2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rádióreklámok: nyolcvanmillió eurós üzlet

B.P.E. 2007. szeptember 13. 17:35, utolsó frissítés: 16:50

A több mint hatszáz licenc ellenére #b#öt szereplő osztozik#/b# a rádiós reklámbevételek 84%-án, miközben a leghallgatottabb adó, a közszolgálati RRA veszteséges, és nincs pénze a cég promózására.
A tévéadók helyzetével ellentétben, ahol a reklámbevételeken sok szereplő osztozik, a rádióknál öt vállalaté a bevételek 84%-a – írja a Wall-Street az AlfaCont üzleti tanácsadó cég adataira hivatkozva. A rádiós hirdetési piac tavaly 81 millió eurónyi volt, ami


48%-os növekedést

jelent 2005-höz képest – derül ki a Media Fact Bookból. A rádióknak azonban csak 6% jut az összes reklámra szánt pénzből – a reklámpiacot a televíziók uralják.Az AlfaCont szerint a rádiók össz-reklámbevételének (bruttó értékben, kedvezmények nélkül számolva) 30%-át a svéd SBS Broadcasting tulajdonában lévő KissFM kaparintja meg. A rádióreklámokra fordított összegek második legnagyobb haszonélvezője az Europa FM (22%), a harmadik pedig a Radio 21 (19%) – mindkét adó a francia Lagardere médiacsoport tagja.


Őket a Pro FM (11%) és a Radio Guerilla (2%) követi – előbbi a Media Pro (Central European Media Enterprises, CME), utóbbi a Sorin Ovidu Vîntu-féle Realitatea Caţavencu sajtótröszt tulajdona. A fővárosban kicsit átrendeződik a lista, itt ugyanis a Radio 21 a piacvezető.

A reklámbevételek híven tükrözik a hallgatottságot is, egy kivétellel. A kivétel pedig pontosan


a leghallgatottabb román adó,

a Radio România Actualităţi: a közszolgálati rádió csak 820 ezer eurónyi reklámbevételt könyvelt el tavaly, ami összbevételeinek csupán 2,45%-át teszi ki. Az elsősorban az állampolgároktól a villanyszámlával együtt beszedett rádióilletékből működő közszolgálati rádióval szemben a kereskedelmi adók bevételeinek megközelítőleg 90%-a származik a reklámokból.

Az országos szinten 18,7%-os, városi környezetben 16,5%-os piaci részesedéssel bíró RRA után az Europa FM, a KissFM, a Radio 21 és a ProFM a leghallgatottabb romániai rádió.


Mi vonzza a hirdetőket?

"Mint minden médiaterméknél, itt is az a legfontosabb, hány emberhez jutsz el: minél többen hallgatnak, annál jobban nőnek a reklámbevételeid" – fejtette ki a Wall-Streetnek Laura Chivu, az Europa FM és a Radio 21 PR- és promóciós menedzsere, aki szerint a hallgatóság kialakítása műsorszerkezet, adások és sztárok kérdése.

A Radio Pro PR-koordinátora, Iulia Todea Mureşan szerint elsősorban az alacsony árak vonzzák a reklámidő-vásárlókat, ezután a lefedettség (kikhez jut el a reklám) és a gyors átfutási idő (milyen gyorsan kerülhet műsorba az adott reklám) foglalkoztatja őket. A reklámozókat ugyanakkor a rádió imidzse is érdekli – állítja a PR-szakember.


Mennyibe kerül?

Rádiónként nagyon változó a reklámok ára: a Radio 21 tíz másodpercért csúcsidőben 805 lejt kér Bukarestben és 840 lejt a hálózatában való bejátszásért. Az Europa FM a reggeli csúcsórákban (7 és 9 óra között) 950 lejt kér 10 másodpercért, a legnagyobb reklámbevételeket elérő KissFM a fővárosi reklámért 790, a vidékiért 526 lejt zsebel be. A Pro FM-nél ugyanezért 562 lejt kell fizetni, míg az RRA 428 lejért árulja ezt az adásidőt.


A sold-out jelenség

tavaly kezdett általánossá válni, a legnépszerűbb adókon gyakori, hogy az összes reklámidőt eladják, így képtelenek eleget tenni az újabb igényeknek. Ez ünnepek idején (március eleje, húsvét, karácsony), csúcsidőben (7 és 12 óra között) és a 17-21 óra közötti napszak esetében fordul elő leggyakrabban.


Kik a legnagyobb reklámvásárlók?

Érdekes, hogy a rádiós reklámlehetőségekkel az írott sajtóban nyomuló Ringier médiacsoport (Libertatea, Capital, ProSport, Evenimentul Zilei, Bravo) él leginkább, amely közel 3 millió eurót költött tavaly hangos reklámra. Őket szorosan követi a Renault, illetve 2,5 millió euróval az Intact médiacsoport. A negyedik és ötödik helyen a két nagy mobilszolgáltató, az Orange és a Vodafone osztozik.


Az utolsó nagy robbanás

a hazai rádiós piacon 2004-ben volt – ekkor jelent meg a Kiss FM, a Radio Guerilla és az Info Pro, ezután a pozíciók megszilárdítása, a hallgatókért folyó harc és a hálózatok bővítése jellemezte a piacot.

Gáspárik Attila, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagja elmondta a Transindexnek: a CNA eddig megközelítőleg 650 licencet, azaz sugárzási engedélyt bocsátott ki, 2006-hoz képest nem nőtt jelentősen a szám (a Wall-Street úgy tudja, a CNA tavaly októberig 623 rádiólicencet ítélt oda, ezek közül három biztosít országos lefedettséget).

Ezek mind műsort sugárzó adók, kivéve a legújabban engedélyt beszerzőket, ugyanis a licenc megszerzését követő másfél éven belül a pályázó köteles beindítani az adást – tájékoztatott Gáspárik.


Bár a CNA-nak nincs nyilvántartása arról, milyen nyelven sugároznak az adók, a médiaszakember körülbelül nyolcvan olyan rádióról tud, amely magyarul is sugároz (olyan eseteket is említett, amikor megszűnik, majd újraindul a magyar adás, például egy nagybányai és egy hunyadi rádióban), ebből megközelítőleg ötven csak magyarul.


A legtöbb frekvenciával,

több mint ötvennel, a Kiss FM rendelkezik, de olyan nevek is feltűnnek, mint a Trinitas ortodox rádióhálózat 26 licensszel, vagy a Micul Samaritean, amely 29 alkalmazottjával 27 licensz birtokosa – írja Hotnews-os blogjában Iulian Comănescu.

A szakemberek úgy vélik, a következő szakasz a felvásárlásoké, bekebelezéseké lesz. A Lagardere, amely nemrég vásárolta fel a Radio Deea hálózatot, az új sugárzási engedélyeket a Radio 21 lefedettségének kibővítésére és egy új hálózat létrehozására fogja használni. A Mix FM-et négy hónapja vásárolta meg az SBS Broadcasting, amely így a legtöbb frekvenciát birtokló tröszt lett a hazai piacon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS