2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Mi nem a falra akarunk fotózni"

Erdély FM 2007. szeptember 18. 16:32, utolsó frissítés: 15:29

Jelenleg Erdélyben a fotónak nincs ára. Az újgazdag rétegek már divatból vásárolnak fotókat, ez azonban még nem általános tendencia. #b#Miből élnek akkor a hazai fényképészek?#/b#
Írott sajtóban, plakáton, termékek tájékoztatóján a képek vizuális erejét ma már szinte varázseszközként használják. De ki van a fényképek mögött?

Fényképészeket kérdeztünk arról, hogy meg tudnak-e élni Erdélyben a szakmájukból?

Fekete Zsolt fotográfus a probléma gyökerét a szakma átalakulásában látja.


F. Zs.: A fotográfia régebb egy szakma volt, kellett tudni laborálni. Vissza kellene hozni a fotográfia értékét, mert a köznapi ember túlságosan szövegben gondolkodik. Főleg Erdélyben, de Magyarországon sem.A digitális fényképezőgépek megjelenése a sajtófotósok helyzetét nehezíti, ugyanis csak nagyobb költségvetésű újságok engedhetik meg maguknak, hogy saját fotósuk legyen.

Aki sajtófotósként akar érvényesülni, nehézségekbe ütközik.

Boda Gergely sajtófotós szerencsésnek tartja magát.

B. G.: Nem létezik erdélyi sajtófotó. Erdélyi újságok nem igazán szánnak pénzt a képekre, jellemző, hogy az újságírók/riporterek a képeket is hozzák.A név a művészfotósok mentőöve is, amivel gyakran visszaélnek a felkérők.

Gozner Gertrud művészfotós:

Volt egy felkérésem, hogy illusztráljak egy kiadványt a fotóimmal, s tulajdonképpen sajtófotó árán adtam a képeket, nem művészfotó árán, de inkább a reklám miatt. Ez nonszensz, mert ha ők megkerestek engem, akkor már megvan a reklám.Melyik a szakmának az a területe, amit jól megfizetnek?

B.G.: Hát, a különböző divatlapok. Mondjuk ez a munka elég behatárolt, mert van 5-6 befutott fotós, és őket hívják minden munkára. Ahhoz, hogy a fotózásból éljek meg, a sajtófotózást kellett válasszam, ami teljesen más műfaj, mint a művészfotó.Természetesen az a kérdés, hogy hol és mennyiért lehet értékesíteni a képeket. A fotógráfusok meg tudják határozni az árakat?

G.G.: Nem, nem tudom meghatározni.
B.G.: Az újságoknál általában van egy fix ár.
G.G.: Romániában a művészfotóknak nincs ára. Igaz, kelnek el képek galériákon, múzeumokon keresztül, de egyelőre még nem ez a tendencia.A művészfotó készítőnek az egyetlen megoldás, ha kiállításokon vehet részt műveivel, de ez sem ideális...

B.G.: Kiállításokból megélni az egy szükséges rossz, mert mi igazából nem falra akarunk fényképezni.

F.Zs.: Kezd éredklődés mutatkozni a fotó, mint műtárgy iránt. Az újgazdag réteg divatból vásárolja, de van aki nem azért veszi meg, hogy a falra tegye, hanem ezzel befektet, majd sokkal drágábban eladja.Lassan elkezdünk divatból vásárolni fényképeket, ami a szakma fellendüléséhez vezethet. Igaz, a fénykép műtárggyá való átalakulása még várat magára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS