2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki a góré a globális felmelegedés-piacon?

B. D. T. B. D. T. 2007. szeptember 06. 16:04, utolsó frissítés: 14:44

A reklámbizniszben is #b#egyre trendibb zöldnek lenni#/b#. Al Gore évi 100 millió dollárt költene felvilágosító-mozgósító médiakampányra, a kivitelezők a legnagyobb reklámügynökségek közül kerülnek ki.

Al Gore volt amerikai alelnök többéves, több százmillió dolláros felvilágosító multimédia kampányt indít a globális felmelegedés témájában. Az egész világra kiterjedő felvilágosító-mozgósító kampány lefolytatására négy vezető reklámügynökség – a Crispin Porter and Bogusky, a Bartle Bogle Hegarty, a Martin Agency és a Y and R – pályázik. A költségek várhatóan évente meghaladják majd a 100 millió dollárt.

Ne ülj autóba, inkább repülj! Az Alliance for Climate Protection weboldala címlapján díszelgő flash-animációban egy utcasarknyi városrészt láthatunk, ahol a környezetszennyező közlekedésre is találhatunk alternatívákat. A bicikli lejárt lemez, kedvencünk a pirosruhás SupergirlNe ülj autóba, inkább repülj! Az Alliance for Climate Protection weboldala címlapján díszelgő flash-animációban egy utcasarknyi városrészt láthatunk, ahol a környezetszennyező közlekedésre is találhatunk alternatívákat. A bicikli lejárt lemez, kedvencünk a pirosruhás Supergirl


Elemzők szerint az a tény, hogy a vezető reklámcégek felvállalják a sok nagyvállalat működését nyilvánvalóan támadó környezetvédelmi hadjáratot, arra utal: a zöld gondolkodás egyre inkább teret nyer az üzleti világban – számol be az augusztus 27-én bejelentett kampány visszhangjairól az MTI. Egy anti-globfelm kampányeddig tabunak számított a reklámpiacon.

Ám az üzleti élet nagymoguljai és vezető gyártói is rájöttek arra, hogy egy környezetbarát termék kifejlesztése – amilyen a Prius volt a Toyotának – igenis megemeli a brand reputációját. A Live Earth-koncertet is olyan multik támogatják, mint pl. a Microsoft, és a nagy reklámügynökségek, annak ellenére, hogy sok esetben olajérdekeltségű vállalatoktól függnek, nem intézhetik el egy kézlegyintéssel ezt az össztársadalmi támogatottságú, népszerű témát – kommentál az Advertising Age szaklap.

A multimédia kampány kivitelezője még nem ismert, szeptember folyamán dől el, melyik ügynökség kapja meg a feladatot. Bár a reklámpiactól távol áll a jótékonykodás, a híresztelések szerint az Alliance for Climate Protection – a volt amerikai alelnök tavaly létrehozott szervezete, amelynek keretén belül a projekt fut – leendő partnere


“jóval a piaci áron alul” hozza össze a kampányt a megbízónak.

A környezetvédő tevékenysége miatt idén Nobel-békedíjra jelölt Gore-t az amerikai közvélemény tekintélyes része szívesen látná az Egyesült Államok elnöki székében. A találgatások ellenére a volt alelnök eddig cáfolta, hogy indulni akarna a 2008-as elnökválasztáson. A volt amerikai alelnök az An Inconvenient Truth című filmjét milliók látták, de ő a szervezője a minden idők legnagyobb zenei eseményének számító Live Earth-koncertsorozatnak is. A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető, hét kontinenesen tartott koncerteket kétmilliárd ember látta.

Sokat fogyasztó háztartás - kívülrőlSokat fogyasztó háztartás - kívülről
Körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, romániai magyar környezetvédők hogyan értelmezik Al Gore akcióját.

1. Alakulóban van az olajlobbi ellen egy új front, a “negyedik hatalom” eszközeit kihasználva, és örülni kell neki?

2. Al Gore, eddigi sikerein felbuzdulva, tovább folytatja az alarmista retorikát, és voltaképpen politikai tőkét kovácsolgat?

3. Is-is, vagy valami egészen más.


Hajdu Zoltán környezetvédelmi tanácsadó, a marosvásárhelyi Focus Öko Központ vezetője:


Al Gore nem csinál mást, mint hogy a modern média eszközeivel propagálja azokat a tényeket és prognózisokat, amelyeket a tudósok és szakértők évek óta próbálnak ismertetni, vagyis azt, hogy a jelenlegi fejlődési trendek nem fenntarthatóak, nagy gondok vannak a környezetvédelem terén és súlyos következményekkel számolhatunk a nem is olyan távoli jövőben.

Hogy néz ki ugyanez belülről?Hogy néz ki ugyanez belülről?
Ezek a tények ismertek, hiszen ezért rendezték például már 1992-ben a riói konferenciát, de a jelenlegi gazdasági és politikai berendezkedés úgy tűnik, alkalmatlan a radikális lépések megtételére.

Nagyon fontos, hogy az Egyesült Államok egyik vezető politikusa felismerte, változtatásokra van szükség és elég sajnálatos, hogy sokan nem azoknak a tényeknek a megcáfolásával vagy figyelembevételével foglalkoznak, amelyeket Al Gore bemutat, hanem azokat az okokat firtatják, amelyek Gore-t a kampány elindítására késztették. Veleményem szerint inkább a bemutatott tényekkel kellene foglalkozni, és nem azokkal az okokkal, amelyek Gore-t a kampány elindítására késztették.


Csonta László, a Zöld SzékelyFöld Egyesület elnöke:

Nehezen lehetne egyértelmű választ mondani, szerintem az igazság valahol középen van. Al Gore tevékenysége által nagy reklámot kapott a környezetvédelem, látszólag igyekszik felvenni a harcot a klímaváltozással, azonban nehéz magát ezt a tevékenységeket innen a távolból megítélni. Az tény, hogy sok emberben elindít egy bizonyos mértékű érdeklődést a téma iránt, ennek eredményei azonban csak hosszútávon válhatnak kézzelfoghatóvá.

Ami idetartozik: a Kellemetlen igazság című film egyik kedvencem, többször is megnéztem. A közönség számára „fogyaszthatóan”, élvezhető stílusban van összeállítva a film. Van némi öndicséret –, –mi amerikaiak mindent megvalósíthatunk” -fílingje, de a humoros megjegyzések, képbevágások nagyon jó filmé varázsolják.

Ami a Live Earth koncertsorozatot illeti: elméletileg kétmilliárd ember látta, viszont nehéz megbecsülni, mennyinek maradt meg az esemény „üzenete”, nagyrészének biztos csak egy jó koncert emléke marad. Nehéz az ilyen kezdeményezések hatásfokát lemérni: a bevételt ugyan felajánlják civil szervezeteknek, de hogy kik, hogyan és milyen hatékonysággal költik el, arról nem nagyon létezik információ.

A mostani kezdeményezés magát a környezetvédelmet pozitívan érinti (ha nem is lehet a hatásfokát egyértelműen meghatározni), és örvendenünk kell neki. Az tény, hogy „klímaváltozás” zászlaja alatt Al Gore népszerűsége egyre nő és nincs kizárva, hogy ezt az ismertséget az elkövetkezőkben kamatoztatni fogja a politikában.

Szerintem számunkra – zöldeknek – nem lehet teljesen mellékes, hogy miként hat ki mindez Al Gore politikai pályájára, mert ha távlatokban gondolkodunk, egy esetleges Gore-elnökség esetén elméletileg a környezetvédelem jelentősége világszerte felértékelődne.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS