demokrata Párthoz kötődő álláspontot, hogy a törvényekben biztosított felderítési jogok lehetővé tették a személyi szabadságjogok széles körű megsértését.

A jelenlegi szabályozás szerint az amerikai hírszerzés előzetes bírósági engedély nélkül "elfoghat" minden olyan telefont vagy e-mail üzenetet, amelynek az egyik végén feltehetően külföldön tartózkodó személy található, függetlenül attól, hogy a másik oldalon amerikai állampolgár van-e.

A biztonság fenntartásával igazolt jogsértéseknek azonban, úgy tűnik, nincs már semmiféle technikai akadálya. Az Egyesült Államok és Nagy Britannia kormánya közösen fejleszt ki olyan technikai eszközöket, amelyek egyre nagyobb hatásfokkal képesek megfigyelni és követni a polgárokat.

Az üzenet: nem bújhatsz el a tömegben sem, mert megtalálunk!<i> (forrás: umd.edu)</i>Az üzenet: nem bújhatsz el a tömegben sem, mert megtalálunk! (forrás: umd.edu)


Gait DNA és társai

9/11 óta a védelemiparban dolgozó legjobb kutatók közül többen a nukleáris lövedékek beazonosítási technikái helyett a potenciálisan veszélyes személyek, például öngyilkos merénylők követésére szakosodtak. Egy kísérleti fázisban lévő technológia segítségével egy számítógépen rögzített és feldolgozott pillanatkép alapján lehetővé válik az egyén magasságának, jellegzetes járásának és testtartásának (az ún. gait DNA-nek) a regisztrálása és követése.

Rama Challapa és diákjai a Marylandi Egyetem laborjaiban azon fáradoznak, hogy tökéletesítsék az állampolgárok megfigyelésének technikáit. Céljuk az, hogy olyan rendszert fejlesszenek ki, amely egy videofelvételről, fotóról, rossz fényviszonyok vagy egyéb nehezítő körülmények között is képes legyen felismerni egy arcot, illetve beazonosítani egy adott személyt.

Az egyetem Automatizálási Kutatóközpontjának igazgatója vezetésével járásmód- és testtartás-analízist végző programokat is készítenek, de a kutatócsoportok foglalkoznak a videofelvétel alapján történő háromdimenziós modellezéssel is, automatikus célfelismeréssel álló és mozgó felületeken, képelemzéssel, valamint a képfeldolgozás és -megértés kereskedelmi alkalmazásaival.

A perfekcionista, mindenre kiterjedő, totális megfigyelés már korántsem science fiction: az egyénről másodpercenként 30 felvétel (frame) készül, amely alapján a számítógépes program rengeteg adatot rögzít és elemez. Az adatbázisba rögzített információk pedig elvileg pillanatok alatt előkereshetők, így valóban lehetségessé válik a hipergyors beazonosítás, akár automatikusan is.

A jellegzetes járás és testtartás regisztrálása révén pédául másodpercek alatt beazonosítható egy repülőtéri tömegben elvegyülni kívánó terrorista vagy más bűnöző, mivel a rendszer képes őt e jellemzői alapján követni és megtalálni.

A BBC riportere a Pentagon DARPA nevű kutatóintézetébe is ellátogatott, ahol megtudta, jelenleg többek között egy 16 nyelven működő tolmácsgép kifejlesztésén dolgoznak. (A DARPA fejlesztette ki évtizedekkel korábban azokat az alkalmazásokat, amit manapság már rengetegen használnak, például a GPS-navigációt.)

Ami Bagdadban korlátozottan bár, de kísérleti fázisban működik: egy automata pilótás repülőgép kifejlesztésén dolgoznak, amelyről állandóan kamerák figyelik a környéket.

A britek és az amerikaiak egyébként – legalábbis a közvélemény-kutatási eredmények tükrében – nem kisebb, hanem nagyobb mértékű megfigyelésre vágynak. Nagy-Britanniában négymillió térfigyelő kamera működik, a lakosság 75%-a azonban ezt is kevesli.


“A falon át is látlak!”

Ian Kitajima zöld, négyszögletes, leginkább tévékészülékhez hasonlító dobozt mutat az őt felkereső riporternek. A washingtoni Oceanit vállalat tulajdonosa kifejlesztett egy olyan, rádióhullámokkal működő készüléket, amely a falakon keresztül is képes érzékelni az ember jelenlétét.

A vállalat a hawaii nemzeti gárda 2008-as iraki bevetésén fogja letesztelni a készüléket, amely többek közt azt is megállapítja, egy halottakkal és sebesültekkel teli csatatéren hol vannak a túlélők.

“Azt is megmutatja, ha valaki a falak mögött éppen rád akar támadni, mivel olyankor az ember szíve gyorsabban ver. Tíz év múlva pedig a technológia még fejlettebb lesz. Bemérünk valakit egy ilyen kütyüvel, és meg tudjuk mondani, mit gondol éppen” - fejtette ki a kutató. Majd hozzátette: “Tudom, ez nagyon Star Trek-esen hangzik, de ez várható.”

Manhattani kameratérkép <i>(forrás: appliedautonomy.com)</i>Manhattani kameratérkép (forrás: appliedautonomy.com)


Együtt a Nagy Testvér ellen: alkalmazott autonómia

A másik oldalon a civil szféra és a magánéletük sérthetetlenségéért aggódó egyének igyekeznek mozgalommá szerveződve ellenállni a Nagy Testvér terjeszkedésének. Az Applied Autonomy civil és személyiségi jogvédő szervezet iSee nevű webes aplikációja segítségével az ember elkerülheti a kamerákat pl. Manhattan utcáin. A magánéletére és intimitására valamit is adó polgár a program által kiszűrt “Big Brother-mentes” útvonalon járkál.

A szervezet és a civil jogvédő mozgalmak szerint ugyanis a térmegfigyelő rendszerek sok esetben nem a bűnözés visszaszorítására szolgálnak, hanem egész egyszerűen magánéleti adatokat gyűjtenek, amelyek könnyedén illetéktelenek kezébe kerülhetnek.

A kisebbségekhez tartozók, a nők, az öltözködésük vagy viselkedésük révén a tömegtől elkülönülő egyének, a szubkultúrák tagjai vagy éppen a tüntetések és felvonulások résztvevői különösen érdeklik “a rend és biztonság” éber szemű megfigyelőit.

Volt példa arra is, hogy a biztonsági kamerákat engedély nélküli intim felvételek készítésére és terjesztésére használták, ami súlyosan sérti a személyiségi jogokat. Főleg, hogy – mint ahogy az Applied Autonomy rávilágít – nincs megnyugtatóan rendezve a felvételek tulajdonjogának és felhasználhatóságának kérdése.

Forrás: appliedautonomy.com, umd.edu, BBC, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS