2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Söröspohárból is finom a halászlé

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. szeptember 17. 19:00, utolsó frissítés: 16:42

Nyárson sült pecsenyék, pattogó tűz, a füstben lézengő látogatók hada és a 39 csapat, amely be akarta bizonyítani, ők érdemlik meg a főnyereményt.

Láncfűrészek zaja hallatszott a gyalui várkastély százados sétányának aljáról. Majd a közeledőt hirtelen beburkolta a felszálló füst. Gróf kinézetű úr közeledett, cilinderben és fecskefarkú felöltőben.

Nem horrorsztori közepébe csöppentünk – a láncfűrésszel fát aprítottak, az előkelő úr a kolozsvári Puck bábszínház színésze, a füst pedig az üstök, a roston sülő húsok és nyársak alá rakott tűzből emelkedtek az éterbe, megkönnyeztetve vagy megkívántatva a látogatókat.Hétvégén a Kolozsvárhoz közeli településen, Gyalun szervezték meg az első nemzetközi főzőversenyt, amelyre 39 csapat jelentkezett be, hogy a szabad ég alatti főzőcskézés terén bemutassa rátermettségét, vagy a művészi érzékét, hideg ételek tálalásában.Alapanyagként mindenhol a hús és a húsból készült termékek szolgáltak, szegény vegetáriánus látogatók nem kis bánatára.

Látványban nem fukarkodott a rendezvény: egyik főzősátor előtt hatalmas, középkori kínzóketrechez hasonlítható alkalmatosságban forgatott egy töltött bárányt az Aux Anges kolozsvári kávézó csapata. Raoul Weiss tulajdonos elmagyarázta, attól különleges a technikájuk, hogy a tűz mellett és nem felett sül aranybarnára és ropogósra a bárány.

„Egy ekkora méretű töltött bárány hagyományosan grillezve nem sül át, a töltelék nem készül el, és a hús szénné ég. A húsból kicsöpögő szószszerű zsiradékkal folyamatosan locsoljuk a pecsenyét, és időnként forgatjuk is: utánozhatatlan ízek jönnek létre és fonódnak össze. Ezzel a módszerrel sok időt vesz igénybe a sütés, ebben az esetben legalább négy órát. Majd a lecsöpögött szószban, a parázs fölött krumplis, gombás köretet sütünk a hús mellé.

A szakácstársam, Arnaud du Fay francia nemes mintegy tíz generáció ismereteit örökölte, tudja, milyen módszert kell alkalmazni a hús lefejtésére és a sült felaprózására.” - magyaráz Raoul Weiss. Hozzáteszi, az 1789-es forradalomig ezzel a módszerrel készítették el a pecsenyéket Franciaországban, majd a barbecue térhódításával egyidejűleg kihalt a köztudatból.


A kanadai sztármeghívott, a Licence to Grill műsor vezetője, Robert Rainford zsűritag értékelte leginkább a megoldást, hiszen ő is a szabadtéri szakácskodásnak a híve. A többi zsűritaggal, Dumitru Burtea, a Turisztikai Szakácsok és Cukrászok Szövetségének elnökével, Tóth Csaba szakácsmesterrel, Vlad, a National TV műsorvezetőjével és Cristian Aroşculesei ínyenccel jártak standról standra, hogy eldönthessék, kinek a főztje, a standjának külalakja, vagy a tálalási módszere érdemli meg leginkább az ezer eurós fődíjat.

A korrektségre is vigyáztak a szervezők: kóstolás közben a zsűri tagjait meg sem lehetett közelíteni, öntudatos kidobófiú tessékelte hátrább a kíváncsiskodók hadát, akik már alig várták, hogy a zsűri tovahaladtával megkóstolhassák a finomságokat. Akik ismerősökkel rendelkeztek, azoknak jutott kanál is.

A legtöbb üstben gulyás készült, a grillen hal, vagy siskebab, néhol túrós mártással töltött gomba.Volt, aki a tábori aragázzal érkezett a helyszínre, megint mások komoly felszereléssel: Gábor Lali standjánál folyamatosan hangyabolyszerű volt a nyüzsgés: hol az újságírók nyaggatták, hol a látogatók kunyeráltak a fura főztjéből.Végül mindenki kap kóstolót és felvilágosítást: Masuno-Hraben készül, suno annyit tesz, mint álom, masuno az hús-álom, a hraben az kaja – magyaráz Lali – prózaibban csalános hús, cigány módra”, majd belekavar az aranyságásan bugyogó főztjébe.

A kicsik a bábjátékba, a nagyobban a halászlé kóstolásába, mások a sörös sátrak kínálatába, majd később a kolozsvári Seven, és a Szászcsávási Cigányzenekar ritmusaira bulizhattak. Aki pedig nem éhkoppon maradt, az még mindig jól lakhatott otthon.Fotók: Berszán Réka, Kertész Melinda

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS