2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zöld út a véradó homoszexuálisoknak

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. szeptember 05. 18:43, utolsó frissítés: 18:24

Hamarosan nem utasíthatják ki a vérközpontokból a vért adni kívánó melegeket. A #i#Diszkriminációellenes Tanács#/i# hátrányos megkülönböztetésnek ítélte meg a szaktárca erre vonatkozó rendeletét.
A Diszkriminációellenes Tanács mai tárgyalásán úgy döntött, hátrányos megkülönböztetés az Egészségügyi Minisztérium részéről az a határozat, miszerint a homoszexuális személyek nem adhatnak vért.„Ha a vért vételkor és felhasználásakor is megvizsgálják, nincs ok arra, hogy a homoszexuális személyeket kizárják a vérközpontokból” – jelentette ki Corina Comşa, a Diszkrimináció- ellenes Tanács igazgatóhelyettese.Az idén július 7-én napvilágot

látott minisztériumi rendeletben az egészségügyi szaktárca összeállított egy kritériumrendszert, amelynek meg kell felelnie annak a személynek, aki vért szeretne adni. A Diszkriminációellenes Tanács tanácsosai kivizsgálást indítottak az ügyben, nem sokkal később az Accept melegek jogait védő civil szervezet is petíciót nyújtott be, amelyben kifogásolta a minisztérium szabta véradási feltételeket. A Diszkriminációellenes Tanács a véradáskor kitöltendő kérdőív kérdéseit öt pontban véleményezte,


a homoszexualitásra vonatkozó kérdéseket

pedig diszkriminatívnek minősítette. A kérdőíven külön szerepel a férfiaknak feltett kérdés – „létesített-e már más férfival szexuális kapcsolatot?” –, illetve a nőkhöz intézett kérdést azt firtatja, hogy a partnernek volt-e már más férfival szexuális viszonya.

A kérdőív e két kérdését a homoszexuálisokra nézve a tanács véleményezésében megalázónak, méltóságsértőnek és lealacsonyítónak találta, annál is inkább, mivel a kérdésre pozitív választ adó személyeket végleg eltiltják a véradástól.A bizottság nem ítélte diszkriminatívnak azoknak a személyeknek a véradástól való eltiltását, akik szexuális szolgáltatás fejében pénzt vagy kábítószert fogadtak el. A tanács tagjai indoklásukban kifejtették, a fertőzés veszélyének leginkább ezek a személyek teszik ki magukat. Az analfabéták eltiltását csak ideiglenesen látja jónak a tanács. Mint megfogalmazták, a véradónak el kell olvasnia, ki kell töltenie és alá kell írnia a kérdőívet.

A minisztériumi rendeletet kivizsgáló bizottság azt sem kifogásolta, hogy a fegyencek büntetésük letöltése közben és ennek lejártával egy egész évig nem adhatnak vért.

Az egyetlen kategória, amelynek a véradásból való kizárását a Diszkriminációellenes Tanács nem találta hátrányos megkülönböztetésnek azokból a személyekből áll, akik


1977 után Afrika területén vért kaptak,

vagy akik Kamerunban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Nigerben, Csádban, Kongóban, Gabonban, Nigériában, vagy Guineában születtek. Az indoklás szerint ezek a személyek nagyobb arányban lehetnek HIV és AIDS-fertőzöttek.

A Diszkriminációellenes Tanács ajánlása következtében az Egészségügyi Minisztérium várhatóan újragondolja a kérdőív kérdéseit – mondta el a Transindexnek Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS