2019. szeptember 21. szombatMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Söröspohárból is finom a halászlé

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. szeptember 17. 19:00, utolsó frissítés: 16:42

Nyárson sült pecsenyék, pattogó tűz, a füstben lézengő látogatók hada és a 39 csapat, amely be akarta bizonyítani, ők érdemlik meg a főnyereményt.

Láncfűrészek zaja hallatszott a gyalui várkastély százados sétányának aljáról. Majd a közeledőt hirtelen beburkolta a felszálló füst. Gróf kinézetű úr közeledett, cilinderben és fecskefarkú felöltőben.

Nem horrorsztori közepébe csöppentünk – a láncfűrésszel fát aprítottak, az előkelő úr a kolozsvári Puck bábszínház színésze, a füst pedig az üstök, a roston sülő húsok és nyársak alá rakott tűzből emelkedtek az éterbe, megkönnyeztetve vagy megkívántatva a látogatókat.

A hagyományos miccs 
<div class=

innen sem hiányozhatott" title="A hagyományos miccs
innen sem hiányozhatott" >A hagyományos miccs
innen sem hiányozhatott


Hétvégén a Kolozsvárhoz közeli településen, Gyalun szervezték meg az első nemzetközi főzőversenyt, amelyre 39 csapat jelentkezett be, hogy a szabad ég alatti főzőcskézés terén bemutassa rátermettségét, vagy a művészi érzékét, hideg ételek tálalásában.

Tálalás: tökéletesen beállított eredetiség Tálalás: tökéletesen beállított eredetiség


Alapanyagként mindenhol a hús és a húsból készült termékek szolgáltak, szegény vegetáriánus látogatók nem kis bánatára.

Az egyedüli, vegetáriánus fogást készítő stand: túróval töltött gomba volt a menüAz egyedüli, vegetáriánus fogást készítő stand: túróval töltött gomba volt a menü


A nyársat locsolni kell, így A nyársat locsolni kell, így "érnek össze" az ízek igazán


Látványban nem fukarkodott a rendezvény: egyik főzősátor előtt hatalmas, középkori kínzóketrechez hasonlítható alkalmatosságban forgatott egy töltött bárányt az Aux Anges kolozsvári kávézó csapata. Raoul Weiss tulajdonos elmagyarázta, attól különleges a technikájuk, hogy a tűz mellett és nem felett sül aranybarnára és ropogósra a bárány.

„Egy ekkora méretű töltött bárány hagyományosan grillezve nem sül át, a töltelék nem készül el, és a hús szénné ég. A húsból kicsöpögő szószszerű zsiradékkal folyamatosan locsoljuk a pecsenyét, és időnként forgatjuk is: utánozhatatlan ízek jönnek létre és fonódnak össze. Ezzel a módszerrel sok időt vesz igénybe a sütés, ebben az esetben legalább négy órát. Majd a lecsöpögött szószban, a parázs fölött krumplis, gombás köretet sütünk a hús mellé.

A szakácstársam, Arnaud du Fay francia nemes mintegy tíz generáció ismereteit örökölte, tudja, milyen módszert kell alkalmazni a hús lefejtésére és a sült felaprózására.” - magyaráz Raoul Weiss. Hozzáteszi, az 1789-es forradalomig ezzel a módszerrel készítették el a pecsenyéket Franciaországban, majd a barbecue térhódításával egyidejűleg kihalt a köztudatból.

Robert Rainford felfigyelt az Aux Anges kávéház csapata sajátos módszerére Robert Rainford felfigyelt az Aux Anges kávéház csapata sajátos módszerére

A kanadai sztármeghívott, a Licence to Grill műsor vezetője, Robert Rainford zsűritag értékelte leginkább a megoldást, hiszen ő is a szabadtéri szakácskodásnak a híve. A többi zsűritaggal, Dumitru Burtea, a Turisztikai Szakácsok és Cukrászok Szövetségének elnökével, Tóth Csaba szakácsmesterrel, Vlad, a National TV műsorvezetőjével és Cristian Aroşculesei ínyenccel jártak standról standra, hogy eldönthessék, kinek a főztje, a standjának külalakja, vagy a tálalási módszere érdemli meg leginkább az ezer eurós fődíjat.

Az ételek tálalását külön kategóriában díjazta a zsűriAz ételek tálalását külön kategóriában díjazta a zsűri


Robert Rainford 
<br />
szakértelemmel szaglássza a gulyástRobert Rainford
szakértelemmel szaglássza a gulyást


A korrektségre is vigyáztak a szervezők: kóstolás közben a zsűri tagjait meg sem lehetett közelíteni, öntudatos kidobófiú tessékelte hátrább a kíváncsiskodók hadát, akik már alig várták, hogy a zsűri tovahaladtával megkóstolhassák a finomságokat. Akik ismerősökkel rendelkeztek, azoknak jutott kanál is.

Lacto-bar: állva is lehet enniLacto-bar: állva is lehet enni


Söröspohárban halászlé: tányér hiányában az éhes ember feltalálta magátSöröspohárban halászlé: tányér hiányában az éhes ember feltalálta magát


Kanál sem volt: megteszi a bicskára szúrt üdítős dugó isKanál sem volt: megteszi a bicskára szúrt üdítős dugó is


A szemfülesek megkóstolhatták a pálcára szúrt fimonságokatA szemfülesek megkóstolhatták a pálcára szúrt fimonságokat


A legtöbb üstben gulyás készült, a grillen hal, vagy siskebab, néhol túrós mártással töltött gomba.

A stand kinézetét is díjazták. A tábori gázfőző idén nem volt nyerőA stand kinézetét is díjazták. A tábori gázfőző idén nem volt nyerő


Volt, aki a tábori aragázzal érkezett a helyszínre, megint mások komoly felszereléssel: Gábor Lali standjánál folyamatosan hangyabolyszerű volt a nyüzsgés: hol az újságírók nyaggatták, hol a látogatók kunyeráltak a fura főztjéből.

Gábor Lali főztje nagy népszerűségnek örvendettGábor Lali főztje nagy népszerűségnek örvendett


Végül mindenki kap kóstolót és felvilágosítást: Masuno-Hraben készül, suno annyit tesz, mint álom, masuno az hús-álom, a hraben az kaja – magyaráz Lali – prózaibban csalános hús, cigány módra”, majd belekavar az aranyságásan bugyogó főztjébe.

A kicsik az arcukra festett fura figurák mellett...A kicsik az arcukra festett fura figurák mellett...


...a Puck bábszínház előadásán is derülhettek...a Puck bábszínház előadásán is derülhettek


Pókember gyönyörködik magábanPókember gyönyörködik magában


Pantomim: a halál árnyékában Pantomim: a halál árnyékában


A kicsik a bábjátékba, a nagyobban a halászlé kóstolásába, mások a sörös sátrak kínálatába, majd később a kolozsvári Seven, és a Szászcsávási Cigányzenekar ritmusaira bulizhattak. Aki pedig nem éhkoppon maradt, az még mindig jól lakhatott otthon.Fotók: Berszán Réka, Kertész Melinda

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS