2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kell meleg vér az egészségügynek. Nem igazán tudni, miért

szerk. 2007. augusztus 22. 17:45, utolsó frissítés: 16:19

Egy rendeletettel megtiltották a homoszexuálisoknak és az analfabétáknak a véradást. A Diszkriminációellenes Tanács vizsgálódik, mi kipróbáltuk, milyen érzés feketelistán lenni.
„Ön nem adhat vért, és tudja miért” - suttogja, és szigorúan rám néz a középkorú orvosnő a kolozsvári véradó központ egyik szobájában, ahol az önkéntes véradásra jelentkezőket ellenőrzik. Közben golyóstollával egy általam bekeretezett válaszra mutat a kérdőíven - „Volt-e kapcsolata férfival? Igen.”


Megkérdezném ugyan miért

– csak sajnos ez nem alkalmas hely és pillanat: a szobában (mely elvileg bizalmas beszélgetésre is alkalmas kellene legyen) rajtam kívül egy fiatalabb orvosnő és egy ötvenes férfi is tartózkodik – mindketten kajánul érdeklődve pislognak irányomba. A kérdőívet vizslató orvosnő pedig egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki bármit is hozzá kívánna fűzni a verdikthez.

A helyzet annak ellenére megalázó, hogy ez az egész csak egy kísérlet: sosem volt kapcsolatom férfival, igazából csak azt akartam kipróbálni, hogy valóban komolyan veszik-e az önkéntes véradás előtt kötelezően kitöltendő kérdőívet, melyben egy csomó, szerintem irreleváns kérdés mellett (Volt-e külföldön? Fogadott-e el pénzt szexuális szolgáltatásokért?) a fenti – diszkrimináció-gyanús – kérdés is felbukkan. A dolog annál is különösebb, hogy


fene sem kérdez rá óvszer használatra

vagy az aktus után eltelt időre – gyakorlatilag életed végéig tisztátalan vagy, ha egyszer, a távoli múltban volt homoszexuális kapcsolatod. Vicces, hogy a nőknek viszont arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy tudomásuk szerint volt- e partnerüknek homoszexuális kapcsolata. Hát igen, ez tipikusan az a dolog, amivel a férfiak már az első randin eldicsekednek. Ráadásul semmi garancia arra, hogy a véradók becsületesen bevallják homoszexuális kapcsolatukat - akkor meg mire jó ez az egész?

Igazából úgy volt, hogy egy meleg-szervezet harcos tagja is velem tart – az látványosabb is lett volna. Ő valószínűleg nem sunnyog el kisegérként az első szigorú pillantásra és forradalmat csinálunk - csak aztán kiderült, hogy ő tegnap későig bulizott, és hát nem tudott felkelni hajnali kilenc órakor.

Így egyedül, egy fotós kollégával vágtam bele a kísérletbe. A bejelentkező ablaknál személyi igazolványom felmutatása után megkapom a kérdőívet – karikázás, majd gyors photo session az egyik sarokban – aztán egy adatlappal már állhatok is sorba az önkéntes véradókat ellenőrző kabinet előtt.

Egy szórólapról kiderül, egy sor tesztet végeznek el véradás előtt – például HIV-teszt mindenki számára kötelező. Annyira rutinosan jönnek ki-mennek be az emberek, hogy már azt hiszem, a kérdőívnek, illetve a bekarikázott válaszoknak csupán tájékoztató jellege van – igazából senkit nem érdekel a dolog, azonban a statisztika az statisztika. Nos, tévedtem.

__________________________________

Nem egyszerű feladat szakértőt találni, aki elmagyarázza, hogy a romániai egészségügyi ellátás számára miért nem jó a homoszexuálisok vére.

„Nem ér rá az igazgatónő, egy EU-bizottsági vizsgálatra készül az egység, neki pedig egy rakás jelentést kell elkészítenie. Most voltak itt a tévétől is, elege van már az újságírókból. Egyébként is nem értem, miért kell ilyen nagy dobra verni ezt az egészet. A minisztériumi rendelet létezése előtt sem adhattak vért” – és sokatmondóan felvonta a szemöldökét.


A homoszexuálisakra célzott,

gondolom az illem nem engedte meg a kolozsvári véradó központ asszisztensének kimondani a „szót”. „A jövő héten jelentkezzen be telefonon a meghallgatásra” – tolmácsolja az igazgatónő utasítását, becsukva maga mögött az irodaajtót az ápoló.Sebaj, vannak még véradó központok az országban – szól az újságírói logika. Tárcsázzuk a fővárosbelit. A szám nem érvényes. Kutatunk, Google keresés. Érvényes szám. Becseng. Egy férfihang szól bele a kagylóba – kapcsolja a klinika vérvétellel foglalkozó osztályát.

A véradási szabályzatra vonatkozó kérdésem hallatán - irritált hangulatát leplezendő - kedvességet színlel az ápolónő, majd megkér, tartsam a vonalat, beszél a hematológussal.

Az orvosnő nemsokára a kagylóhoz siet, majd arról próbál meggyőzni, hogy nem lehet telefonos interjút készíteni, és ebben a kérdésben a kolozsvári véradóközpont igazgatójának kell nyilatkoznia. Elmondom neki, hogy én is így gondoltam eredetileg, azonban az igazgatónő csak a jövő héten ér rá, azért hívtam a bukaresti központot.

Felcsattan, miből gondolom, hogy neki van ideje? Útbaigazítást és egy kis jóindulatot kérek, pár percet tart csupán, nem terjedelmes interjút szeretnék.


„Nem lehet” – szögezi le erélyesen,

majd a tónus barátságtalan zúgása cseréli fel hangját. Szeptember elejére várható a romániai Diszkriminációellenes Tanács döntése az Egészségügyi Minisztérium által kidolgozott véradási kritériumrendszer kapcsán, amely tiltja a homoszexuális férfiaknak a véradást.

“Az ACCEPT melegek jogaiért küzdő civil szervezet és az egészségügyi tárca részéről is érkezett megkeresés. A minisztérium arra hivatkozik, hogy


EU-s direktívák alapján dolgozta ki a véradási kritériumrendszert

és Franciaországban érvényben is van ez a szabályzat – mondta a Transindexnek Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács elnöke. Majd hozzátette, hogy a tárgyalást megelőzően nem fejtheti ki véleményét a témáról.

Az Evenimentul Zilei-nek nyilatkozó Adrian Streinu Cercel ragályos betegség-szakorvos szerint a homoszexuális férfiak jó eséllyel tartoznak a legtöbb ragályos vérbetegséget hordozók csoportjába. Bár vérvételkor a többi laboratóriumi vizsgálattal egyszerre elvégzik a HIV tesztet is, megesik, hogy a vírus csak a fertőzés után fél évvel mutatható ki a teszt segítségével – magyarázta a szakorvos.Az orvos érvelése ellenére a statisztikai adatok mást mutatnak: a legtöbb, az év elejétől regisztrált HIV/AIDS fertőzés heteroszexuális kapcsolatok útján terjedt: júniusig országszerte 59 fertőzést jegyeztek, ezek közül csak kettő biszexuális kapcsolat következménye.

Nemcsak a homoszexuálisokat érinti a kérdés, hiszen a szaktárca rendelete előírja, hogy az analfabéták sem jogosultak véradásra”. A miniszteri rendelet szerint ugyanis az analfabétáknak sem áll jogában vért adni, mert a kérdőívet nem tudják elolvasni, és miután kitöltötték, aláírni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS