2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kínai bóvli nem sérti a fogyasztóvédelmi szakhatóság szemét

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. augusztus 28. 09:37, utolsó frissítés: 2007. augusztus 27. 18:20

Egészségre káros vegyszert találtak Új-Zélandon a kínai textil- és egyéb festett termékekben. Az EU Romániát is elővigyázatosságra intette. A szakhatóság azonban nem idegeskedik.
Miután Új-Zélandon óriási mennyiségű kínai gyártmányú termékben mérgező adalékot, formaldehidet azonosítottak, az Európai Unió Fogyasztóvédelmi Tanácsa felhívására a romániai Fogyasztóvédelmi Hatóság is elkezdte ellenőrizni, milyen minőségűek az általában piacon árusított made in China termékek.Kiderült, immár öt éve forgalmazzák az országban a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségű mérgező anyagot tartalmazó színezővel festett ruhákat, törülközőket és játékokat. A termékek pedig veszélyeztetik a fogyasztók életét, hiszen akár rákos megbetegedést is kiválthatnak – mondta el a Hotnews-nak Costel Stanciu, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. Hozzátette, a kémiai vegyület bőr- és szemirritációt idézhet elő, illetve légzési nehézségeket okozhat.


Laura Hora, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője a Hotnewsnak múlt héten elmondta, nincs arról tudomása, hogy Romániában


magas formaldehid tartalmú kínai termékeket

forgalmaznának, mivel az általa vezetett hatósághoz ez ügyben nem érkezett egyetlen feljelentés sem. Kétféle módja van annak, hogy tudomást szerezzünk az esetleges szabálytalanságokról: vagy a fogyasztók benyújtotta feljelentés, vagy az Európai Bizottság felhívása nyomán - magyarázta Hora.


A sajtóvisszhangokat látva, pár napra Hora nyilatkozata után a szakhatóság bejelentette, hogy kivizsgálja a piacokon forgalmazott kínai gyártmányú termékeket. „Összeírtunk egy listát az esetlegesen formaldehidet tartalmazó ruházati cikkekről, ezeket ellenőrizzük.

Maria Grapini, a textilipari patronátusi szervezet elnöke elmondta, többször kérte a szakhatóságot, ellenőrizze a kínai gyártmányú, a román piacon széles körben elterjedt textíliákat. Szerinte aberráció a fogyasztók feljelentésére várni, hiszen java részük nincs tisztában azzal, hogy


milyen jogok illetik meg őket.

Így az államra hárul a felelősség, a szakhatóságnak önszántából kellene felvállalnia az ellenőrzést. Hozzátette, annál is inkább szükség lenne az ellenőrzésre, mivel a kínai gyártmányú anyagok képezik a piacon található textiláru felét.

Lenuţa Şuteu, a Fogyasztóvédelmi Hivatal Kolozs-Beszterce-Szilágy Területi Felügyelőségének a főfelügyelője a Transindexnek elmondta, a régióban egyetlen kínai áruval kapcsolatos feljelentést sem regisztráltak.

Kifejtette, míg senki sem nyújt be panaszt, nem is mennek ki terepre: „A régióban komoly és megbízható cégek importálják az árut, aggodalomra ok nincs. Amennyiben kivizsgálást tartanának, akkor is el kellene küldeni a kétes termékeket Bukarestbe, mert a Kolozs megyei székhelyű Területi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség nem rendelkezik saját laboratóriummal."

Majd a piac önszabályzásáról beszélt: „tavasszal kiderült, hogy bizonyos játékok a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak formaldehidet. Azonban ezeket a játékokat ki is vonták forgalomból, mikor terepre mentünk, már egyetlen ilyen játékot sem találtunk szabad árusításban.


A fogyasztók véleménye megoszlik:

az alacsony ár mindenképpen az áru mellett szól, azonban a vásárlók zömének fenntartásai vannak a kínai, szalagon gyártott termékekkel szemben: „Hamar kibolyhosodnak, tönkremennek, sőt elég gyakran giccsesek, rondák, halvány xeroxmásolatai az éppen divatos stílusoknak. Azonban néha találok egy-két érdekes darabot, időnként szoktam onnan vásárolni, mert olcsó. De akkor már inkább a turkálók kínálatában keresgélek: ott tartósabb, egyedibb ruhákat lehet kapni - nyilatkozta megkérdezésünkre egy vásárló.

Egy másik vevő szerint nincs garancia arra, hogy egy „márkás" ruhát nem a kínaiak varrtak. Továbbá arra is rámutat, hogy a kínai ruha fogalma összefonódott a rossz minőség fogalmával, ami pedig nem minden esetben indokolt általánosításokhoz és előítéletekhez vezet. „Viszont valószínűleg vásárolok olyan ruhát, amiről nem is tudom, hogy kínaiak készítették olcsón, s egy cég eladja nekem jó drágán” - összegez.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS