2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyire adsz az online imidzsedre?

Kassay Réka 2007. augusztus 23. 18:32, utolsó frissítés: 17:28

Annak függvényében tudod valakiről, hogy éppen milyen passzban van, és milyen az új frizuja, hogy rajta van-e a messenger listádon, vagy az IWIW ismerőseid között?


Gyakorta vitatkozol az élet nagy kérdéseiről olyanokkal, akikkel sosem találkoztál, de pontosan ismered az ízlésüket, elképzeléseiket, miközben fogalmad sincs, hogy fél éve mit csinált a nagymamád, csak mert neki nincs messengere?

Mennyire tartod fontosnak az internetes megjelenésedet? Unottan és szűkszavúan kitöltöd hasznosnak tartott oldalak adatlapjainak csillaggal ellátott mezőit, vagy felpakolod a fél fotótáradat és vicces neveken töröd az agyad?

A virtuális jelenlét kényelmes, mert annyit mutatsz meg magadból, amennyit akarsz: teljes szabadság, és elképesztő mennyiségű eszköz áll a rendelkezésedre a saját imidzsed kialakításában.Egyre elterjedtebb a tendencia, hogy az internetes fórumokon különböző szerepekben lépünk a nyilvánosság elé. A felhasználók legnagyobb (29) százaléka beazonosíthatatlan szavakkal, vagy inkább betűkombinációkkal nevezi meg magát, 27,7% pedig valamilyen közszóból származtatott névvel (kivándoroltka, ejsze, magyar nemes, fonnyadt pucájú, belekotyogó, stb). Sokkal kisebb (kb. 7%) azoknak a száma, akik a saját nevükkel, vagy annak valamilyen formájával szerepelnek – derül ki az elemzésből, mely egy internetes vitafórum felhasználóinak neveit vizsgálja.


Ha disputázó vagy, töltsd ki a kérdőívet!


- Meglepő, hogy az emberek hogyan reagálnak olyan helyzetekben, amikor önmaguknak választhatnak nevet - ez szinte egyedi eset. A nicknév nagyon sokat elárulhat az emberről, de nagyon sokat el is rejthet, attól függően, hogy mik a szándékaink - mondja Puskai Melinda nyelvész doktorandusz, a kutatás készítője.A nicknév persze csak egy az imidzselemek közül: számtalan program, gyűjtőoldal és egyéb kütyü áll rendelkezésre ahhoz, hogy a világ elé tárhassuk énünket: kezdve a személyre szabott, animált avatárkészítő site-októl a messenger betűtípusának beállításáig.

Egy körinterjú alapján azt az eredményt kaptuk, hogy a megkérdezettek háromnegyede használ olyan avatart, ami őt ábrázolja, és azt ritkán cseréli, amikor eszébe jut, vagy ha a kép érvényét veszti. Egynegyedük használ képként olyan szimbólumot, ábrát, ami közel áll hozzá, vagy valamilyen jellemzőjéről árulkodik. A válaszadók fele készített már magának személyre szabott avatart valamilyen internetes oldalon.
Interjúalanyaink mondták:

Van egy Frida Kahlot és egy Coco Chanelt ábrázoló avatar képem, ezeket néha használom. A kedvenc képeim engem ábrázolnak. a leggyakrabban azt a képet használom, amelyiken háttal ülök, és csak a vállam látszik.

Fórumokon és messengereken is használok nicknevet, habár mostanában inkább szeretem használni a sajátomat. Régebb mindig kémiai vegyületek nevét használtam (glicerinaldehid, glukoz, fluoroglucin stb.), mert biológia-kémia osztályban tanultam, és rámragadtak a különös hangzásuk miatt.

Az avatar-képem általában mindent ábrázol, csak nem engem.

Soha nem cserélem. Egy sárga kistehén.

Azt a feliratot töltöttem le, hogy "dont be jealous 'cause i'm a ninja"

Egyszer használtam nicknevet valami online játéknál, ami egy kretén paródiából eredt, de teljesen félreértették az ékezethiány miatt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS