2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hova érte meg elmenni a nyáron?

szerk. 2007. szeptember 18. 17:42, utolsó frissítés: 16:59

Melyik fesztiválon éreztük jól magunkat idén, és miért nem: a nyár legjobb és legrosszabb pillanatai és eseményei sűrítve, értékelésekkel.

Rengetegszer elhangzott már, hogy az idei volt az áttörés éve a hazai zenebizniszben. Rendszeresen jöttek világsztárok (Rolling Stones, Tori Amos), és még hátravan a Pet Shop Boys (október 19.) és a Chemical Brothers (október 20.), decemberben pedig Paul van Dyk és Tiesto.

Az igazi ugrás azonban a fesztiválok terén jelentkezett: gombamód elszaporodtak a kisebb-nagyobb szabadtéri rendezvények, mi a legjelentősebbeket vettük sorra, időrend szerint.

Coke LiveHelyszín, időpont: Bukarest, Lacul Morii, június 23-24

Nézőszám: kb. 14 ezer

Line-up: The Prodigy, Macy Gray, Pussycat Dolls, Incubus, The Rasmus, The Cult stb.

Legjobb: a Prodigy végre színpadra lép.

Legrosszabb: Van bőven - a fellépők ismertségéhez képest kevés néző, kevés alternatív program, rövid Prodigy, több fellépő is panaszkodott a szervezők bánásmódjára, elmaradt Tom Novy.

Legjobb koncert: The Prodigy

Értékelés: A Coca-Cola, amely szinte minden hazai fesztivált támogat, ezúttal névadóként volt jelen egy ambiciózus, de nem eléggé átgondolt, elfuserált projektben. A pontok a lineupért járnak: 3

Cokelive: The ProdigyCokelive: The Prodigy


B’estival

Helyszín, időpont: Bukarest, Romexpo, június 29-július 1

Nézőszám: kb. 35 ezer

Line-up: Marilyn Manson, Alice Cooper, Faithless, Pink, Morcheeba, Reamonn, Kasabian, Wu-Tang Clan stb.

Special feature: I’m Eighteen (Alice Cooper feat. Marilyn Manson) és Sweet Dreams (MM feat. AC)

Legjobb: a line-up és a megbízhatóság. A B’estivalon nem voltak csúszások, nem maradtak el koncertek. Külön plusz a két magyar fellépőért (Yonderboi, Neo).

Legrosszabb: nem fesztivál volt, hanem koncertsorozat, éjféli kapuzárással, sátortábor nélkül. Egy nagy betonplacc, ahol még leülni sem lehetett sehova. Manson koncertje a tervezettnél fél órával rövidebb lett, mert az Antikrisztus beverte a fejét. Az éjszakai, órákig tartó taxivadászat.

Legjobb koncert: Manson-rajongó vagyok, de el kell ismerni: a Faithless jobb volt.

Értékelés: ha nem a Szigeten szocializálódtunk volna, közel lenne a maximumhoz. A szolgáltatások bővítésével, alternatív szórakozási lehetőségek biztosításával és éjszakai buszjáratokkal jelentősen javítani lehetne az összképen. A meghívottak listája így is lenyűgöző. 4

B'estival - Marilyn MansonB'estival - Marilyn Manson


Tusványos

Helyszín, időpont: Tusnádfürdő, kempingtábor, július 17-22

Nézőszám: kb. 21 ezer

Line-up: Boban Markovic Orkestar, Rúzsa Magdi, Quimby, Magashegyi Underground, Colorstar stb.

Legjobb: a fapados-családias hangulat és a Sztaniol 79 lazítós kocsma

Legrosszabb: a fapados-családias hangulat és az egyoldalú viták

Legjobb koncert: a lehetetlen Quimby-Markovic társítás. A Quimby lendülete egészen a reggeli Oltban fürdőzésig tartott, Markovicsék pedig hajnali 4-ig fújták.

Értékelés: a politikai viták nem vezettek eredményre, de most nem ez az érdekes. Szórakozni bőven lehetett, főleg azoknak, akik évek óta ide járnak. Számukra az ismerősök népsűrűsége itt a legnagyobb. 3,5

Tusványos: Mystery GangTusványos: Mystery Gang


Félsziget

Helyszín, időpont: Marosvásárhely, Weekend telep, július 25-29

Nézőszám: kb. 60 ezer

Line-up: LGT, Kosheen, Pendulum, Gogol Bordello, Exploited, Theatre of Tragedy, Tom Novy, Ákos stb.

Special feature: Exploited feat. Ganxsta Zolee és a Kartel

Legjobb: A Zakuszka színpad zenekarai és hangulata

Legrosszabb: az elmaradt Andy C. és az LGT dögunalmas műsora. A napijegyeseket nem engedték be a strand területére, annak allenére, hogy a Félsziget egyes rendezvényei ott zajlottak.

Legjobb koncert: Gogol Bordello

Értékelés: végre egy igazi fesztivál! Nem koncertsorozat, nem politika, csak buli, buli, és utána buli. Sztárok szempontjából elmaradt ugyan a B’estivaltól, de minden más tekintetben rávert a konkurenciára.
4,5

Félsziget: Gogol BordelloFélsziget: Gogol Bordello


Stufstock

Helyszín, időpont: Vama Veche, Marina Park, augusztus 16-19

Nézőszám: kb. 40 ezer

Line-up: Dandy Warhols, Toy Dolls, Phoenix, Klimt 1918, Defunkt

Special feature: Kumm feat. Zia McCabe (Dandy Warhols)

Legjobb: a hangulat és az ingyenes koncertek Sanyi kocsmájában

Legrosszabb: a fesztivál túlnőtte magát, már nem érvényesek az eredeti céljai

Legjobb koncert: Defunkt

Értékelés: A rendezvény legnagyobb előnye a helyszín: tengerpart, napsütés, laza arcok. A Stufstock elmozdult a holtpontról, s már ismert külföldi neveket is hoz, és ismét plusz, hogy mindig új: a 40 fellépőből 24 először lépett fel Vama Vechen. 4

Stufstock: Toy DollsStufstock: Toy Dolls


FânFest

Helyszín, időpont: Verespatak, augusztus 24-26

Nézőszám: kb. 10 ezer

Line-up: a hazai alternatívok

Legjobb: az egyetlen ingyenes román fesztivál (bár a sátorhelyért már fizetni kell)

Legrosszabb: a koncepció és az eredmény ugyanaz, mint a Stufstocknál. Értékelés: Idén kevesebben voltak kíváncsiak a fesztiválra, és ebben nagy része lehetett a nemzetközi nevek hiányában a töbi feszthez képest szegényesnek tűnő lineupnak. A FanFest nem bírta tartani a lépést. 2,5

FanFestFanFestNeked melyik fesztivál jött be?


SZOMSZÉDOK

Jó fesztiválokért már nálunk sem kell a szomszédba menni, néha mégis megéri.


Volt

A soproni fesztivál számára szokássá kezdett válni, hogy lenyúlja az előző év legnagyobb Szigetes nevét. A tavalyi Pet Shop Boys után idén a Prodigy és a Korn biztosította az osztrák és magyar vendégeket, hogy érdemes ott lenni. A méreteiben inkább a Félszigetre hasonlító fesztivál minden évben barátságos közeg a nagyiparból kiábrándultaknak.

Volt: The ProdigyVolt: The Prodigy


Exit

Újvidék büszkesége, idén olyan nevekkel, mint Robert Plant, Prodigy, LTJ Bukem, Basement Jaxx, Beastie Boys, Groove Armada, Lauryn Hill, Snoop Dogg és még sorolhatnánk, mert az Exit Közép-Kelet Európa legnagyobb fesztiválja a Sziget mellett, non-stop változatosság és őrület. Nagyon ideje lenne végre eljutni oda.

Exit: Basement JaxxExit: Basement Jaxx


Sziget

Sok újat nem lehet mondani, a szokásos világszínvonal: Killers, Manu Chao, The Good the Bad and the Queen, Pink, Chemical Brothers, Nine Inch Nails, Faithless: összesen 250 külföldi és 500 hazai előadó, Guinness-rekord tömegcsókolózásból és koncerthosszból. Az időjárás azonban nagyon betett ezúttal, a tavalyi pozitív mérleg után veszteséggel zárt a 15. Sziget.

Sziget: The KillersSziget: The KillersKét különdíj is jár, a legkitartóbb hazai és külföldi fesztiválzenekarnak: a Kummnak (CokeLive, Félsziget, Stufstock, FanFest) és a Prodigynek (CokeLive, Exit, Volt).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS