2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amikor a kutyád virtuális utcára pisil, nem kell utána takarítanod

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. augusztus 29. 09:55, utolsó frissítés: 2007. augusztus 28. 18:10

Rég nem jártál Nagyszebenben? Ha belépsz a Binariumba, az alteregód elkezd mászkálni a 3D-városban, miközben kimehetsz a valós Kispiac térre, hogy megnézd magad.
A browserbe bepötyögöd a binarium.ro címet és Nagyszeben máris reloaded. A Kulturális Főváros rendezvénysorozat részét képező projekt, a Binárium egy massive multiplayer on-line játék, amelyben a virtuális Nagyszebent alkották meg a kolozsvári AltArt alternatív művészeteket támogató alapítvány munkatársai.

„A binarium olyan programokkal rokonítható, mint a flickr képmegosztó szájt és a Second Life. Valójából ennek a kettőnek az ötvözete: flickr-ból az önkifejezés – az upload, kommentek, tag-ek, rating-ek – metaforáját hozza át, a Second Life-ból pedig a 3D térélményt, és a web 2.0 szociális platformot.

Ez utóbbi egy gyűjtőnév, azt a kommunikációs paradigmát fedi, mely szerint a web új értelmet kapott: nem annyira információs, hanem sokkal inkább szociális térré alakult át.” – mondta el a Transindexnek Szakáts István, az AltArt elnöke. A játékba


egyidejűleg és valós időben bárki bekapcsolódhat,

megalkothatja a saját virtuális énjét, az avatárját, saját kis történeteket találhat ki, vagy a térben megjelenített emlékeit oszthatja meg, felvételeket, fotókat korlátlan mennyiségben tölthet fel. A felhasználó felfedezőútra is indulhat: az utcákon sétálva találkozhat a többi felhasználó alteregójával, megoszthatják egymással a történeteiket.


A mixed reality projektként

meghatározható Binarium révén új városi kulturális identitást generálását célozták meg az alkotók, egy olyan urbánus történet kialakulását, amelynek főszereplői a lakosok, cselekménye pedig az ő mindennapi életük. Az alapkoncepció szerint a projekt továbbfejlesztené a város jelenlegi mindennapi életére jellemző, sajátos kulturális tartalmait.Ahhoz, hogy a felhasználó feltölthesse történeteit, elsősorban be kell jelentkeznie. Az általa megadott mailcímre megkaphatja avatárja beszámolóját, hiszen miután kilépett a játékból, avatárja saját életet kezd élni. élményeiről értesíti a felhasználót, vagy akkor számol be barangolása közben látottakról-hallottakról, mikor a felhasználó újra bekapcsolódik a játékba.

A tartalom hozzáadásában segít a belépéskor kapott útbaigazítás: a feltöltött képekből ki kell vágni a történet szempontjából fontos részt, majd ezt el kell nevezni, a 3D-s térbeli elhelyezése után a képhez kapcsolódó történetet kell megírni.

Minden feltöltött objektum 50 pontot kap, emellett ugyanennyi a keret, amelyet mások alkotásának pontozására lehet felhasználni. Ha egy elem nullára pontozódik le, akkor eltűnik a játékból.


Az on-line játékot mától fogva szeptember 5-ig

óriásplakátra vetítik ki a helyszínen, a szebeni Kispiac téren, ahol számítógépek és fotógépek használatával a járókelő beleavatkozhatnak a játékba, mintegy megteremtve a helyszín éppen aktuális mását.

„A Binarium furcsa ötvözete a tizenévesek által használt virtuális háromdimenziós kezelőfelületnek, és az ebben található, inkább a harmincévesek által értékelt emberi történeteknek. A tizenévesek előszeretettel járni-kelnek majd a térben, azonban nem biztos, hogy a történetek felkeltik érdeklődésüket.

A harmincas korosztályhoz tartozók szeretik a történeteket, de lehet, hogy nekik a kezelőfelületet megtanulni nem lesz türelmük. Mindkét korkategória számára kihívás ez a játék, és csak a végén derül ki, hogy sikerült-e átlépniük önnön határaikat.


A projekt akkor minősül sikeresnek,

ha felpezsdíti a szociális életet, erős érzelmeket vált ki, nagy haragokat és nagy kibéküléseket eszközöl.” – összegezte az alapítvány elnöke.

A projekt részeként hazai és külföldi művészeket hívtak meg a szervezők, akiket perfomance-szerű alkotásra kértek fel: vagy a játékhoz járulnak hozzá, vagy pedig a valódi város őket ért élmények hatására alkotnak majd. A művészek megnyilvánulásai kötik majd össze a két világot. A Binarium az AltArt Terra Incognita projektjének a folytatása, ugyanakkor az egyik úttörő mixed reality kísérlet Romániában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS