2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Te is lehetsz új E-Könyves Kálmán!

P. E. É. 2007. szeptember 04. 17:55, utolsó frissítés: 16:46

Ritkaságok, nehezen hozzáférhető, régi könyvek rendelhetőek meg az Országos Széchényi Könyvtárból digitális formában.
Szombattól rendelésre készít digitális könyveket az Országos Széchényi Könyvtár az Európai Unió által támogatott eBooks on Demand programja keretében.

Azokat a könyveket lehet megrendelni, amelyeket 1920 előtt adtak ki, és már nem védi őket a szerzői jog – írja az MTI. Az internetes szolgáltatás célja, hogy nehezen hozzáférhető vagy távoli könyvtárakban őrzött könyvek is hozzáférhetőek legyenek a felhasználók számára.A megrendelt könyv áráról a vásárlót költségszámítás után tájékoztatja az intézmény, hozzávetőleges árat azonban magunk is kiszámíthatunk. A könyv alapára 600 forint, ehhez járul még hozzá az oldalankénti 80 forintos digitalizási ár. Így egy 200 oldalas könyv 16 600 forintba, azaz kicsivel több mint 200 lejbe kerül. A felhasználó e-mailben kapja meg a linket, ahonnan két hónapon belül letöltheti a könyvet. Ezenkívül igény esetén adathordozón is elküldik, a postaköltség és 400 forintos díj ellenében.

A könyvet azonban csak képként olvashatjuk .pdf formátumban, ami azt jelenti, hogy a szöveg nem kereshető és szerkeszthető. Extra szolgáltatásként kérhetjük az optikai karakterfelismerést, ezáltal válik a szöveg szerkeszthetővé, kereshetővé. Székelyudvarhelyről már megéri ilyen könyvet rendelni, hiszen a Budapestre utazás önmagában annyiba kerül, mint maga a könyv, nem számítva az időt és fáradságot.

A könyveket egy on-line űrlapon lehet megrendelni, ha valamilyen okból nem lehetséges a digitalizálása, akkor a könyvtár két napon belül értesíti a megrendelőt.Az Országos Széchenyi Könyvtáron kívül még hat ország, Ausztria, Dánia, Észtország, Németország, Portugália, Szlovákia és Szlovénia egyetemi és állami könyvtáraiból lehet könyveket rendelni az eBooks on Demand szolgáltatáson keresztül. Az EOD 2006 őszén indult, a projektet az Európai Unió azzal a céllal támogatja, hogy a kulturális szférában új üzleti modellt dolgozzon ki a régi könyvek (1500-1900) digitalizálására. A szolgáltatás nem profitorientált, a kért díjak csupán a tárolás és a fenntartás költségeit fedezik.

A szolgáltatás hivatalos honlapján olvasható, hogy bármely európai könyvtár csatlakozhat a projekthez, ehhez csupán egy szkennerre és internetkapcsolatra van szükség, a többit az EOD működtetői állják.

Forrás: mti, szerk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS