2019. március 25. hétfőIrén, Írisz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Itt az új keresztnév-készlet!

Gyöngyi Annamária Gyöngyi Annamária 2002. február 01. 18:38, utolsó frissítés: 18:38

Romániában nincs hivatalos utónévkönyv, így aztán az újszülött gyakorlatilag bármilyen nevet kaphat. A legutóbbi közéleti eseményeknek köszönhetően Moldvában megszülettek a kis Armagedonok.
"Depressziós gyermek szülei"
Nem mindegy, hogy milyen nevet választunk gyermekeinknek. Pszichológusok véleménye szerint nagyon fontos lehet a jól megválasztott keresztnév, mert az önbizalmat adhat viselőjének a későbbiekben. Ugyanakkor a rossz választás sok fejfájást, és kellemtelen élményeket hozhat még a gyermeknek.

Romániában már biztosan mindenki hozzászokott a tényhez, hogy különösen a roma kisebbség tagjai gyakran meglehetősen innovatív módon kezelik a névválasztást. Náluk a nagyon egyedi keresztnevek a divatosak. De az is elmondható, hogy például a megunhatatlan amerikai és dél-amerikai sorozatok szereplőinek nevei állandó inspirációs forrást jelentenek a lakosság egyéb rétegei számára is. A román jogszabályok megengedik, hogy gyermekei névválasztásában mindenki a saját fantáziájára és ízlésére hagyatkozzon.

A szappanoperák mellett a kedvelt nevek toplistáján mindig feltűnik egy-egy híresség vagy filmhős neve is. 2001 végén egy Binladen nevű kisfiút is anyakönyveztek már Romániában, de sokan viselik büszkén pl. a Zorró nevet. Mostanáig azt hittem, hogy a legfurcsább keresztnév díját Televízió nevű, Szatmár megyei roma kisfiú vinné el, de a babérkoszorúra újabban már mások is jó eséllyel pályázhatnának.


Gyere ide fiam, Sov!

A jászvásári lakosság-nyilvántartó hivatalának adatai szerint idén januárban több mint 600 gyermek született, ami rekordértéknek számít. A szülőket láthatóan nagyon megihlették az év eleji gazdasági és politikai botrányok. A keresztlevélre került legfurcsább nevek között szerepel például Gabriela Fenei Vrinceanu vagy Coca Armagedon, de létezik már Sov Stanescu kisfiú is. A telenovella szereplők nevei úgy tűnik, kezdenek kicsit háttérbe szorulni, átadva helyüket a sokkal merészebb ötleteknek: már Kiwi Legendarul, Ionut Celliber és Cindycrowford Gerstenmeyer nevű csecsemőket is anyakönyveztek. Az ezidáig nagyon kedvelt Milagros és Betty sokat veszített népszerűségéből.

Szokatlanabb keresztnevek azonban máshol sem ritkák, ahol a helyi szabályozások ezt lehetővé teszik. A volt Szovjetunióban például a húszas évek végén bevett fiúnév volt a Traktor, de voltak Vilor-nak keresztelt kisfiúk is, akiknek nevét a Vlagyimir Iljics Lenin Oktyábrszkaja Revoljucija kezdőbetűiből alakították ki. Lányok esetében hódított a Ninel (a Lenin fordítottja), vagy az Oktyabrina, amit a naptárreform után, amikor az október 25-ből november 7-ke lett, rögtön leváltott a Nojabrina.


Magyarország szigorúan kezeli a kérdést

Magyarországon ehhez hasonló szabadosságokról azonban szó sem lehet. A jelenleg is érvényben levő jogszabály értelmében az anyakönyvbe csak a Magyar Utónévkönyvben szereplő neveket szabad bejegyezni. Kivételt képeznek ez alól a Magyarországon élő más nemzetiségek valamint a nem magyar állampolgárok gyermekei. Nagyon fontos előírás, hogy egy személy legfeljebb két utónevet kaphat, mégpedig csak nemének megfelelőt. Ráadásul az idegen csengésű nevek is csak magyar helyesírással, a kiejtésnek megfelelően írhatók le.

Ihlető forrásanyagként a szülők csak az 1997-ben megjelent Új magyar utónévkönyvet használhatják, csupán azokat a neveket fogadják el, amelyek ebben szerepelnek. Igaz, időközben az Anyakönyvi Értesítőben megjelentek újabb elfogadott nevek is. Amennyiben a szülők mégis valamilyen más, különlegesebb utónevet szeretnének gyermeküknek, akkor a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez kell fordulniuk, csak annak javaslatával történhet meg egy új név anyakönyvezése.

2000-ben a legnépszerűbb magyarországi nevek fiúknál a Márk, Bence, Bálint, Ádám, Patrik, Martin, Kristóf és Marcell voltak, lányoknak a Klaudia, Petra, Réka, Virág és Fanni nevet adták előszeretettel a szülők. Azért Magyarországon is akadnak merészebbek, akik bátran Skolasztikának vagy Kishercegnek kívánják keresztelni gyermeküket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS