2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Milyen bombáról nem számolt be Orban a Közlekedésnél?

Silviu Apostol 2007. szeptember 13. 15:39, utolsó frissítés: 15:21

#b#[caţavencu]#/b#A Transilvania Autópálya ára helyesen: 7,2 miliárd euró. Arra a kérdésre, “Năstase nekünk mit ad?”, mára megvan a válasz is: “A szétloccsant tojásodat.”


Vagy ha némileg több pontosságot szeretnének, nem éppen a mi, hanem a költségvetés tojásáról van szó. Amilyen szétrúgott seggű amúgy is, az államnak nem 2,2 milliárd eurót kell kiköhögnie a Transilvania Autópályáért, hanem 7,2 milliárdot, azaz háromegész valamennyiszer többet, mint amennyiről Năstase azt hazudta, a Bechteltől való amerikaiaknak kell fizetnünk.


Orban magára csinált,

amikor 2007 júniusában meglátta a végső árat, a Romániai Autópályák és Országutak Nemzeti Társasága (CNADNR) pedig memorandumot szerkesztett, amelyben előterjeszti a Transilvania Autópálya (Brassó-Kolozsvár-Bors) költségeit. Egy szó mint száz, az autópálya egy drágaság. A szó legszorosabb értelmében. Az autópálya építésének aktualizált értéke annyi, mint (itt tessék kimereszteni a szemét!) 7,2 milliárd euró (hét milliárd-kétszázmillió euró)!!! A CNADNR szakértői megállapították, hogy a szerződés lejártáig az építési költség több, mint háromszorosára növekedik: ötmilliárd lejjel több lesz.

2003-ban, amikor a CNADNR aláírta a szerződést a Bechtellel, a munkálatok 2,241 milliárdba kerültek. A jelentés Mihai Grecutól, a CNADNR vezérigazgatójától indult és Orban Laji közlekedési miniszter íróasztalán landolt, ahonnan Tăriceanuhoz kellett volna mennie. Mikor meglátta a rettenetes iratot, a miniszter úr köpött két hegyeset, azzal visszaküldte a trójai falovat Grecunak. A forró puliszkát behajították a CNADNR egyik fiókjába, további rendelkezésig ott rotyoghat.


Năstase ránkcsinált, amikor a kezdeti árat megállapította

Említettem már, hogy a szerződés kezdeti ára 2,241 milliárd euró volt. Az összeg a munkálatok összesített értékét képviseli és a 2003-ban összeállított megvalósíthatósági tanulmány eredménye. Ebben az építkezési munkálatok végső értékére és a jövőbeni autópálya útvonalára vonatkozó becslések szerepeltek.

Ezidáig a becslések azt bizonyították, realitásuk esélyei akkorák, mint az OTV szegényeinek arra, hogy nyerjenek a lottón. 2004 után elkészült a jövőbeni autópálya két szakaszára vonatkozó Részletes technikai és elkészítési tervezet is (azokra, amelyeken most dolgoznak: 2B – Aranyosgyéres-Nyugat-Kolozsvár és 3C – Berettyószéplak-Bors). Az autópálya negyedére vonatkozó tervezet pontos adatokat tartalmaz, így hát pontos számításokat lehetett végezni a munkálatok végső árára vonatkozóan.


Így jelent meg a 3,527 milliárd eurós összeg az egész autópályát illetően. Ehhez jönnek még a szerződés 12.1 D paragrafusában megállapított kvóták és az ÁFA, s íme, máris 7,2 milliárd eurónál tartunk!


1 kilométer autópálya = 17 millió euró!

Ne csípjenek a combjukba, ne dörgöljék a szemüket. Ez az igazság. Ennyi pénz repül ki a zsebükből egy jobb világ felé. Lássuk szakaszonként, hogyan változtak a kezdeti pénzesszekerek száguldó tehergépkocsikká.

A játékosok mezén levő szám szerint előbb a 3C szakaszt vizsgáljuk meg (Berettyószéplak-Bors, 64 km), az egyiket a kettő közül, amelyen a Bechtel dolgozik. A memorandum szerint esetében kilométerenként 6,15 millió eurós növekedéssel kell számolni (3,35 millióról 9,5 millióra). Következik a 3B szakasz (Mihályfalva-Berettyószéplak, 76 km), amely kilométerenként mindössze 6,09 millió eurós növekedést mutat, tehát 463 milliót összesen (6,18 millió euróról 12,27 millió euróra kilométerenként).

Igaz, ami igaz, a második szakasz, amelyen a Bechtel dolgozik, a 2B (Aranyosgyéres–Nyugat-Kolozsvár, 54 km), rosszabbul áll. A kilométerenkénti ár csupádan 4,39 millió euróval növekszik (6,35 millióról 10,74 millióra).
Mi van, fiúk, kezdünk mi is jobban mozogni? Bízunk bennetek, vagy mi a túró: átlagban csak 17 millió euró autópálya-kilométerenként? Tudjuk, hogy többre vagytok ti képesek.


Hogy jutottunk ide? Egyszerű: záradék és százalék


Ezek a hülye nemzetre valló növekedések a szerződés olyan kitételeinek köszönhetőek, amelyeket a CNADNR nem ellenőrizhet. Először is, a szerződésnek nincs rögzített értéke, csak „célértéke”, úgyhogy az árak korlátlanul nőhetnek. A 12.1 D záradék például kimondja a szerződésbeni árak időszerűsítését. A munkálatok ára egyedül eme pont betartásával 132,26%-kal növekszik az eredetihez képest. Újabb 644 millió euróba kerülnek a kisajátítások, a technikai tervezetek, a konzultációk és kedvenceink, az „előre nem látható különféle költségek” (ez áll a szerződésben.)

A szerződés szerint az állam kötelezi magát, hogy kifizet 176 millió eurót – ennyibe kerülnek „A vállalkozó munkaeszközei és felszerelései”. Ha a CNADNR késik a részletekkel, egy 45 millió euróig terjedő büntetés boldog nyertesévé válhat. Ugyanakkor 70 millió eurót fizetünk a bechteleseknek az „Anyagmozgatásért” (irodaberendezés, táborhely stb.) és 144 millió euróba kerülnek „A tőkétől független költségek.” Egyelőre nyugodtan ülhetünk, asszonyainkat nem vették el. Még.


Elfeledném a szerződést, vele együtt a törlesztést

Ha úgy vélik, rosszabb már nem is lehet, igazuk van. Sőt, bár nem várták ezt az államtól, még jobban is lehetne. A román állam, amit ez a szerződés, akárhonnan is nézzük a szerződő feleket, seggberúgott, még mindig tehetne valamit az autópálya költségeinek csökkentése érdekében. A radikális megoldás az lenne, ha a CNADNR egyoldalúan felbontaná a szerződést (ez a javaslat szerepel egyébként a hivatkozott memorandumban). A megvalósíthatósági tanulmány értelmében az autópályának 8 szakasza van és összesen 415 km hosszú.

A Bechtel jelenleg két szakaszon dolgozik: a 2B-n (Aranyosgyéres - Nyugat-Kolozsvár) és a 3C-n (Berettyószéplak-Bors). Az útszakértők szerkesztette memorandum azt javasolja, az állam bontsa fel a szerződést a két szakasz 2008-as véglegesítése után. Ezt követően a CNADNR pályázatot írhat ki a többi szakasz megépítésére vonatkozóan. Meg lehetne próbálni az egyes záradékok újratárgyalását a költségek csökkentése érdekében. Például a részletekkel való késlekedés miatti büntetésről szólót (ez 45 millió euró) vagy a már megkezdett szakaszokon a nem használt munkaeszközök használati díját (ez 3 millió euró havonta minden alszakasz esetében).


Ha nem dobjuk ki a Bechtelt, 2,5 milliárd eurót dobunk ki


A Bechtellel kötött szerződés felbontása és más partnerek keresése átlagban 6,04 millió euró megtakarítást jelentene kilométerenként, a költség kilométerenként 17,34 millió euróról 11,3 millió euróra csökkenne. Összesen 2,506 milliárd euróval „esne” az összköltség. A falu hülyéje, az állam köteles hat hónappal a szerződés felbontása előtt értesíteni a Bechtelt. Ürügyként fel lehet hozni a támogatás felfüggesztését. Ha a szerződést felbontják, az egyik záradék szerint az államnak két évig meg kell szakítania az autópálya építését.

Őrülten abszurd feltétel ez, hiszen az állam kártérítést fizet az építőnek (az elhasznált eszközökért, minden addig véglegesített munkáért; ehhez jön még azoknak a vállalkozóknak a bére, akikkel a fővállalkozó dolgoztatott, a munkások visszatelepítése, az autópálya alapjának feltúrása) a szerződés egyoldalú felbontása esetén. A munkát azonban még így is befejezhetnénk 2013-ban, abban az évben, amikorra a Bechtel is vállalta a véglegesítést.


Drága, hölgyem, a legdrágább!

A CNADNR összeállította memorandum költségelemzése kimutatja, hogy a Transilvania Autópálya a legdrágább Romániában. És egyelőre még egy kiló aszfaltot sem öntöttek az autópálya alapjára. Ahogy a közönség is súgja, ideje lenne más mioritikus autópályák árát is szemügyre venni. A Nap Autópályán egy kilométer átlagban 3,5 millió euróba kerül. Tehát egy kilométer Bechtelből öt kilométer Nap jönne ki. De még így is lehetne rosszabb.

Ha Isten őrizz, felbontják a szerződést és csökkennek a költségek, már csak három kilométerecske épülhetne meg, de hát ez is jó. Jöhet a Bukarest-Brassó autópálya Brassó-Ploieşti szakasza. Egy kilométer átlagköltsége 6,30 millió euró, ami 11,04 millió eurónyi különbséget jelent a Bechtelhez képest és 5 millió eurónyi különbséget ahhoz képest, amennyiért bárki más elvállal egy kilométernyi szakaszt a Transilvania Autópályából.

fordította: Demény Péter

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS