2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indonézia: három cunamiriadó 24 óra alatt

hírösszefoglaló 2007. szeptember 13. 10:34, utolsó frissítés: 10:15

A 2007-ben eddig mért #b#legerősebb mértékű, 8,4-es földrengés#/b# után 7,9-es utórengés rázta meg Szumátra szigetét. Padang városát már elérte egy kisebb árhullám; a cunami Ausztráliát is fenyegeti.

Cunamiriadót rendelt el Ausztrália is csütörtökön az Indiai-óceáni területein azt követően, hogy az előző napi nagy erejű földmozgás után a Richter-skála szerinti


7,9-es erősségű utórengés rázta meg Nyugat-Indonéziát.


Az ausztrál szökőár-előrejelző központ közlése szerint az Ausztráliától északnyugatra fekvő Karácsony-sziget és Kókusz-szigetek vannak veszélyben.

A meteorológiai intézet a honlapján közzétett felhívásban figyelmeztette a veszélyeztetett térségek lakosait, hogy ne menjenek be a tengerbe, és kerüljék el a partot.

>> Szumátrai földrengés képekben [bbc] >>
>>[15:09; 12.9.2007] Szökőárriadó Indonéziában>>Szerdán 8,4-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Szumátra sziget déli részén.


Idén eddig ez a legmagasabb érték, amit regisztráltak.

A földmozgás következtében legkevesebb tíz ember életét vesztette, mintegy százan megsérültek. Indonéziában már három cunamiriadót rendeltek el az utóbbi egy napban. 18 óra alatt összesen 19, a Richter-skála szerint 4,9-8,4 közötti erősségű rengést regisztráltak az indiai-óceáni térségben.

Az első, 8,4-es földmozgás következtében legkevesebb tíz ember életét vesztette, százan megsérültek. A rengés erejét először 7,9-esre, majd 8,2-esre becsülték, az amerikai földtani kutatóintézet később közölte: a rengés elérte a 8,4-es erősséget. Miután az epicentruma a tengeren volt, több mint száz kilométerre az indonéz partoktól – hipocentruma 30 kilométer mélyen föld alatt –, az egész Indiai-óceán térségére, Indonézián kívül Indiára, Srí Lankára, Thaiföldre és a Maldív-szigetekre kiterjedő szökőárriadót rendeltek el, de ezt két óra múltán lefújták.

Külön riadót rendeltek el az Indiához tartozó, Szumátrától 240 kilométerre északnyugatra, az Indiai-óceánon fekvő Andamán- és Nikobár-szigeteken, valamint Srí Lankán, és a malajziai hatóságok is figyelmeztetést adtak ki az ország északnyugati partvidékén fürdőzők számára.


Az utórengés epicentruma 30 kilométer mélyen

volt a földkéregben, a Szumátra szigeti Bengkulu tartománytól 130 kilométerre délnyugatra, Jakartától pedig bő 600 kilométerre északnyugatra.

Tévéjelentések szerint több ház összeomlott az indonéziai Padangban, Nyugat-Szumátra tartomány székhelyén. A part menti övezetben áramkimaradások voltak. A Metro TV jelentése szerint Padangban több épületben tűz ütött ki, a városban tartózkodók fejvesztve igyekeztek a tengerszintnél minél magasabban fekvő helyekre. A várost – miként a malajziai partokat is – később elérte egy kisebb árhullám. Többen ottrekedtek az összedőlt épületek romjai alatt. A rengések legkevesebb hat áldozattal jártak.

2004. december 26-án rendkívül erős tengerrengés volt ugyanebben a térségben; az ezt követő szökőár összesen több mint 230 ezer halálos áldozatot szedett. Indonéziában gyakoriak a földrengések, mert a délkelet-ázsiai szigetország a Föld vulkáni és szeizmológiai szempontból egyik legaktívabb térségében, az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűben helyezkedik el.

Forrás: MTI/AP/Reuters, MTI/Reuters/AP/AFP, MTI/AFP

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS